Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

niedawno zakupilem laptopa z win11.....

na starym kompie zwin 8.1 inpa smiga az milo.....

Niestety na win 11 nie dalo sie zainstalowac sterownikow kabla- tzn- instalowal, ale twierdzil ze nie ma sterownikow...

wymyslilem sobie ze winny moze byc kabel (moj stary kabel dzialajacy z win 8.1 ma okolo 4 lat....) - poszukalem kabla po drugiej stronie kuli ziemskiej w najbardziej ludnym kraju swiata....

W koncu kabel przyszedl...podlaczylem i nie wywalilo zadnej informacji. Poszukalem w Menedzerze - kabel istnieje...

Dzis zrobilem pierwsze podlaczenie -kabelek dziala i widzi moje auto....

Dodatkowo kilka dni temu zainstalowalem ISTA+. Dzis sprawdzilem.... dziala :-)

Od razu sobie sprawdzil cale auto, wywalil mi liste sterownikow (ale tego tam jest...) i w ktorym sa bledy i jakie....

Musze dorwac gdzies instrukcje do ISTY...

Wywalil mi blad maty grzejnej lewego siedzenia, co wcale nie jest prawda, bo mata pieknie chodzi.... Musze poczytac instrukcje....

Edytowane przez 520i
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
problem rozwiązany. Zakupiłem inny kabel na Ali i INPA jak i ISTA zadziałały od pierwszego włączenia
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam... moze ktos mi pomoze. zmienilem laptopa i zainstalowalem iste lecz cos zrobilem nie tak i po usunieciu wszystkich plikow z tym zwiazanych i po ponownej instalacji dochodze do punktu otwarcia aplikacji ista w celu zainstalowania lecz wtedy otwiera mi sie ista i wyskakuje komunikat ze nie udalo sie ustanowic polaczenia z jedna z wymaganych baz danych oraz ze istniejace wersje baz danych nie sa ze soba kompatybilne. ktos pomoze calkowicie usunac wszystkie dane z ista i wtedy ponownie zainstalowac???

MEKX4888.JPG

UEHQ8079.JPG

Opublikowano

musisz usunąć (odinstalować) składniki ISTA... 

w katalogu EC-APPS (katalog główny dysku C) jest katalog ISTA. Cały ten katalog musisz usunąć i zainstalować na nowo ISTA. Chodzi o to że ISTA nie znajduje bazy danych przypisanej do tej wersji ISTA. Problem leży po stronie bazy sqlite. Zainstalowane są niewłaściwe moduły tej bazy. Musisz instalować INPA z przypisaną do niej wersją tej bazy.

Ja zrobiłem to tak: Usunąłem całą INPA i ISTA (też iałem kłopoty z sqlite, ale też z małym dyskiem laptopa). Zainstalowałem na nowo INPA i jej wymagane składniki na dysku C. (Instalacja INPA na dysku C jest wymagana, więc tak zrobiłem posiłkując się opisem instalacji ze strony:

https://bimmerpark.pl/inpa-f

Następnie zainstalowałem ISTA na dysku D (może być na dysku D, pomimo tego ze piszą iż musi być zainstalowana na dysku C. To nieprawda - działa z dysku D). Zmieniłem tylko literkę w proponowanej ścieżce instalacji z "C" na "D", zachowując resztę ścieżki dostępu. ISTA jak i INPA działają jak należy....

ISTA przeniosłem na D bo jest niesamowicie wielka, dlatego zapadła decyzja zakupu dysku dodatkowego , aby zainstalować ISTA..

wyczyść też wpisy w regedit, przed instalacją na nowo tych pakietów, aby nie mieć kłopotów. I koniecznie zrestartuj system po usunięciu starych instalacji i wyczyszczeniu regedit, przed instalacją nowych pakietów.

Opublikowano

520i , jak zrobiłesz ISTA+ , na dysk D, 

ja zainstalowałem Ista+ na dysk D, i ten program otwiera się na pół . 
Pomożesz z tym pytaniem??IMG_6548.thumb.jpeg.e499fa707adfba7f4a120557a126650a.jpeg

Opublikowano (edytowane)

otwierasz normalną instalację ISTA.  (tą do czytania błędów). ISTA proponuje normalną ścieżkę instalacji na dysku C.

mniej więcej to wygląda tak: C:\EC-APPS\ISTA\

Zmieniasz tylko i wyłącznie literkę C. Zmieniasz ją na D. Resztę ścieżki dostępu zostawiasz taka jaką zaproponowała ISTA.

To wszystko.

Sprawdź, czy instalujesz wszystkie moduły potrzebne dla ISTA, bo tu może być problem

Edytowane przez 520i
Opublikowano
W dniu 26.04.2025 o 22:04, 520i napisał(a):

otwierasz normalną instalację ISTA.  (tą do czytania błędów). ISTA proponuje normalną ścieżkę instalacji na dysku C.

mniej więcej to wygląda tak: C:\EC-APPS\ISTA\

Zmieniasz tylko i wyłącznie literkę C. Zmieniasz ją na D. Resztę ścieżki dostępu zostawiasz taka jaką zaproponowała ISTA.

To wszystko.

Sprawdź, czy instalujesz wszystkie moduły potrzebne dla ISTA, bo tu może być problem

520i .Dziękuję. Wszystko działa, oprócz drzewa ECU.