Skocz do zawartości

Bmw f10 535dx 2012r po remoncie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem po wymianie silnika (w startym pukała

Panewka)na nowy zregenerowany, na nominalnych częściach takich jak :

Wał korbowy

Panewki główne i korbowodowe

Kompletny rozrząd

Pompa olejowa

Chlodniczka oleju

Pierścienie itp.

Przy motorze zostały wyczyszczone wszystkie podzespoły, czyszczony kolektor ssący pompa wysokiego ciśnienia itd.

Pytanie mam odnośnie turbin , czy jest konieczność wymiany jeżeli chodzi wszystko jak należy?

Opublikowano

Mógłbyś napisać jeszcze jaki przebieg, jakie interwały olejowe, kiedy to się stało. Dużo ludzi pyta.

U mnie na razie wszystko funkcjonuje ale zastanawiam się czy profilaktycznie nie wymienić :P.

Co do turbin, na filmikach z warsztatów przy okazji takich wymian, zawsze turbo leci do sprawdzenia i tam specjalisty oceniają. Zazwyczaj regenerują.

Opublikowano
  • Autor
Interwały olejowe na pewno zabiły ten silnik, warsztat uznał ze interwały olejowe byly stosowane co 30 tys km, bądź licznik był również kręcony. Na blacie 265tys . Pytam poniewaz po remoncie zrobiłem tysiąc km i wszystko chodzi jak należy, lecz mam do pokonania trasę 2 razy po 600 km na dniach i nie wiem czy przy zacieraniu sie silnika, turbiny mogły dostać po kosci, sugerując sie wlasnie filmikami z YouTube.
Opublikowano
Witam. Jestem po wymianie silnika (w startym pukała

Panewka)na nowy zregenerowany, na nominalnych częściach takich jak :

Wał korbowy

Panewki główne i korbowodowe

Kompletny rozrząd

Pompa olejowa

Chlodniczka oleju

Pierścienie itp.

Przy motorze zostały wyczyszczone wszystkie podzespoły, czyszczony kolektor ssący pompa wysokiego ciśnienia itd.

Pytanie mam odnośnie turbin , czy jest konieczność wymiany jeżeli chodzi wszystko jak należy?

A tak z ciekawości, jaki koszt całej operacji ?

Opublikowano

Niestety ale mogły. Dałbym turbiny do sprawdzenia.

Rozumiem, że skoro był remont no to auto już raczej będzie jeździło u Ciebie. Gdybym był na Twoim miejscu na pewno bym sprawdził turbo.

Opublikowano
  • Autor
Dam do sprawdzenia na pewno ale najpierw mam do pokonania dwie trasy, miewam pewne obawy co do tych turbin, ale mam nadzieje ze przelecą te 1000km. Z tego co kojarzę to nie da sie ich zregenerować na oryginalnych częściach, tylko na chińskich, nowa mała turbina kosztuje 4500 a duza 6000-7000 bodajże. Jak uważacie, jeżeli wszystko chodzi jak w zegarku, taka trasa nie powinna byc problemem i pozniej zweryfikować doladowania. Koszt takiego silnika nowego zregenerowanego na nominalnym wale pompA oleju rozrząd itd. to 22tys brutto plus weryfikacja starego silnika, ponowne złożenie, włożenie nowego pieca , czyszczenie podzespołów oraz odświeżanie 8 tys.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Może tu zregeneruj turbosprężarki...???

https://www.facebook.com/topmarservice/

Nie kojarzę, w którym z filmików opowiada o marce podzespołów wykorzystywanych w czasie regeneracji turbo.....? Na pewno , nie są to chińczyki.