Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Mam problem z silnikiem B47 D20B w F15. Jest to wersja biturbo 231km. Problem to przedostawanie się oleju silnikowego do układu chłodzenia. Pierwsze diagnozy i naprawy (wymiana chłodnicy oleju, głowica, pierścienie, panewki...) nie przyniosły skutku. Przy okazji został wyjęty blok był sprawdzony wizualnie i ciśnieniowo, planowany i wszystko złożone ponownie.

Niestety przy wysokich obrotach i ciśnieniu np. jazda autostradą problem się powtarza, spada poziom oleju w silniku i pojawia się on w zbiorniczku wyrównawczym chłodnicy.

Miał ktoś podobne historie ? Może możecie coś podpowiedzieć ? Nie ukrywam, że szukam też jakiegoś dobrego warsztatu żeby wstawić auto, miejscowość w sumie nie ma znaczenia.

Pozdrawiam

• 1 rok później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jedno z niewielu miejsc poza głowicą i blokiem gdzie miesza się płyn chłodniczy z olejem to podstawa filtra oleju z wymiennikiem

https://allegro.pl/oferta/bmw-x3-x4-x5-b47-obudowa-filtra-chlodnica-oleju-11173653328

Przykładowy wygląd części, nie koniecznie pasujący do naszych f15 ;)

• Lubię to 1
Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano

Może masz rację, ja natomiast mam taki problem, a mianowicie po ostatnim wypalaniu DPF nie zamknęły się klapy chłodnicy i cały czas są otwarte, silnik B47 , 2.0 diesel 231KM, 2017 rok.
Może jakaś podpowiedź?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

spróbuj odłączyć aku na kilka minut i zobacz czy pomoże, raz mi nie chciało widzieć obu kluczyków i odpięcie aku na 3min pomogło. A też nie było żadnych błędów pod diagnostyką

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

datę i godzinę :D Przynajmniej u mnie tyle, a od resetu jeżdżę 3 miesiące i nic się nie dzieje

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dzisiaj, tzn wczoraj zauważyłem że same się zamknęły ciekawe co miało wpływ, może temperatura zewnętrzna? Podłącze jeszcze i sprawdzę programem czy nie chce wypalać, dam znać.