Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich!

czy moge zostawiać auto na wzniesieniu tylko w trybie P bez ręcznego?

nieraz tak robie to znaczy podjeżdzam wrzucam tryb P gasze silnik i delikatnie puszczam hamulec aby przy cofaniu się nie było efektu gwałtownego zblokowania. czy w ten sposób nic nie zepsuje bo zauważyłem że jak potem odpalam i chce wrzucić R (bo ten jest pierwszy po P) to musze pokonać lekki opór oraz słychać jak coś się odblokowuje.

Opublikowano

Mozesz zostawiac bez recznego, ale lepiej z..

Opor.. jest dokladnie tak jak piszesz. To tak jakby otwierac drzwi mocno ciagnac do siebie za klamke i dopiero uzyc klamki. Zasuwa pod oporem ma duzo wiecej pracy ;D Podobnie jest z blokada P

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano
Mi kiedyś też tak się działo,ale teraz mam na to sposób.Zatrzymuje się daje na N,zaciągam ręczny, gaszę samochód,daje na P i już potem żadnego oporu nie trzeba pokonywać działa idealnie.

spoko ale ja nie uzywam ręcznego bo jak zaciągne to linka nie odbija i ręczny niechce do końca puścić a niemam za bardzo czasu i chęci na wymiane linek :oops:

Opublikowano
Zatrzymuje się daje na N,zaciągam ręczny, gaszę samochód,daje na P i już potem żadnego oporu nie trzeba pokonywać działa idealnie.

Zdecydowanie powyzsza recepta jest najlepsza i wskazana. Co wiecej, jesli samochod bedzie stal na duzym wziesieniu (takim jak w San Francisco) to bez zaciagniecia recznego mozna miec spore klopoty z zdjeciem "P". Znam sprawe z autopsji! Reasumujac na kazdym wznisieniu, "krawezniku" - najpierw reczny potem "P".

Opublikowano
... dźwignia w pozycji " P " - powoduje mechaniczne zaryglowanie wału napędowego na wyjściu ze skrzyni - z tąd ten opór na wzniesieniach , ale popsikaj te cięgna linek przed zimą :wink: jak przyjdzie breja ze solą to na wiosnę będziesz szukał nowych :lol:
* - w zależności od typu i wyposażenia