Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć. Mam problem z BMW E91 2.0d m47. Od jakiegoś czasu DPF wypala się średnio co 100km. Przy kupnie auta jakieś 25tys km temu DPF był prany. W aucie nie ma żadnych błędów czy innych problemów. Turbina regenerowana 15 tys km temu. Problem polega na tym że sadza w mieście rośnie bardzo szybko. Czasami jest to 1g na 10km a czasami w 10km potrafi urosnąć o 15g. Bardzo dziwne jest też to że w tym samym czasie w którym wypalanie się aktywuje momentalnie spada dość spora część poziomu zapchania, np jest 50% i 35g sadzy. Odpala się wypalanie i od razu spada do 30% i 20g Ciśnienie wsteczne wydaje się być ok. Czasami jednak gdy auto jest rozgrzane na postoju potrafi pokazywać 25-26hPa, na wyłączonym silniku przez jakiś czas po zgaszeniu czasami pokazuje 16hPa.Podmienilem czujnik ciśnienia na sprawny używany od kolegi i bez większych zmian Monitorowane aplikacja b-tool. Może ktoś miał podobny problem i coś podpowie? Poziom popiołu jest niski ponieważ zrobiłem adaptacje filtra z myślą że coś to poprawi. Dystans od regeneracji kasuje się tylko wtedy gdy filtr wypali się do 0. Chciałem dodać screeny ale jestem tu nowy i nie wiem za bardzo jak.
Opublikowano
Tylko że ciśnienie wsteczne jest ok. Przy 2000tys obrotów 75 a przy 4000tys 108. Od prania zrobiłem 25 tys. Rura czysta, moc jest. Skąd te dziwne spadki przy aktywacji wypalania?
Opublikowano

Zobacz jak wyglada w tym czasie cisnienie wsteczne (przy tych skokach sadzy)

Jesli wartosc cisnienia bedzie sie zmieniac lacznie ze skokiem wskazania sadzy to moze czujnik cisnienia wstecznego szwanuje ?

Opublikowano

Niewiem dokladnie jakie maja byc pod obciazeniem, ale szukaj anomalii.

Jesli jadac mniej wiecej z tym samym obciazenieniem nagle zmienia sie wskazanie cisnienia i skacze sadza w gore (po chwili znow zmiana cisnienia i sadza w dol ) to cos moze byc na rzeczy.

Mozesz tez sprawdzac wyrywkowo na zgaszonym silniku jaka jest wartosc (powinno byc ok -1/1 )

Opublikowano

Zauważyłem na twoim filmie jak zmienia się wskazanie Egr.

Sadza skacze w górę i momentalnie wysterowanie egr w górę. Sadza spada - wysterowaniw Egr spada.

Niewiem jaka to zależnośc, może ktoś podpowie.