Skocz do zawartości

Klocki i tarcze do 750 iL dwa rodzaje ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj chciałem kupić tarcze i klocki do przodu i mówie cieciowi

BMW e32 750 iL rok 91 - koleś szuka i szuka i pyta:

- Wyprodukowana na Niemcy czy inny kraj ?

- Myśle sobie - koleś źle patrzy i pieprzy.

Ale faktycznie wg katalogu ATE w tym samych roku, modelu i silniku występują 2 różne rozmiary tarcz hamulcowych oraz inna wielkość oraz kształt klocków.

Stąd właśnie pytanie - czy wiedzieliście że w 750 il w 91 roku były montowane 2 rodzaje ( wielkości ) hamulców?

mój VIN jakby co :D WBAGC81000DC58532

BMW E60 530d

Gdyby Bóg był za przednim napędem - wszyscy chodzilibyśmy na rękach ....

Opublikowano

Na rynek Niemiecki - Od 01/1990 montowano wieksze tarcze ( 324x 30 ) oraz dwutłoczkowe zaciski .

Przed tą datą- tarcze 302x28 oraz zaciski z jednym tłoczkiem.

Natomiast wersje na USA ( i byc moze na inne rynki ) miały zdaje się do konca te mniejsze tarcze.

Opublikowano

super -

rozmairy sie zgadzaja - masz 100% racji

ja mam llistopad 1991 wiec wychodzi na to ze te wieksze tarcze i klocki na 2 tłoczki

niemniej jednak - nie mam pewności że mam wersje na Niemcy lub może inny kraj a wtedy wielkość byłaby jednak "ta mała"

BMW E60 530d

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

czasem jest tez tak ze wersja jest na rynek niemiecki i jesy po 90 roku , a hamulce ma normalne - jednotloczkowe - ja tak kiedys mialem - kupilem te do wiekszych tarcz i musialem wymieniac na to do jednotloczkowych ...

najlepiej - podnies samochod , sciagnij kolo i zobacz jakie masz tloczki , albo - na zacisku pisze jaka jest srednica tarczy hamulcowej z ktora wspolpracuje - to wszystko wyjasni

Opublikowano

Już dawno wymieniłem tarcze i klocki . Miałem te większe 324 mm i po 2 tłoczk na strone.

Kupiłem ATE ( tarcze i klocki ). Hamuje rewelacyjnie - nie wiem jeszcze jak z trwałoscią

BMW E60 530d