Skocz do zawartości

X3 F25 N47 20dA gaśnie przy wrzucaniu D lub R jak zimny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Pacjent F25 20dA 184km 208.000km przebiegu. Po wrzuceniu na manetce D lub R (zaraz po odpaleniu) powstaje opór który gasi pracujący motor. Jeśli szybko puścimy hamulec podczas wbijania biegu to auto gwałtownie ruszy i silnik nie zgaśnie ale po ujechaniu np 20m i przyhamowaniu czuć opór stawiany hamulcom (jakbyśmy chcieli zahamować auto z manualem na 1 biegu bez wbijania sprzegła).

Po ujechaniu ok 500m zaczyna być lepiej a im auto łapie wyższą temp tym lepiej aż do płynnej zmiany pomiędzy P R N D na cieplym silniku.

- sama zmiana biegów, nawet na zimnym silniku przebiega bez szarpięć, zawahań, przeciągnięć - jest perfekt

- zmieniona była skrzynia na inną, regenerowany hydrokinetyk, nowy olej z filtrem i adaptacja (pozostal tylko stary sterownik)

- podmienione wtryski

- wymieniony i wyczyszczony EGR

Zamieszczam wideo na czym polega problem i jakie błędy pojawiają się w sterowniku silnika. Oraz co pokazuje live data na rozgrzanym silniku.

61da2670bcd2.jpg

e6b4d9653211.jpg

6c926729248c.jpg

bf72553fd248.jpg

Nie wiem czy problemu szukać w sterowniku skrzyni, silnika (brak jakiegoś styku?!), pompie CR lub czujnikach na listwie...

Proszę o jakieś sugestie. Z góry dzięki

• 1 rok później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

miałem tak samo po zregenerowaniu sprzęgła hydrokinetycznego. W zimie trzeba było odpalić auto i poczekać 30-40s zanim ruszyłem.
Ale za to plus był taki, że konwerter spinał zawsze i mocno, auto chciało jechać

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW