Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.

Mam BMW F10 520d z 2011 roku z silnikiem N47d20.

Poci mi się na rurce odpowietrzającej odmę i chcę ją oczywiście wymienić. Jednak widziałem filmik jak ktoś wymieniał taki okrągły korek, membranę i sprężynkę (zestaw naprawczy). Czy do mojego silnika też taki zestaw jest dostępny? Pytam bo może warto to wymienić, a nie tylko zakładać nową rurkę.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

Marcin.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W drugim filmiku masz pokazany częsty problem z przewodem podciśnienia , który przeciera się w jednym miejscu

Opublikowano
Dzięki. U mnie poci się z tej karbowanej rurki odpowietrzającej w okolicach wejścia do odmy, tam w okolicach korka wlewu oleju. Może to tylko ta rurka lub oring. Jednak zamiast tylko uszczelniać czy nie warto zadziałać żeby do tej rurki nie dostawał się olej?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na pewno przepuszcza oring.

Dodatkowo tak karbowana rurka po pewnym czasie jest mocno zmęczona i w czasie demontażu może łatwo popękać.

Dlatego warto wymienić całość , rurkę + oringi ( to jest w sprzedaży jako całość ).

Jeśli chodzi o występujący tam olej , to jest on tam zawsze , w niewielkich ilościach ale jest.

Odma, ona też po pewnym czasie sztywnieje.

Oglądając różne filmiki i idąc drogą dedukcji , można stwierdzić , że jakość pracy tej gumowej membrany zależy od jej elastyczności . Im twardsza tym gorsza jej praca.

Pisałeś też że w okolicach wlewu oleju silnikowego jest zapocenie.

Jeśli tak to również należało by wymienić oring . Część nr.7

http://pl.bmwfans.info/parts-catalog/F11N/Europe/520d-N47N/L-N/oct2013/browse/engine/cylinder_head_cover/

Możesz kupić zamiennik jeśli chodzi o oring.

Nr. części 11 12 8 510 539

Wielkość oringu 36 x 3,4.

Opublikowano
Taka rurka pompketna z oringami w aso kosztuje 50PLN

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie chodzi mi o rurkę, tylko o schowaną w pokrywie membranę, która nie jest oficjalnie dostępna jako część zamienna, a podobno warto ją wymienić od czasu do czasu.