Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No bo nie mogłem zajarzyć o co chodzi. Tylko nadal źle opisujesz piny, pin 5 to kabel fioletowo biały plus po stacyjce i tu pewnie wina bezpiecznika. Przewód biały (a raczej szary) z czerwonym paskiem to pin nr 13 , jest to podświetlenie przycisków radia. Pin numer siedem to Ibus.

Popatrz sobie na rozpiskę, jak wyglądają piny.

https://xoutpost.com/electronics/navigation-system/74165-bm54-does-not-act-like-bm54-unit.html

Znajdź bezpiecznik od radia i sprawdź , bo tylko tu jest problem.

Bezpiecznik numer 25 w schowku pasażera 7,5A

Sprawdź jeszcze numer 43 , 5A.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano

sprawdzilem te bezpieczniki. Sa sprawne. Na mojej rozpisce w schowku radio jest zabezpieczone przez bezpiecznik 25 43 i 44. Wszystkie 3 sprawdziem multimetrem.

Jutro po pracy - wymienie je na inne - tak profilaktycznie

Tylko nadal źle opisujesz piny, pin 5 to kabel fioletowo biały plus po stacyjce i tu pewnie wina bezpiecznika. Przewód biały (a raczej szary) z czerwonym paskiem to pin nr 13 , jest to podświetlenie przycisków radia. Pin numer siedem to Ibus..

11c2431db788.jpg

Chodzi o ten kabel miedzy brazowym grubym a bialym z czarnym paskiem (Pin 13 o ile dobrze odczytałem numer na wtyczce). Moze faktycznie dałem za ostre światło na ten kabel i dlatego wydawało mi sie ze jest biało-czerwony a nie szaro-czerwony....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W zależności od rocznika bezpieczniki radia znajdują się w bagażniku nad akumulatorem. Warto przejrzeć.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano

no i dziala....

Do głowy by mi nie przyszło żeby przeszukać te bezpieczniki w bagażniku .....

Jest tam bezpiecznik który zabezpiecza radio i to on byl spalony. Po wymianie bezpiecznika, pojawiło sie 12 v postacyjkowe na kablu fioletowo-białym. Podlaczylem radio - ożyło i działa jak należy.

Bardzo szybko sie aktywuje po zalaczeniu auta....

Equalizer ma mniejsza ilosc suwakow do ustawienia pasma, ale daje rade. Dodatkowo musialem dograc aplikacje do obslugi DAB+ bo radio nie ma tego w standardzie (xtrons mial apke DAB + w standardzie)

Nawigacja google uruchamia sie chyba tak samo szybko jak w xtrons, bluetooth wykryl bez problemu moj telefon (one plus)...

Teraz zabawa z podlaczeniem wzmacniacza, kamery cofania i dodatkowego mikrofonu ktory byl dolaczony do radia.

Jeszcze raz dzieki za pomoc w zdiagnozowaniu problemu z plusem po stacyjkowym.....

a przy okazji: sygnal wzbudzajacy do wzmacniacza biore z niebieskiego kabla ANT ?

Sam wzmacniacz (maja byc podlaczone tylko basowe tylne glosniki) moze podlaczyc pod wyjscie SUB WOOFER?

Pozostale glosniki bedzie obslugiwalo to radio

Opublikowano
Sygnał wzbudzenia wzmacniacza możesz wziąć z kabla ANT - wówczas wzmacniacz będzie włączał się i wyłączał wraz z radiem. Skoro wzmacniacz ma napędzać tylko głośniki basowe, to możesz go podłączyć pod wyjście na subwoofer i wtedy we wzmacniaczu ustawiasz pełne pasmo (bez filtrów dolno- i górnoprzepustowych)
Opublikowano (edytowane)
Sygnał wzbudzenia wzmacniacza możesz wziąć z kabla ANT - wówczas wzmacniacz będzie włączał się i wyłączał wraz z radiem.

Tak właśnie zrobiłem.

Skoro wzmacniacz ma napędzać tylko głośniki basowe, to możesz go podłączyć pod wyjście na subwoofer....

to radio ma wyjście na tylne głośniki i ma tez wyjście na subwoofer. Podłączyłem chinche pod wyjście na tylne głośniki, czyli wykorzystałem chinch biały i czerwony.

Z racji warunków pogodowych, po przeciągnięciu kabli do głośników, zamontowaniu mikrofonu dodatkowego, poddałem się.

Jutro podłączam wzmacniacz pod akumulator, masę i spróbuje odpalić.

Edytowane przez 520i
Opublikowano
Witam.Podłączę się do tematu "android",ale z trochę innym problemem.Mam licznik z dużym wyświetlaczem.Tam zawsze była data i godzina ustawiana z radia fabrycznego.Teraz mam radio na androidzie i po wymianie akumulatora nie mam daty i godziny w liczniku.Jak to ustawić?Pozdrawiam.
Opublikowano
Skoro wzmacniacz ma napędzać tylko głośniki basowe, to możesz go podłączyć pod wyjście na subwoofer i wtedy we wzmacniaczu ustawiasz pełne pasmo (bez filtrów dolno- i górnoprzepustowych)

Aby tak zrobić, to muszę zakupić przejściówkę z jednego RCA (kabel subwoofer z radia) na dwa RCA (kabel do wzmacniacza). Jutro po pracy muszę pojechać do Elkjopa ( to taki norweski RTVEuroAgd albo ten nie dla idiotów :-) ) i kupić.

Opublikowano

Przejściówkę już zakupiłem ,ale jest za zimno żeby się tym zająć. Tym bardziej ze chce polutować wszystkie złącza, porządnie zaizolowac i tym podobne robótki.

Radio sprawuje sie znakomicie.. Google wykryło go jako Rockchip PX5.

DAB+ działa znakomicie. Standardowe radio -FM- o dziwo odbiera ładnie i radio łapie więcej stacji FM niż radio oryginalne. Fale FM przestano używać w Norwegii- wszyscy się przenieśli na DAB+. Na FM pozostały jakieś dwie stacje i religijni.....

Z napędu DVD -jako napędu płyt CD - skorzystałem raz,bo jak na razie ciesze sie DAB+.

Z nawigacji tez nie korzystałem - jutro jade do centrum, to sobie ustawie trasę - jestem ciekaw jak to działa.

Moj telefon One Plus, radio wykryło przez bluetooth bez problemu. Bez problemu także dało się przenieść kontakty z te do radia.

Samo uruchomienie radia zajmuje jakieś 2-3 sekundy. DAB+ uruchamia się jakieś 5 sekund. Wbudowany w radio mikrofon (według mojej kobiety) - mam glos jak z puszki. Po podłączeniu mikrofonu dodatkowego który był w zestawie - mniej zakłóceń, ale mówi ze mam sztuczny głos.

Dla porównania mikrofon wbudowany w Xtrons'a działa bez zarzutu - zona mówiła ze fajnie mnie słychać.

Za to ja, nie widzę różnicy gdy rozmowa idzie na głośniki w aucie przez radio Rockchip czy przez Xtrons. Glos jest taki sam.

W sobotę uruchamiam wzmacniacz i zobaczymy jak graja basowe głośniki Kenwood'a wbudowane w oryginalne miejsca w podsufitce (miejsce wygłuszyłem pianka) , podłączone pod wzmacniacz. Wzmacniacz jest mały - to BLOW ZR 210. Kosztowal symboliczne pieniądze i raczej kopiłem go na probe. Ale niewykluczone ze zostanie jeśli będę z niego zadowolony. Na oku mam wzmacniacz dwukanałowy z Biltemy - w razie czego zrobię szybka wymianę, jeśli ten, nie zda egzaminu.

Opublikowano

No wiec tak: wzmacniacz dziala. Ale jst problem..

1. z radia wychodzi wtyczka Sub (subwoofer). Pod ta wtyczkę podłączyłem wzmacniacz, który napędza tylko i wyłącznie tylne głośniki - te z podsufitki (wymienione na basowe Kenwood).

Glosniki graja bardzo cicho. Nie pomaga wysterowanie wzmacniacza pokretlem GAIN na jego obudowie. Zmiany sa ledwo słyszalne i w zasadzie nic nie dają..Po wejściu w ustawienia w radio (ustawienie Subwoofer można tylko podglosnic lub ściszyć)- niewiele sie zmienia.

2. Odłączyłem kabel od wtyczki Sub z radia i podłączyłem go do normalnego wyjścia na tyl. W tej opcji wzmacniacz tez napędza tylko tyl.

No, i teraz to te głośniki graja. Normalnie je słychać. W tym podłączeniu, wzmacniacz da sie wysterować pokrętłem GAIN na jego obudowie w dość dużym zakresie. Problem jest tylko taki, ze nadal nie mam dobrego basu.....

CZy ktos mi wytłumaczy dlaczego na ustawieniu z pozycji 1. głośniki graja ledwo słyszalnie?

Skłaniam się po dzisiejszym eksperymencie do zakupu pudla subwoofera - czego nie chciałbym robić, no ale......

Opublikowano

Rozwiazalem sprawe tak:

skoro na wyjsciu SUB, glosniki tyl i wzmacniacz maja focha, i grac glosno nie chca, a na wyjsciu na tyl, focha nie maja, to tak to zostawilem.

Dokupilem basskasse kenwood ksc-sw11 ktory podepne pod wyjscie SUB. powinno dac to bass.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

podłączyłem dziś basskasse - znaczy "skrzynię basową". Kupiłem firmy Kenwood ksc-sw11 chowaną pod siedzenie.

Z wtyczki wychodzą dwa żółte kable - jeden do aku, drugi (teoretycznie postacyjkowy). Ja oba połączyłem i dostaja zasilanie wprost z aku przez kabel o przekroju 4 mm.

Wzbudzenie basskasse zrobiłem przez podłączenie niebieskiego kabla - z basskasse do niebieskiego w radiu.

Teraz basy są - w końcu. Muszę jeszcze zasiąść do auta i to wszystko skonfigurować, ale już teraz słychać że jest dobrze.

Teraz wszystko muszę polutować, zabezpieczyć i w końcu przykręcic radio do auta. W miedzyczasie pykam - jak sobie przypomnę - zdjęcia, więc w czasie wolnym, zamieszcze tu ich trochę.