Skocz do zawartości

E39 M57 2002 Problem z gaśnięciem na zimnym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor
Czy czasem by nie wywaliło błędu tych czujników?!
Opublikowano
  • Autor
Ogólnie to wczoraj wymieniłem na tym cylindrze nr.5 wtrysk regeneranowany. A dziś z rana auto już ciężko pali a jak zapali to podkopci a silnik się Trzesie i nie chodzi na wszystkie cylindry a błędy i tak wychodzą te same z inpy. Najgorsze,że u nas w Koszalinie ciężko znalezc kogoś ogarniętego. Ale za to wymieniaczy jest wielu. Dlatego sam się za to biorę.
Opublikowano
  • Moderatorzy

Teoretycznie jak czujnik jakoś tam działa to błędu nie będzie. Klasyczny przykład z czujnikiem wałka rozrządu - ciepły silnik nie odpala, wystarczy schłodzić czujnik. Oczywiście nie upieram się co do tych czujników, tym bardziej, że nigdzie nie wyczytałem jeszcze, żeby ktoś miał z tym problem. Czujnik wałka, owszem, ale jak odpali to może chodzić i bez niego.

Może problem z rozrządem ?

Opublikowano
  • Autor
Na ciepłym pali na dotyk i tak samo chodzi. Auto ma udokumentowane 264 tyś- babka woziła dzieciaki do szkoły a auto miała od 16 lat. Osobiście przywiozłem z Austrii w 2020. Wątpię, żeby łańcuch już miał dość.
Opublikowano
  • Moderatorzy

Chyba, że przeskoczył choć nie wiem czy to możliwe w tym silniku. Przy takim przebiegu powinno być około 5000 motogodzin.

Może być jeszcze jakiś problem z paliwem, np. zapowietrza się układ, ale wtedy będzie gdzieś wyciek.

Opublikowano
  • Autor
Dzięki za pomoc. Na pewno się odwdzięczę jak znajdę i usunę usterkę. Jutro jeszcze raz na zimnym pomierze rezystencje cewek. Jak nie znajdę przyczyny to będę szukać jakiegoś.znawce.
Opublikowano
  • Autor

Racja. ale czy to nie dziwne ,że po wymianie na zregenerowany który dopiero co założyłem na 5 cylinder i tak wyświetla błąd? Z tym ,że teraz doszedł 4 i 6 cylinder. Wcześniej wywaliłem zregenerowany , który zakładałem w lipcu na 1 cylindrze. Ponieważ błąd wyskakiwał najczęściej na tym 1 . Po wymianie na inny nie ma tego błędu już. Ale tak jak pisałem są na 5,6 czasem 4. I koło się zamyka. Możliwe żeby tyle cewek padło?! Dodatkowo po wymienia z 5 cylindra na inne wtryski ciągle był błąd na 5.

Powtarzam się. Sorka.

Opublikowano
  • Autor
Injektor zylinder 5, czasem 4,6. Błąd 517, 514 w zależności od cylindra taki numer.
Opublikowano
  • Autor
Witam ponownie. Udało się uporać z problemem. Wyciągnąłem DDE. Kupiłem drugi, dałem do klonowania i odrazu do zmodowania. Auto z rana chodzi bez problemu, odpala i nie gaśnie przy -5. Chodzi bardzo płynnie, odrazu zrobione zostało na Stage 1. Mocy nie brakuje. Reasoumując - uszkodzony DDE. DZIĘKUJĘ wszystkim za pomoc.