Skocz do zawartości

Szyby i spoiler zimą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam , kupiłem bmw 3GT (2014) i martwię się spoilerem i szybami , gdy popada i przymarznie to czy nie będzie problemem z otwieraniem spoilera i drzwi ?
Opublikowano

Z szybami nie ma problemu. Silniczki są mega mocne, oczywiście możesz pomoc im i posmarować smarem silikonowym uszczelki.

Co do spoilera polecam jeździć z otwartym bo jak zamarznie to jest problem. Mi kiedyś się śnieg roztopił spłynął pod zamknięty spoiler i zamarzł. Efekt spoiler nie chciał się otworzyć na kompie ostrzeżenie ze prędkość max to 130kmh. Wjechałem do garażu podziemnego i rozmroziłam go, skulem lód i w trasę.

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Będzie i nie będzie.

Czasami szyba na tyle przymarznie do drzwi, że się nie opuści (kwestię odrywania jej od uszczelki pomijam, bo tak samo przymarznąć mogą drzwi z ramkami; warto przesmarować uszczelki) i jest lekki "kłopot", żeby kulturalnie zamknąć. Jak się rozgrzeje w środku, to puści. Ale to zdarza się mega rzadko.

Spoiler po prostu się nie otworzy, wywali komunikat błędu i tyle. Można jeździć z otwartym cały czas. Ja nie zwracam na to uwagi.

Jeśli masz radar z przodu, to jeszcze ten wali błędem po oczach, jak go zasypie.

330i coupe          335d xDrive
276218_2.png     1089970_2.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam , kupiłem bmw 3GT (2014) i martwię się spoilerem i szybami , gdy popada i przymarznie to czy nie będzie problemem z otwieraniem spoilera i drzwi ?

Hehe, umyłem auto i po przejechaniu 10km wstawiłęm do garażu :oops:

Na drugi dzień wyskakuje komunikat o awarii spojlera. Delikatnie poruszałem nim i popękał lód w kilku miejscach- odeszło.

Jednym słowem jak nie odmarza w ciągu dnia i nie myjesz na mrozie (głupota, wiem, ale u mnie było +2 a dopiero w nocy zeszło do -5) do nic sie nie dzieje.

Szyby działają super, też się bałem, że silnik nie da rady.

Mam specjalny smar (płynny) do uszczelek- z pewnością pomoże.

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Jaka głupota? Auto brudne, to się myje ;)

Ale, chcąc sobie ułatwić zabawę w zimę, właśnie szukam suszarki ;)

Typowo do auta są raczej drogie (Monello Maestro, Bigboi), ale można ogarnąć suszarką dla zwierząt ;)

• 4 lata później...
Opublikowano

Panowie odnośnie spojlera w bmw 3GT 318D 2017r. Gdy spojler się wysunie słychać głośniej szum powietrza. Gdy jadę wcześnie rano, jest jeszcze mgła to słychać dużo bardziej dźwięk powietrza rozbijany przez spojler. Gdy wilgotność mniejsza to mniej słychać.. a zmierzam do tego że jeździłem rok temu taką samą beemką 3GT z 2019r i nie było żadnej różnicy w dźwięku. Czy spojler był wysunięty czy schowany bez różnicy. Zastanawiam się czy wtedy nie zwróciłem na to uwagi czy po prostu ten typ tak ma ? Na autostradzie aż chciałoby się go schować i mieć ciszej... Jak jest u Was ??

Opublikowano

Ja mam F34 2020 od nowości. Czy spojler wysunięty czy nie wg mnie bez różnicy. Ale po autostradzie jeżdżę max. 130-140 km/h. Zazwyczaj ok 120-125 km/h.

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Spoiler nie przeszkadza, ale przy szybszej jeździe, to mam ochotę wtykać watę w szyby... :D

Opublikowano

A czy jest możliwość zrobienia komputerem kalibracji spojlera ? W weekend pytałem kolegę ktory jeździ tym samym 3GT i mówi że nic nie słychać. Może to kwestia wysunięcia pół centymetra mniej. Tak jak uchylicie szybę na np. 1cm to szumi niemiłosiernie a już na 2cm jest zdecydowanie ciszej. Być może tak samo będzie w przypadku spojlera i można zrobić kalibrację ? Co sądzicie ?