Skocz do zawartości

Czyszczenie reflektorow soczewkowych.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Po chwilowych oględzinach stwierziłem ze mam reflektory soczewkowe (churaa!) i chcial bym je rozebrać i przeczyścić. I teraz moje pytanie:

-Co bedzie mi potrzebne, aby wykonac cala procedure jak najbardziej poprawnie i bez skutków ubocznych?

-Jaki zalecacie płyn do czyszczenia soczewki i szkła reflektoru?

-Jakim materiałem to wyczyścic?

-Czy potrzebne będą jakies uszczelki etc?

Z góry dziękuje za podpowiedzi.[/img]

Opublikowano

z narzędzi potrzebny Ci bedzie śrubokręt + zestaw nasadek - torx-y, krzyżaki itp + giętka przedłużka

Niepamiętam dokładnie jakie tam są śruby - ale bez takiego zestawu bym sobie nie poradził.

Do plawej lampy dojscie jest bardzo dobre (no chyba ze masz tam akumulator) - wyciągnąłem całość tzn lampe (klosz) + soczewke

Ze strony lewej dojscie jest paskudnie utrudnione przez zbiornik płynu wspomagania. Tam dzieki przedłużce udało mi sie wyciągnąc samą soczewke - trzyma sie na 3 lub 4 śrubach wkręcanych w obudowe lampy.

Do czysczenia użyłem normalnego płynu do mycia szyb + ręczników papierowych. Wszycy narzekają na światła e34 - a ja je bardzo chwale. Podstawa do dobre odblaski + czyste soczewki.

Pozdrawiam!

Tomek

Opublikowano

dlaczego - robota nie jest trudna, a lampy zaczynają świecić dużo lepiej :cool2:

to nie jest zadna hiper technologia promów kosmicznych - a zwyczajna szklana soczewka :D

Pozdrawiam!

Tomek

Opublikowano
soczewka z odblaskiem jest u mnie wkrecona na trzy śrubki na krzyżaka. Nic nie uszkodzisz, sama operacja to prościzna a warto bo swieci o niebo lepiej.
Opublikowano

Witajcie. Z Frank-iem zgodzę się efekt będzie jeśli są zabrudzone a nie wypalone, natomiast znam sposób demontażu soczewek o wiele łatwiejszy niż podany przez Tomka . Wystarczy śrubokręt krzyżakowy wykręcasz dwa plastykowe wkręty od atrapy reflektora następnie 3 wkręty pod nią 1 pod maską od strony migacza odłączasz kable i cały reflektor masz na stole następnie 3 wkręty i soczewka wyłazi czyścisz czymś delikatnym składasz i patrzysz jak świeci.

Powodzenia.

Opublikowano
Witajcie. Z Frank-iem zgodzę się efekt będzie jeśli są zabrudzone a nie wypalone, natomiast znam sposób demontażu soczewek o wiele łatwiejszy niż podany przez Tomka . Wystarczy śrubokręt krzyżakowy wykręcasz dwa plastykowe wkręty od atrapy reflektora następnie 3 wkręty pod nią 1 pod maską od strony migacza odłączasz kable i cały reflektor masz na stole następnie 3 wkręty i soczewka wyłazi czyścisz czymś delikatnym składasz i patrzysz jak świeci.

Powodzenia.

ja mam e34 na szerokiej nerce - i tam niestety tak rózowo nie jest.

Prawą lampe musiałem wyciągnąc bo zmieniałem pęknięty od kamienia klosz ( wymieniałem nie same szkło, a cały klosz) wiec musiałem wyciągać cąły zespół - mijania + długie.

Z lewej strony przeszkadzają przewody od skraplacza klimatyzacji - lub coś metalowego z tego co pamiętam. Jakimś cudem udało mi sie, odchylając zbiorniczek wspomagania dojsć do soczewki od tyłu.

Pozdrawiam!

Tomek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ostatnio czyściłem. Jak się sprężysz (będziesz pracował bez przerw na browarka co 5 minut), to myślę, że po godzinie czasu na stronę wystarczy.
Kai