Skocz do zawartości

dragania silnika B48C

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie drgania póki co zupełnie zniknęły, tak od przynajmniej pól roku. Auto z 06.2021, 30k przebiegu. Mam nadzieję że jak się mocniej ochłodzi to nie wrócą, bo zazwycaj w zimnie były częstsze.

• 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 56
  • Wyświetleń 14,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
W dniu 17.10.2024 o 21:03, Tarcza napisał(a):

U mnie drgania póki co zupełnie zniknęły, tak od przynajmniej pól roku. Auto z 06.2021, 30k przebiegu. Mam nadzieję że jak się mocniej ochłodzi to nie wrócą, bo zazwycaj w zimnie były częstsze.

U mnie niestety bez zmian. Jak drgało tak drga 😞

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Znalazłem ciekawy trop na innym forum. Silnik co prawda inny, ale objawy identyczne. Kolega problem drgań w trybie comfort/eco rozwiązał przywiązując wydech drutem 😮

IMG_2841.png

IMG_2842.png

IMG_2843.png

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam. Posiadam G30 530I z 2021r LCI z silnikiem B48. Zrobiłem już 100K przebiegu z tym problemem. Żadne aktualizacje nic nie wniosły. Mogę potwierdzić że w zimniejsze dni jest gorzej przez to że klima nie obciąża silnika. Jak w lato wyłączycie klimę to też będzie się telepać. W trybie sport indywidual można wybrać silnik na comfort a skrzynię na sport i też będzie dobrze. Wystarczy co kolwiek co delikatnie obciąża silnik. Przy skrzyni na sport nie działa wysprzęglanie na postoju przez co nie telepie. Może trzeba magika co wy koduje wysprzęglanie na comfort. Co by rozwiązało problemem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dodam na koniec w tym dziale, jako że g22 ma już nowego właściciela, że problem ustał zupełnie, ale to zupełnie zupełnie po wymianie świec przy ok 60 tys km. Wymienione świece nie były oryginalne z palety OEM BMW. Nie pamiętam jakie to były gdyż oddałem faktury nowemu właścicielowi.

Możcie zadzwonić do BMW Wróbel i tam wam powiedzą na jakie wymieniają. 

Opublikowano

NGK 95248. U mnie niestety nie pomogło.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć. Specjalnie założyłem konto aby podbić ten wątek. Obserwuję dokładnie te same objawy. Samochód ma 110 tys przebiegu, mam swoją 430i od nowości a to zjawisko obserwuję od przynajmniej 70 tysięcy kilometrów.

Dwie wizyty w ASO gdy jeszcze była gwarancja wykazały brak błędów. Według ASO brak błędów = brak możliwości na czynności gwarancyjne. Niezależny serwis specjalizujący się w BMW również nie zaobserwował żadnych błędów ani nieprawidłowości.

U mnie również przełączenie na sport (lub skonfigurowanie trybu individual z silnikiem w sport) pomaga.

Są okresy gdzie to zjawisko zupełnie nie występuje. Po nich przychodzą takie, podczas których auto zawibruje na co drugim postoju na światłach. Uczucie bardzo podobne do tego jakby tir przejechał obok z wysoką prędkością, zabuja całym nadwoziem.

Edit - ciekawostka jest taka, że cały luty jeździłem z wyłączoną funkcją auto holda czyli musiałem trzymać nogę na hamulcu na postoju i wówczas problem zniknął całkowicie. Lubię te funkcje ale jeśli ma to pomóc… mniejsze zło. Natomiast w marcu zacząłem znów odnotowywać delikatne zawibrowania mimo wyłączonego auto holda. Co ciekawe przy wyłączonej funkcji wibracje są ewidentnie mniej odczuwalne (a okresowo zupełnie nie występują).

Edytowane przez d_zurawski