Skocz do zawartości

Wypalanie DPF - warunki - N57 (245HP)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Powiedzcie mi o ASH mass czyli polpiuł - jakie są graniczne wartości?

Mam teraz 48gr i już mam błąd 244800, jest jeszcze 45k KM żywotności DPF - ograniczona żywotność DPF przebieg 230k KM

image.png.2b08431d7b8ab7c2212d032d3cfe1da5.png

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 19.07.2023 o 18:48, LoGik napisał(a):

Powiedzcie mi o ASH mass czyli polpiuł - jakie są graniczne wartości?

Mam teraz 48gr i już mam błąd 244800, jest jeszcze 45k KM żywotności DPF - ograniczona żywotność DPF przebieg 230k KM

image.png.2b08431d7b8ab7c2212d032d3cfe1da5.png

Według NEWTIS  jednorazowe wypalanie DPF generuje 0,6g popiołu. Moim zdaniem ktoś już kasował ten błąd bądź ustawiał w komputerze wymianę starego filtra DPF na nowy? Z jakim przebiegiem kupiłeś BMW i jaki przebieg masz obecnie?

U mnie wypalanie DPF odbywa się, około co .... ?

- jazda po miescie , co 200km

- jazda mieszana 300km - 400km

- trasa 550km - 900km

Ten kod błędu pojawia się , gdy auto zbliża do 250kkm przebiegu i nie świadczy to o tym ,że filtr DPF  jest do wymiany.

Analizując ilość popiołu i liczbę udanych wypaleń to...

48g : 496 = 0,01g popiołu , a jak wyżej napisałem,  jedno wypalanie to 0,6g.

Edytowane przez Burza1234

Opublikowano
  • Autor
W dniu 21.07.2023 o 16:20, Burza1234 napisał(a):

Według NEWTIS  jednorazowe wypalanie DPF generuje 0,6g popiołu. Moim zdaniem ktoś już kasował ten błąd bądź ustawiał w komputerze wymianę starego filtra DPF na nowy? Z jakim przebiegiem kupiłeś BMW i jaki przebieg masz obecnie?

U mnie wypalanie DPF odbywa się, około co .... ?

- jazda po miescie , co 200km

- jazda mieszana 300km - 400km

- trasa 550km - 900km

Ten kod błędu pojawia się , gdy auto zbliża do 250kkm przebiegu i nie świadczy to o tym ,że filtr DPF  jest do wymiany.

Analizując ilość popiołu i liczbę udanych wypaleń to...

48g : 496 = 0,01g popiołu , a jak wyżej napisałem,  jedno wypalanie to 0,6g.

Kupiłem auto to było 215000 km przebieg i 95 000 km żywotność DPFa, niestety nie wiem ile było wypaleń, ilości popiołu zdjęć nie mam, ale było w okolicach 38gr, chyb że skręcili przebieg o 100-150k km (auto z Szwecji i ma historię od rejestracji z przebiegiem i właścicielami, ale mogli kręcić jakoś poza systemem BMW i Car.INFO Szwedzkiego😆)

Teraz mam 230000 km i żywotność DPF 55000 km, robiłem 5-6 może i więcej razy wymuszanie wypalania - teraz już nie robię bo się zorientowałem że każde wymuszenie wypalania "zjada" 1000 km żywotności DPFa w kompie.

Co do 496 wypaleń to zauważyłem przy jeździe miastem on próbuje wypalić kilka razy, ale wiadomo w korku czy na światłach nie daje rady, i później uznaje że zakończyło się pomyślnie dodaje +1 do liczby wypaleń. Zaczyna samoczynnie wypalać/dopalać przy poziomie sadzy 30gr i wzwyż jak jadę 50+km/h i mam rozgrzany silnik (czyt. wodę) do 85+ stopni.

Ostatnio zauważyłem że mam problem z aktywnymi klapami przed chłodnicą (element "1" z obrazka) - teraz latem jak jest 30+ stopni... nie otwierają się same i silnik się przegrzewa na wypalaniu do 99* i przerywa wypalanie... otworzyłem lekko sam - poszło wypalanie bez problemu wiec chyba będę musiał coś z tym robić... jak te klapy wymienić naprawić nie wiem... Wymieniać to trzeba rozbierać cały przód chyba... 

spacer.png