Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, borykam się z problemem smrodu spalin w kabinie samochodu, problem wyczuwalny jest gdy okno jest otwarte, jak się to dostaje do środka przez okno? Kolektor wymieniony na żeliwny, 2 razy wymieniane podkładki pod wtryskami, plecionka od wydechu ponoć w porządku, mechanik rzucił jeszcze taki temat, że to chłodniczka EGR z tym, że poinformowałem go że raz na pół roku muszę dolać troszkę płynu chłodniczego bo autko płaczę, że go za mało. Czy winowajcą dieselka w kabinie jest ten egr? Pozdrawiam
Opublikowano
Tez mam spaliny w kabinie, u mnie jest przedmuch spalin na połączeniu rury egr z kolektorem wydechowym gdzieś pod filtrem powietrza. Nie wiem dokładnie gdzie bo jeszcze tam nie zaglądałem.
Opublikowano

Smród jest zaraz po odpaleniu i na 100% idzie przez nawiew powietrza. Czasem delikatnie zalatuje na światłach ale bardzo sporadycznie.

Błędy mam tradycyjne od świec żarowych ale nic od egr.

Z otwartymi szybami nie jeżdżę nigdy więc tego nie jestem w stanie powiedzieć.

Opublikowano
U mnie wali gdy okno otwarte, tak to spokój, mówisz że to plecionka? DPF nie ma to auto z 2004r, niby to sprawdzał i ponoć w porządku przy wymianie kolektora.
Opublikowano
Masz wymieniany kolektor wydechowy ? U każdego pęknie prędzej czy później, trzeba wymienić na żeliwny wtedy jest spokój. Przez pęknięty kolektor objawy takie jak u Ciebie. Miałem to samo.
Opublikowano

Ja pierdykam ślepy jestem. Wogóle dziwna sprawa faktycznie, u mnie jeszcze był motyw ze spalinami jak zapchał0 mi dpf i wycisnęło albo raczej złe było poskręcane po wymianie kolektora ,waż od turbo zsunął sie i hałas jak z kamaza.No ale piszesz ze dpf niema ? A egr nie zaślepione w takim razie ??

U ciebie bez dodatkowych walorów dźwiękowych ??

Opublikowano
Nie no egr jest seryjny i jest sprawny, jakiś czas po wymianie kolektora, podciśnienie się przetarło i świecił check od egr, zbyt duży przepływ czy coś takiego świeciło. No ale wężyki wymienione i wszystko wróciło do normy. Nic nie demontowałem i nie zaślepiałem, ponoć trzęsie silnikiem przy zatkaniu, czy tylko przy odpaleniu i gaszeniu nie pamiętam, ale został jak bym seryjnie. No i właśnie mechanik celował jeszcze w chłodniczkę egr właśnie, ona jest z przodu na górze z termostatem, że jak mi płynu chłodniczego ubywa to może być nie szczelna. Ale czy to byłby dodatkowy objaw taki, że z otwartymi oknami się jechać nie da bo w momencie głowa boli od diesla...
Opublikowano
Mignął mi gdzieś taki temat, ale nie mogę go nigdzie znaleźć, że przy otwartym oknie zaciągało spaliny do środka i o ile się nie mylę było to związane z kratkami wentylacyjnymi które znajdują się w bagażniku przy nadkolach, ale było to dawno i nie pamiętam szczegółów.
Opublikowano
Czytałem coś takiego znalezionego na Google, ale o Audi 80 jak dobrze pamiętam, też temat z dawnych lat i tam była mowa o kratkach w bagażniku. Nie wiem czy w bmw jest taka samo? U mnie bagażnik jest zaspawany, kanapa się nie składa zaciągało by przez to do środka?