Skocz do zawartości

czy wylewać plyn chłodniczy z bloku silnika?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!

Zabieram sie do wymiany plynu chlodniczego w e36 1.6.zakupilem juz koncentrat i wode destylowana, przeczytalem instrukcje z forum jak to zrobic etc.Bylem tez u mechanika ktory zanegowal spuszczanie resztek plynu z bloku twierdzac ze to niepotzrebne,wystarczy odkrecic korek spustowy pod chlodnica i dolac+odpowietrzyc.

Czy moge tak zrobic?

pzdr

Tuba

Opublikowano
Generalnie to powinienes tak zrobic, bo inaczej nie pozbedziesz sie starego plynu :wink: :mrgreen: . A tak powaznie, to i tak nie dasz rady sposcic calego plynu z bloku, zawsze cos zostanie. Tak wiec, sie nie przejmuj tylko zalewaj nowy i juz. Aha, pamietaj by dobrze odpowietrzyc uklad!!!

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
Ja jak wymienialem treraz to zrobilem tak. Spuscilem plyn z dolu chlodnicy, odkrecilem weze od chlodnicy ten u gory z prawej i u dolu z lewej, wzialem wezna i pod cisnieniem goracą wodą przeplukalem caly uklad, do bloku tez sie dostalo, pozniej spuscilem i tak jeszcze dwa razy. wydmuchalem reszte powietrzem i nalalem nowy plyn, troche bylo roboty z odpowietrzaniem ale cóż
Opublikowano
Pewnie i tak;) tylko, ze ja chciałem troche wyplukac i przeczyscic caly uklad chlodzenia chlodnice itp, zlecialo mnostwo syfu a nie chcialem uzywac jakis preparatow , zrobilem bardzo delikatny roztwor wody z octem ale tylko troszke i pozniej kilka razy szlaufem pod cisnieniem i wyplukalo sporo syfu o to chodzilo glownie