Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam pytanie z gatunku banalne ale może nie do końca . a mianowicie czy silniki serii M52 mają takie samo Visco? Chodzi mi o to czy załączają się przy tej samej temperaturze? Silnik na jednym Vanosie i silniki TU... z tego co wiem silniki na pojedynczym vanosie pracują w temperaturze 92 stopni a silniki TU (podwójny vanos) pracują w temp. 98 stopni. Więc chyba powinno być inne a jak jest na prawdę... ??? pozdrawiam...
Opublikowano

jesli kupisz visco w autoryzowanym serwisie, to pewnie dostaniesz to, co maja w paierach.... Jesli kupisz w zwyklym sklepie czy hurtowni, to podejda do zagadnienia "sztuka jest sztuka"

Ja w swoim touringu mam zamiennik z ktergo jestem bardzo zadowolony. Zalacza sie przy kazdym uruchomieniu silnika. Nawet jak silnik jest cieply. I ne zamieie na inne, dlatego ze jadac kiedys przez Niemcy, malo nie zagotowalem silnika.... Dlatego tera wole takie visco.

W drugim mialem visco "cichsze" (nowe, bo to juz bylo po doswiadczeniach z touringiem),- prawie nieslyszalne, ale jakos mi nie odpowiadalo. Nie bylo slychac kiedy sie zalacza.

A temperatura? Czy 92 cz 98 - to chyba nie ma juz takiego znaczenia (roznica 6 stopni). Wazne, zeby dzialalo....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam pytanie z gatunku banalne ale może nie do końca . a mianowicie czy silniki serii M52 mają takie samo Visco?

Nie, m52 i m52tu mają inne wiska.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
No właśnie... drążę ten temat dlatego ponieważ u mnie według testu nr.7 temperatura oscyluje 99-101 chociaż założony mam nowy termostat na 92 stopnie i wydaje mi się że Visco załącza się chyba 99-100... jest sprawne bo na zimnym też załącza i przy gorącym też (nie można zatrzymać wiatraka). czyli wychodzi na to że jest od silnika TU .. Czy w takim razie jazda z tą wyższą temperaturą w moim silniku jest możliwa na dłuższą metę czy szukać innego Visco?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Visco na Twoim samochodzie może być sprawne, każda viskoza ma zawór który jest sterowany blaszką która reaguje na temperaturę i otwiera ten zawór, niektóre mają regulację i pozwalają na jej precyzyjne ustawienie, sprawdzałeś u siebie czy masz regulację? jeżeli na termostacie masz wybitą temperaturę 92 stopnie, nie oznacza to że silnik będzie trzymał równo 92, będzie utrzymywał więcej, przy 92, realna na silniku będzie w ok. 94/97, ale z tego co podałeś temperatury, te 101 bez obciążenia to trochę za dużo, wygląda na to że wisko się spóźnia. Zaglądałeś też co się dzieje między chłodnicami klimy i wody?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jeżeli chodzi o same rodzaje viskoz w M52 to były ze 3 rodzaje, wersje dla ciepłych krajów mocniejsze, wersje dla wentylatora 410mm, wersje dla wentylatora 420mm, bo różne były zakładane, więc trzeba by sprawdzić samą średnicę wentylatora, a najlepiej sprawdzić po Vinie, co tam pchali akurat. W zamienniku dostaniesz wiskozę do M52 jedną dla wszystkich, ale to też nie znaczy że nie można nad nią zapanować i poprawnie ustawić
Opublikowano
Tydzień temu wymieniałem ten termostat założyłem nową obudowę termostatu, chłodnica wody była wyciągnięta i jest czyściutka i taka była,chłodnica klimy też czysta a pompa wody ma rok. Ogrzewanie grzeje bardzo szybko i parownik od LPG też czyli powietrza w układzie raczej nie ma. Czyli pozostaje kwestia Visco tak mi się wydaje...chyba że jeszcze coś powinienem sprawdzić? Mam też E46 M52TUB20 tam też już kilka razy wymieniałem pompę wody , odpowietrzałem i zawsze jest dobrze... tylko że tam jest wentylator elektryczny i nie ma żadnych problemów....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jaki to termostat? Sprawdź na komputerze kiedy zaczyna się otwierać (temperatura przy wejściu na chłodnicę) lub fizycznie ręką wyłap ten moment. Mało który obecnie termostat w zamienniku działa w bmw.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
A czy można założyć visco od diesla? 3.0 lub 2.5 ??? Czy będzie pasowało na pompę? chodzi mi czy ma taki sam gwint? pozdro...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
gwint może pasować, ale to nie będzie chodziło poprawnie, w benzynie masz śmigło jak w samolocie, bardzo agresywne, w dieslu ten wentylator ma zupełnie inną konstrukcję, diesel jest mniej wymagający jeżeli chodzi o chłodzenie, nie kombinuj, bo nic z tego nie będzie