Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam e91 ze sportowym zawieszeniem.

Od pewnego czasu na dziurach z przodu czuć i słychać jak niekomfortowo pracuje "zawieszenie". W cudzysłowie bo wymieniłem już komplet wahaczy, końcówki drążka, łączniki stabilizatora, gumy stabilizatora, amortyzatory wraz z poduszkami itd. ( oprócz sprężyn, które były całe). Niestety, dalej jest niekomfortowo na dziurach. Na progach gdy kolo sie unosi, wszystko pracuje prawidlowo, czuc ze wszystko pracuje ok, ale gdy jest nierownosc w momencie gdy kolo opada jest dziwne uczucie twardosci i pukniecie na calym przodzie.

Jestem pewien, że po zakupie auta tak nie było. Zostaje chyba już tylko maglownica, aleee..

Przy wymianie końcówek drążka nie wyczułem luzu, a na kierownicy również go nie czuć, koła reagują od razu na minimalny ruch. Zanim znów coś wymienie chciałem Was zapytać czy czegoś nie pominąłem ? Wiem także, że przy maglownicy jest śruba, którą kasuje się luz przy zębatkach, ale czy jest sens nią kręcić ( trzeba btw kupić specjalną nasadkę) skoro nie wyczuwam luzu na drążkach :mad2: ?

Jest jeszcze jakiś sposób na sprawdzenie magla? Lub nie wiem o jakiejs dolegliwosci zawiechy w e91?

Opublikowano

Być może źle poskręcane zawieszenie, wahacze ?

Podobno skręca się je, gdy auto stoi w 100% na kołach, czyli jest w swojej naturalnej pozycji, nie w powietrzu. Tyczy się to szegółnie tych śrub, które są w dużych, motylkowych, tulejach.

Opublikowano
Dokładnie jak kolega wyżej. Mi tak "mechanik" załatwił auto. Gdy masz samochód w górze koła wiszą. W tym momencie gdy skręcisz wszystko na sztywno to koła się unoszą a gumy zostają w miejscu i się skręcają
Opublikowano

Sprawdze czy gumy gdzies nie sa skrecone, ale wahacze to były dokrecane w momencie jak podnosnikiem piasta/tarcza zostala podparta i uniesiona, wszystko z kluczem dynamometrycznym :roll:

Czy moze miec znaczenie, ze wyminilem koncowki drazkow zamiast calych drazkow?

Jedyne czego nie widzialem to jak mechanik skrecal kolumne z amortyzatorem, moze tam gdzies cos?