Skocz do zawartości

[M52B28TU] Podwyższone obroty, prawie zerowa reakcja na gaz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.

Panowie mam następujący problem po swapie. Było M54B22, wyjąłem ze sprawdzonego auta M52b28Tu, założyłem do tego osprzęt z b22 (większy kolektor dolotowy, elektroniczny pedał), do MS43 wgrana została mapa z M54B25. Problem jest taki, że silnik po odpaleniu trzyma okolice 1.6 tys obrotów, po dodaniu gazu zaczynają falować obroty, zwiększają się maksymalnie o 500, coś jakby tryb awaryjny przy EML. Niestety mam problem z OBD i tu jest problem. Mam cały drugi silnik do podmiany części, ale brakuje już pomysłów, sprawdziłem i podmieniałem 80% czujników, sondy, wtyczki, sprawdzałem każde możliwe lewe powietrze i nic nie znalazłem. Oba silniki przed wyjęciem chodziło jak złoto.. Znalazłem na youtube filmik, gdzie jest identyczny problem jak u mnie, może ktoś ma chociaż jakieś sugestie?

E36 M54b25 - Drift&Fun
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przydałoby się błędy odczytać, możliwe że wykasowanie adaptacji przepustnicy załatwi sprawę, bo objaw na to wskazuje. Akurat do tego nie potrzeba się łączyć ze sterownikiem silnika, zapłon w pozycję 2, wciskasz gaz w podłogę i trzymasz 10 sekund, odpuszczasz pedał gazu i wyłączasz zapłon na 30 sekund.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jaki masz problem z obd? Jak dla mnie coś nie gra z paliwem, zobacz czy pompa podaje.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
Pompa podaje aż miło, nie będę kłamał, że mierzyłem ale strzela z zaworka nad maskę. W dodatku po odpaleniu na LPG jest to samo. Samochód wjechał o własnych siłach na podnośnik. Spróbuję z adaptacją, ale znając szczęście się nie uda
E36 M54b25 - Drift&Fun
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podepnij to pod inpę. Sprawdź wszystkie bezpieczniki obok sterownika silnika.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano

@piotr520

Dziękuję Ci serdecznie. Sam nie wierzyłem, że to może pomóc. Motor chodzi jak pszczółka, wkręca się na obroty jak na jednomasie. Jednym słowem petarda! Jeszcze raz dziękuję i szacunek za wiedzę

E36 M54b25 - Drift&Fun