Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie mam problem z moim autem.

Panowie pomóżcie.....bo już nie wiem w łapy wsadzić

Pacjent silnik m54b30 ( sprawdzone pod względem mechanicznym: ciśnienie, vanosy, rozrzad, podmienione czujniki wału i wałka- wszystko ok )

Wypadanie zapłonu i wywala błędy najczęściej 3 i 6 cylindra i odcina te cylindry. Po resecie błędów lub wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu działa aż do kolejnego zonka. Zdąża się to różnie, czasem co chwilę, czasem po kilkunastu km. Spotkał się ktoś lub ma pomysł na dziada!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
standardowo dla m54 przeglądnąć wszystkie podciśnienia i odmę. Ten silnik jest wrażliwy na to
Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano
Podjąłem decyzję o wywaleniu odmy, szukałem jakiegoś dokładnego tutorial i nie znalazłem. Poratuje ktoś?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Musisz dokładniej opisać kiedy to sie zdarza.

Kiedyś miałem problem, że wypadał zapłon przy dużym obciążeniu np. jazda na autostradzie + depnięcie w gaz, jazda ponad 160 km/h. Winny był system paliwowy tzn cisnienie było niskie. Wymieniono mi filtr paliwa i chyba pompe i problem sie już nie pojawił. Znaczy sie dalej bardzo sporadycznie się zdarzało ala nie przy dużym obciążeniu tylko losowo.

I tutaj pomogło:

1. naprawa DISA (u mnie klapka latała luźno) diagnostyka jest prosta po jej wyciągnieciu z w X5 łatwo się wyciąga bo jest dużo miejsca. tylko 2 śruby.

2. Usunięcie lewego powietrza. Miałem pękniętą pokrywa zaworów (została wymieniona z nową uszczelką), uszczelka DISA i jeszcze zaślepienie jednego króćca z tyłu, ktory ma korek, ale jak pęknie to też jest lewe powietrze.

Warto zrobić próbe dymną. Napompować powietrzem z dymem cały dolot i szukać gdzie ucieka ciśnienie = lewe powietrze.

Może też to rozpoznać po korektach paliwowych, ale łatwiej dymem.

moim zdaniem masz lewe powietrze + możliwe że DISA

Ewentualnie mogą to być też świece i cewki