Skocz do zawartości

[E39] [ANTENA FM] Problem z wymianą radia na 9" android

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum :)

Jeżeli w jakiś sposób ten temat był już tu omawiany, a ja nie odnalazłem go w wyszukiwarce to z góry przepraszam.

Mam w swojej e39 z 2003r. radio MK4, ale postanowiłem się przesiąść na radio Jonsun V1Pro 4GB-64GB. Za radiem są tylko dwie wtyczki, niebieska i biała. Wiem, że muszę podłączyć niebieską i osobno do radia antenę 4G, GPS i (no właśnie!) antenę radiową. Nie widzę jej nigdzie w desce poza tymi dwiema wtyczkami. Dostałem do radia adapter z FAKRA na ISO, ale bez kabla nie mam gdzie się wpiąć :cry: Wiem, że posiadam wzmacniacz antenowy (chyba) w tylnym słupku bagażnika, ale czy faktycznie nie ma nigdzie wyprowadzonego kabla? Jak byście mi polecili rozwiązać problem, bo na co dzień lubię posłuchać sobie radyjka :) W jakiś sposób ciągnąc kabel po całym aucie, aż do deski, a jeśli tak to w które gniazdo w tym wzmacniaczu się wpiąć i w jaki sposób? :?:

Z góry bardzo wam dziękuję za pomoc i chętnie odpowiem na pytania z tym związane, pozdrawiam serdecznie :wink:

• Moderatorzy
Opublikowano

Chyba na każdej aukcji u chińczyków masz napisane, że w przypadku navi musisz mieć kabel do przeprowadzenia z bagażnika pod radio.

Ciągnąć kabel chyba najlepiej progiem - najmniej roboty, nie wiem czy da się tunelem środkowym.

https://de.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20220322002635&SearchText=e39+android+extension+cable

H4f1a61ec5a03446ea1093d8f91768101W.jpg

q1wzBsg.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak jak wyżej. W tym aucie tuner radia jest w bagażniku i tam jest podłączenie do głośników i anteny! Musisz przedłużyć te kabelki aż pod deskę. Najłatwiej progiem. Kup gotową wiązkę, zwróć uwagę czy masz okrągłe czy płaskie piny (powinny być płaskie), lub tnij wtyczkę i przedlużaj wszystko pokolei. Do przedłużenia jest jakoś koło 11 przewodów plus antena. Możesz dać antenę wewnętrzna.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedzi, uważam, że temat zakończony :8)