Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Spotkał się już ktoś może z problemem ubywającego płynu chłodzącego w m340i? Będąc w serwisie doradca powiedział mi, że to normalne dla tego silnika i zawsze dolewają podczas wizyt w serwisie. Pomiędzy wymiana oleju po dotarciu przy 2060km, a wizyta w serwisie przy 26600km ani razu nie wyskoczył mi komunikat o niskim stanie. Teraz mam 46000km i już chyba 3 raz dolewam płyn…

Opublikowano

Dawno temu w Passerati tez sporo osob mi mowilo ze to normalne, ze ubytki sie przytrafiaja, dolewalem i dolewalem. Az do momentu kiedy na autostradzie musialem stawac co 50km i dolewac. Peknieta glowica. Ci sami ludzie ktorzy mowili ze to normalne potem mieli do mnie pretensje ze ich bardziej nie naciskalem zeby sprawdzili co sie stalo...

Lec do mechanika i molestuj.

Opublikowano
Jeśli to normalne to doradca powinien wyjaśnić co się z tym płynem według niego dzieje, przecież z zamkniętego układu pod ciśnieniem nie powinno parować ani wyciekać jak wszystko sprawne.
Opublikowano
kiedyś jak miałem audi siedząc w serwisie podsłuchałem również taką historię i tam też doradca serwisu radził dolewać i mówił, że to normalne... porażka jakaś, to nigdy nie jest normalne przecież.
Opublikowano

Przecież WIĘKSZOŚĆ ludzi nie kontroluje niczego w swoim samochodzie!

Kto przynajmniej raz w miesiącu sprawdzi:

- ciśnienie w oponach?

- poziom oleju w silniku?

- poziom cieczy chłodzącej?

- stan naładowania akumulatora?

- itd, itd, itd...

Przecież jeśli auto jest nowe, to raz na rok przy okazji serwisu i tak to wszystko sprawdzą i w razie potrzeby uzupełnią.

Zapytajcie swojej żony, czy kiedykolwiek otworzyła maskę w aucie, żeby cokolwiek skontrolować. w 90% odpowiedź będzie, że nie.

Opublikowano

W moim m340d było tak:

- przebieg 15 tys. km i kontrolka brak płynu,

- serwis sprawdza i wg nich wszystko jest OK,

- obserwuję i dolewam co jakiś czas niewielki ilości płynu,

- przebieg 30 tys. km serwis sprawdza i ustala nieszczelność korka - wymiana,

- ubytki dalej występują,

- 40 tys. km zgłaszam serwisowi ubytki - serwis już zna temat, spotkali podobne przypadki w tym modelu - nieszczelne przewody - wymiana(2 dni w serwisie),

- aktualny przebieg 46 tys. km i brak ubytków płynu,

Opublikowano
Też m340d. Jak się zrobiło zimno rano komunikat o małej ilości płynu, gdy była temperatura na + komunikatu nie było, albo wystarczyło 10-15 minut pracy silnika i już było OK. Dołem jakieś 150 ml płynu i po tygodniu choinka kontrolek, bo spadł pasek. Auto do serwisu i okazało się że rozszczelnił się termostat, z którego kapało na pasek i dlatego spadł. Przebieg 70000.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Dzięki wszystkim za pomoc :cool2: Przyczyną była tak jak napisał Gorik79 pompa wody, która została wymieniona w ramach gwarancji