Skocz do zawartości

Dziwne stuki w lewym przednim kole???? amortyzatory EDC??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Może ktoś z was spotkał się z taka sytuacją, w moim E38 słychać jakieś dziwne stuki w lewym przednim kole cos na zasadzie PLUM PLUM, trochę głuche, ale nie metaliczne.

Dzisiaj byłem na sprawdzeniu amortyzatorów na szarpakach i okazuje się, że amorki są Ok 65%.

Dodam, że mam zawieszenie NIVO.

Pomocy, bo szlak mnie trafia

:mad2:

Edytowane przez jakubowskij
Opublikowano

to masz problemy nie z amortyzatorem tylko z lozyskiem amortyzatorow cena ok 200zl za sztuke i musisz wymienic komplet czyli prawy i lewy troszeczke taniej niz za amory

:idea:

• Członkowie klubu
Opublikowano
EDC - czyli elektroniczna regulacja charakterystyki zawieszenia - słowem rewelacyjna sprawa pod warunkiem że działa. Testowałem używki, które nie są tanie i w końcu po około 5 tyś km temat wracał do punktu wyjścia. Dziś latam na oryg. Sachsach i jest super [ co było widać na zlocie w Ułężu]. Wykończone EDC potrafi stukać jednak nowe Sachsy potrafią wrócić radość jazdy dla klasy 7, bo zakup nowych amorów z EDC graniczy z szaleństwem. :mrgreen:

UIHZ9556.JPG

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie takze powstal problem amorkow.

Dzisiaj bylem w nieduzym warsztacie skontrolowac zawieche. Panowie poszarpali troche przodem i powiedzieli, ze wszystko jest ok (moze jestem przewrazliwiony). Nie bylem jeszcze na sprawdzeniu amorkow (nie wiem jeszcze gdzie w Czechach) ale jestem na 90% pewien, ze sa do wymiany.

Przod skrzypi tragicznie po przejechaniu okolo 20km (nie ma oleju? zacieraja sie?) oraz buja przodem po nierownosciach (poprzeczne progi trzeba przejezdzac bardzo powoli bo dobijam progiem).

Stad moje pytanie:

Warto wymieniac od razu takze lozysko amortyzatora? Czy znajduje sie ono pomiedzy kielichem a amorkiem u gory? :) Pytam bo nie mam pojecia.

Znalazlem Sachs'y - 170 820 - Marcosz czy tych uzywasz? Mozesz je polecic? Za ile je dorwales i gdzie? :)

Jesli nie sachsy to sa jeszcze bilsteiny.. ale nie wiem ktore. B4? B6? Jakie mozecie polecic?

EDIT:

Ok, amorki juz kupione (B4). Do tego zamierzam dokupic odbojniki..

I teraz mam takie pytanie. Znalazlem takie 2 czesc:

Gorne mocowanie amortyzatora (rozumiem, ze to lozysko?)

*click*

oraz poduszke amortyzatora:

*click*

Do czego jest poduszka? Gdzie ona sie znajduje? Lozysko rozumiem, ze jest u gory..

Duzo krzywdy sobie zrobie jesli wymienie tylko amorki + odbojniki a pozostawie stare lozysko i poduszke? ;-)