Skocz do zawartości

Nie odpala. Problem z czytaniem błędów.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem świadom że na mnie nakrzyczycie ponieważ błąd jest definitywnie mój.

Sytuacja wygląda tak: auto jechało ze stałą prędkością 100 na godzinę i nagle zgasło. Skrzynia wskoczyła na N i siłą rozpędu zjechałem na pobocze. Próba odpalenia. Kręci ale nie odpala. Postanowiłem sprawdzic błędy (mam ten mały pierdolnik do spartfona) I wyskoczyły dwa błędy związane z common rail. Na pewno było coś napisane z CR w obu. Jechałem na wakacje i w tym całym stresie skasowałem te błędy, myśląc że albo odpali albo pojawią się znów. Niestety nie odpalił, a błędy się nie pojawiły znów. Mechanik stwierdził że to musi być coś z łańcuchem rozrządu bo nie ma kodów błędu a auto nie odpala więc usterka mechaniczna. I że nie opłaca się naprawiać.

Auto to BMW e61 LCI 525 xd w automacie. Przebieg 300tys.

Krzyczciena mnie ile się da ale pomóżcie proszę.

Opublikowano

Przy zerwanym łańcuchu miałabyś błąd wałka rozrządu lub wału.

Słychać pompę w baku po zapłonie?

Opublikowano
  • Autor
Jutro po południu sprawdzę. Dopiero jutro dostarcza mi auto z warsztatu. Na bank nie było żadnych błędów wałka. Były tylko dwa na pewno związane z CR i standardowo od wieków swiece zapłonowe.
Opublikowano
Na plaku pali? Sprawdż czy jak kręcisz rozrusznikiem to budje się ciśnienie na szynie.
Opublikowano
Demontaż pokrywy silnika i szukanie wycieku ropy, brak cisnienia na szynie cr = silnik nie zapali.
Opublikowano
  • Autor
Na plaku nie chce zapalić. Ale to diesel. Diesle też palą na plaku? Pompę w baku cicho słychać. Filtr paliwa był wymieniany jakieś 2000km wcześniej gdy auto jeszcze jeździło. Błędów nadal żadnych nie ma. Wycieków żadnych nie widać. Jak można w najprostszy sposób sprawdzić czy to aby na pewno nie wina rozrządu?
Opublikowano
  • Autor
Na plaku pali? Sprawdż czy jak kręcisz rozrusznikiem to budje się ciśnienie na szynie.

Jak mogę to zrobić? Jest gdzieś na szynie miejsce w które mogę wkręcić ciśnieniomierz?