Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim :)

Jestem właśnie na etapie konfigurowania BMW 2 GC. Biorę M-pakiet, a zatem w standardzie jest zawieszenie i układ kierowniczy M. Dodam, że felgi będą miały 18 cali, opony RFT (bo chyba takie dają w standardzie).

Mam możliwość dopłaty kilku stówek do zawieszenia EDC. Czy warto? A może zawieszenie M będzie optymalne do codziennych podróży, w przeważającej części po mieście i nie ma się co pchać w EDC?

Proszę o wasze sugestie. :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To różnica 700 lub 800 zł przy tej cenie auta to żaden wydatek. Czy w przyszłości zwiększy to koszty eksploatacji? Pewnie sprzedaż auto do tego czasu.

Nie czuję większej różnicy między Sport/Comfort ale przy Sport niby usztywnia amortyzatory ale może kiepski ze mnie tester.

No i i przy tej konfiguracji BMW nie homologuje 19" koła więc jesteś skazany na 18" (osobiście wolałbym bardziej wypełnić nadkola).

• 4 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tryb sport nadaje się aby na równą drogę bez dziur, fałd itp. Auto się mega utwardza i czuć każdą dziurę aż chce urwać kierownice. :mrgreen:

Comfort jest w miarę komfortowy ale również czuć drogę.

Opublikowano

Miałem EDC kiedyś w F10 i uważam, że to totalnie zbędny gadżet podwajający jak nie 3x ceny amortyzatorów. Totalna dyskwalifikacja braku homologacji przy 19'' felgach dla F44. Ale jak nie masz na co wyrzucić 700zł i 18'' Ci pasują i wiesz, że to nie jest za mały rozmiar to zawsze jakiś bajer.

Dla mnie EDC jest spalone i uważam, że nie warto.

• 8 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ostatecznie wzialem EDC i mogę zdecydowanie polecić. Jeździłem 2gc z zawieszeniem sportowym M i jak dla mnie było zbyt twarde. Na pewno przyczyniły się do tego opony RF o niskim profilu (40).

Komfort w zawieszeniu EDC jest dla mnie naprawdę spory, żona ma X4 g02 z zawiasem M i w mojej ocenie jest twardsze. A przecież to suv, a profil opony sporo wyzszy (koło 20 cali).

Koła 18 są dla mnie wystarczające :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Ja mam bez EDC i letnie mam 19'' bez RF (profil 35) a zimówki mam 18'' z RF (profil 40) - szczerze - różnicy nie czuje między nimi... Niestety EDC nie jest dostępne przy felgach 19'' a na dodatek miałem EDC w mojej starej F10 i uważam, że nic totalnie nie daje, no ale kwestia może szerszego doświadczenia.