Skocz do zawartości

e39 touring polos napedowa tyl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy polosie w kazdym modelu sa takie same? Czy mozna na przyklad wziasc polos z diesela do benzyny?

Padla mi w touringu tylna prawa polos - przegub zewnetrzny i szukam. Nie wiem czy moge wziasc od innych modeli silnikowych....

Opublikowano
  • Moderatorzy
Czy mozna na przyklad wziasc polos z diesela do benzyny?

Różnią się. Zobacz na realoem jaki jest P/N i będzie podane do jakich innych wersji pasuje. Jest również podana średnica wałka i rozstaw śrub.

Opublikowano
  • Autor
Różnią się.

dzieki za podpowiedz. Polos juz kupiona w norge.

Stoje przed nastepnym problemem...

Jak ja wymontowac z lozyska. Widzialem ze potrzebny jest specjalny sciagacz. CZy mozna to zrobic jakos inaczej?

Opublikowano
  • Moderatorzy
potrzebny jest specjalny sciagacz

Specjalny ? Duży ściągacz do łożysk

Był tu kilka miesięcy temu temat o wymianie półośki, któryś kolega walczył i chyba ściągacz nie zadziałał. Nie pamiętam jak on tę sukę w końcu wytargał...

PS.

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=72&t=386640&hilit=p%C3%B3%C5%82o%C5%9B

Opublikowano
  • Autor

zdjalem dzis kolo coby przyjrzec sie co jest do demontazu zawieszenia celem wymiany tej nieszczesnej polosi..... Sporo....

Musze z prawego miecha spuscic powietrze? Inpe mam, wiec to nie problem... Gorne wachacze trzeba rozpinac , jak znam zycie..... i chyba amortyzator, choc ten ostatni, to pewnie niekoniecznie...

Opublikowano
  • Moderatorzy
Oj, nie wiem. Mam zwykłe sprężyny. Wahacze rozpiąć od strony koła to nie problem, bo przeguby nie są na stożkach i wychodzą łatwo. Nigdy na szczęście nie zmieniałem półosi, ale mimo wszystko najpierw sprawdziłbym czy da radę zdjąć piastę z wieloklinu tak jak na filmie, bo jak wszystko porozpinasz to nie będzie ośka dobrze współpracować.