Skocz do zawartości

Czy to łożysko sprzęgła? Huczy na luzie przy zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam Bmw 525tds 1997 rok - gdy uruchomię samochód po długim postoju, to słychać chałas ( coś w stylu stukotu, wibracji wiatraka ) gdy samochód jest na luzie. Gdy wcisnę pedał sprzegła, to chałas zanika. Chałas zanika gdy przejadę około 15 km. Co to może być? Łożysko sprzęgła? Czy mogę narazie tak jeździć? Czy czeka mnie wymiana sprzegła w najbliższym czasie? Ile kosztuje taka "przyjemność"? Czy wymienia się w takim przypadku całoś sprzedła ( docisk, łożysko )? Pozdrawiam
Opublikowano

Jeden osobnik powiedział,że dostaje wibracji jakiś element, który się obraca ( słychać wyraźnie nierównomierne i o różnym natężeniu wibracje ) Czy to będzie napewno skrzynia? Biegi wchodzą bez problemu i jak jadę to nie ma hałasu, tylko na wolnych obrotach istnieje ten problem - w wciśnięciu sprzegła wibracje zanikają

to nie sprzegło tylko skrzynia ci sie rozpada
Opublikowano

czy to się wymienia na nowe, czy się "naprawia" - to nie ma nic wsółnego ze sprzegłem? jaki to koszt naprawy, wymiany? jak pojadę do mechanika, to o co dokładnie zapytać? pozdrawiam

Witam łożyskowanie wałka skrzyni biegów
Opublikowano

ale jak to jest, czy trzeba wyciągać skrzynię biegów i ją rozbierać??? czy jest to całkiem osobna rzecz? czy zmienia się i ewent. co ile olej w skrzyni biegów? samochód ma przejechane 177 tys.

Naprawia się bez problemu puki nic się nie wyszczerbiło bo potem koszty będa większe
Opublikowano

a moze to nie skrzynia tylko koło zamachowe. ja ma to samo w e 36 td. i czytając starsze wypowiedzi stwierdzilem ze to koło zamachowe. Jak moze sie rozpadac skrzynia biegów skoro biegi wchodz bez problemu i nic sie z nią nie dzije podczas jazdy. Czy ma jakis sens to co napisałes??

Opublikowano

POCZEKAM i zobacze co wyniknie - biegi wchodzą jak masełko, podczas jazdy nic nie słychać nic nie stuka itd- te wibracje słychać daleko od miejsca w którym siedzę, gdzieś po prawej stronie - gdy samochód jest po jeździe, wibracje również czasami słabo słychać w momencie gdy przygazuję do 2000 obrotów i motor chodzi na wolne obroty - ten stukot ( odgłos nierównochozącego wiatraka ) wyraźniej słychać gdy samochód jest zimy - po wciśnięciu pedału sprzęgła hałas wyraźnie się zmniejsza - czas pokaże co to jest - czy i jak często wymienia się olej w skrzyni biegów ( samochód ma przejechane 177 tysięcy )

a moze to nie skrzynia tylko koło zamachowe. ja ma to samo w e 36 td. i czytając starsze wypowiedzi stwierdzilem ze to koło zamachowe. Jak moze sie rozpadac skrzynia biegów skoro biegi wchodz bez problemu i nic sie z nią nie dzije podczas jazdy. Czy ma jakis sens to co napisałes??

Opublikowano
POCZEKAM i zobacze co wyniknie - biegi wchodzą jak masełko, podczas jazdy nic nie słychać nic nie stuka itd- te wibracje słychać daleko od miejsca w którym siedzę, gdzieś po prawej stronie - gdy samochód jest po jeździe, wibracje również czasami słabo słychać w momencie gdy przygazuję do 2000 obrotów i motor chodzi na wolne obroty - ten stukot ( odgłos nierównochozącego wiatraka ) wyraźniej słychać gdy samochód jest zimy - po wciśnięciu pedału sprzęgła hałas wyraźnie się zmniejsza - czas pokaże co to jest - czy i jak często wymienia się olej w skrzyni biegów ( samochód ma przejechane 177 tysięcy )

177 tys km to niewiele. przy takim przebiegu wydaje mi sie ze nic sie nie powinno dziac , ze sprzęgłem , skrzynią czy kołem zamachowym. Ja ma 260 tys km i objawy takie same. własnie ten rugot słychac najbardziej jak sie rano odpala auto i jest ono zimne. po rzejechaniu 20 km juz prawie tego nie słychac. Tak samo sie to dzieje na luzie i na odpuszcvzonym sprzęgle. po wcisniciu sprzegla jest cisza.

Opublikowano

A propo tematu.

Czy zna ktos w warszawie warssztat który potrafi cos takiego naprawic. Chciałbym oddac do naprawy auto w dobre rece człowiekowi który sie zna na rzeczy i dla którego nie jest problemem wyciągnoc skrzynie z 325TD/TDS. Jest wiele warsztatów które pootwierali ludzie którzy nauczyli sie wymieniac oleje i klocki na praktykcah w szkole i bywa niekiedy ze porywają sie na jakies wieksze naprawy a potem okazuje sie ze jest to dla nich wielki problem, niechcialbym zeby to na moim aucie ktos sie uczyl tego robic.

Opublikowano
słuchaj tu jak ja te pasci naprawiam to wiem co kiedy sie dzieje, kolo stuka cały czas bez wzgledu czy sprzęgło nacśniete czy nie, a gdy warkot zanika po wcisnięciu sprzęgła to znaczy, że w skrzyni łożyska sie kończą bo jakiś znawca tylko jeździ i nic przy aucie nie robi a może trzeba by sprawdzić raz na jakiś czas olej , i napewno co pisze ma sens
BMW sie nie psuje
Opublikowano
słuchaj tu jak ja te pasci naprawiam to wiem co kiedy sie dzieje, kolo stuka cały czas bez wzgledu czy sprzęgło nacśniete czy nie, a gdy warkot zanika po wcisnięciu sprzęgła to znaczy, że w skrzyni łożyska sie kończą bo jakiś znawca tylko jeździ i nic przy aucie nie robi a może trzeba by sprawdzić raz na jakiś czas olej , i napewno co pisze ma sens

Które łozyska w skrzynie wg Ciebie sie konczą kiedy rugot jest nierównomierny i słychac go tylko na biegu jałowym na odpuszczonym sprzęgle, ten dzwięk wydobywa sie tylko przy 800 tys obrotów przy 1000 obr juz jest cicho .

Opublikowano
Witam to sągłówne łożyska skrzyni biegó ,słychac je tylko na wolnych obrotach po dodaniu gazu pompowana jest wieksza ilość oleju i robi się cisza ,koszt naprawy niewielki 3 lub 4 łożyska i będzie spokój

Opublikowano

Byłem w zakładzie od BMW - potwierdzili,ze to coś ze skrzynią biegów - prawdopodobnie to o czym napisałeś. Po wciśnięciu pedała sprzegła stukot jest wyraźnie mniejszy aczkolwiek nie zanika do końca. W czasie jazdy biegi wchodzą idealnie, nie ma stukotu. Stukot również zanika ( pewnie nie na 100% -ale nic nie słychać wyraźnie ) po przejecjaniu kilku kilometrów, potem czasami znowu słychać stukot, gdy samochód postoi około 8-10 godzin.

Chciałem się Ciebie dopytać, jeśli będę teraz chciał to naprawić ( denerwuje mnie to - w serwisie powiedzieli aby jeździć ), to jak wyglada wymina/naprawa tego elementu ( łożysko wałka skrzyni biegów )?? Trzeba wyciągnąć skrzynię i ten element jest już dostępny? Czy nie- potem należy jeszcze rozebrać skrzynię? Jak to jest. Czy to jeden z elementów skrzyni biegów czy nie - osobny itd. Ten element napisałeś,że się naprawia jeśli się nie wyszczerbiło. Bo np. nie chcę aby mechanik mi to rozebrał i potem powiedział,ze nic się nie da zrobić np. muszę kupić inną używaną skrzynię itd. Na ile muszę cenowo się przygotować>

Naprawia się bez problemu puki nic się nie wyszczerbiło bo potem koszty będa większe
Opublikowano
Skrzynie biegów trzeba wyjać z auta i rozebrać ją w drobny mak aby posprawdzać łożyska uszkodzone powymieniać i auto będzie śmigać bez problemu , znajdz tylko dobrego majstra bo skrzynie można łatwo załatwić
Opublikowano

o.k. - to chyba lepiej załatwić ( kiedyś - może nawet nie teraz - teraz nie jest tak źle - czasami słychać ten stukot ) całą używaną skrzynię i ją wstawić niż bawić się w wymianę kilku części? Jak myślisz? Pozdrawiam

Skrzynie biegów trzeba wyjać z auta i rozebrać ją w drobny mak aby posprawdzać łożyska uszkodzone powymieniać i auto będzie śmigać bez problemu , znajdz tylko dobrego majstra bo skrzynie można łatwo załatwić
Opublikowano
Jesli naprawisz swoją to masz gwarancje że będzie chodzić a z używaną może byc dwojako , sprawdz jeszcze w swojej czy masz dobry poziom ojeju .Pozdrawiam
Opublikowano

olej sprawdzali - jest o.k. - popytam o jej naprawę

pozdrawiam

Jesli naprawisz swoją to masz gwarancje że będzie chodzić a z używaną może byc dwojako , sprawdz jeszcze w swojej czy masz dobry poziom ojeju .Pozdrawiam
Opublikowano
tylko nie pytaj w ASO bo osiwiejesz ze szczęścia ,jest dużo dobrych niedrogich mechaników i zrobia to za niewielką kase ja jakis czas temu robiłem to w mercedesie wito i facet wymienił 3 -y łozyska i wzioł odemnie 5-setek. Pozdrawiam
Opublikowano
w serwisie powiedzieli aby jeździć

Uwierz ze oni maja racje - nic tam nie grzeb i na razie jezdzij. Po jakims czasie przyzwyczaisz sie do tego a zanim to sie rozleci to Ty juz nie bedziesz pamietal ze kiedys miales taka beemke :P :P