Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
No tak bmw celowo podoklejało do silnika jakieś dziadostwo żeby dziury pozaslepiać które się tylko psuje, zamiast po prostu zakleić dziurę i dać temu pracować.
Opublikowano (edytowane)

Majcher

Na chłodniczce w moim aucie jest data produkcji. W Twoim pewnie też. Teraz jest na nie druga akcja serwisowa. Poprzednia wymiana nie pomogła. Podobno BMW zmieniło producenta. U mnie wymienili chłodnicę, zawór, jakieś elementy wygłuszenia i to chyba tyle.

Jak zaślepisz egr bez wyprogramowania to wydaje mi się, że auto wejdzie w tryb awaryjny.

Nie będzie miało info o właściwej pozycji zaworu i w ogóle o jego obecności.

Swoją drogą tlenki azotu nie są zbyt zdrowe dla ludzi. Jednak jeśli Cię to nie interesuje/nie przekonuje, to warto wspomnieć, że wywalenie egr podwyższa temperaturę spalania, a za tym nie przepada silnik.

Tlenki azotu, jeśli dobrze pamiętam, są emitowane głównie przez transport, a właśnie do ich redukcji służy egr.

Egr miałem już w mitsubishi v6 z 1994 roku, więc żaden to wymysł współczesnej motoryzacji i ekologów. To optymalizacja pracy silnika.

Edytowane przez dziubek_ma
Opublikowano
Nie no tak pytam z ciekawości bo właśnie egr czyściłem wahadełko się odblokowało chodzi płynnie zobaczymy na jak dlugo
Opublikowano

Link w tym momencie nie działa.

ten egr oprócz silniczka krokowego, lub podobnej konstrukcji, który steruje pozycją zaworu, ma rodzaj potencjometru, który sprawdza, czy zawór jest w zadanej pozycji. Ten potencjometr podobno się zużywa.

Błąd może wynikać z niezgodności pozycji zadanej i otrzymanej, zbyt długiego czasu reakcji zaworu itp.

Elektronik pewnie by to ogarnął, bo to jest prawdopodobnie kwestia naniesienia nowej ścieżki. Pytanie, ile by to kosztowało.

Dziś niewiele rzeczy opłaca się naprawiać :(

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Rozbierz i sprawdź organoleptycznie. Może jakiś zimny lut itp. Albo daj do sprawdzenie w miarę kumatemu elektronikowi.
Opublikowano
Witam pytanie czy ten zawor egr jest rozbieralny tutaj przy kostce czy ten kapturek na te 4 zaczepy się otworzy?