Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Status do produkcji 150 juz :D

Kiedy zamawiałeś - termin planowo czy duże opóźnienie?

Pierwszy komentarz w wątku - sierpień br :wink:

Opublikowano

A ktoś ma rozeznanie o "bonifikatach" z racji opóźnienia? Czytałem umowę/zamówienie i nie ma nic o tym..

Czy jedyną bonifikatą jest 'masz pan auto, bierz i się ciesz że zrobiliśmy albo nie bierz i my się cieszymy bo sprzedamy drożej'?

Opublikowano
A ktoś ma rozeznanie o "bonifikatach" z racji opóźnienia? Czytałem umowę/zamówienie i nie ma nic o tym..

Czy jedyną bonifikatą jest 'masz pan auto, bierz i się ciesz że zrobiliśmy albo nie bierz i my się cieszymy bo sprzedamy drożej'?

Jeśli nie miałeś, i to podpisałeś to raczej nie masz podstaw żeby się domagać od sprzedawcy. Zawsze można próbować.

Ja w swojej umowie mam zapis o % za każdy dzień przekroczenia umownej daty, z zaznaczeniem max wartości %.

BMW THE1 F40 120d - M Sport, Skyscraper Grey (2022)

Odebrany! https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=229&t=395918

icon1.png

Opublikowano

A propos restrykcji, po rezygnacji z problematycznych komponentow nawet przesuneli mi z 2 tygodnia stycznia na pierwszy. Wiec wyglada na to ze szukaja takich konfiguracji bez restrykcji do produkcji.

Wiec jak komuś bardzo nie zależy na tempomacie aktywnym i adaptacyjncyh ledach to można przyspieszyć :D

Opublikowano
A propos restrykcji, po rezygnacji z problematycznych komponentow nawet przesuneli mi z 2 tygodnia stycznia na pierwszy. Wiec wyglada na to ze szukaja takich konfiguracji bez restrykcji do produkcji.

Wiec jak komuś bardzo nie zależy na tempomacie aktywnym i adaptacyjncyh ledach to można przyspieszyć :D

Nie wiem ile jest w tym prawdy (może nie ma w ogóle), ale jak rozmawiałem z kilkoma sprzedawcami z różnych serwisów to dwóch mi powiedziało, że jak wybiorę lakier z palety individual to będzie to korzystne dla mnie, bo 'individuale' mają osobną linię produkcyjną (czy coś w ten deseń) i nie powinienem mieć opóźnień/problemów z produkcją.

Wyszło to niejako przypadkiem, bo na początku bardzo chciałem lakier "Frozen Black (U91), który z dodatkami shadow line wyglądałby (tak zakładam) bardzo ładnie, natomiast po zasięgnięciu opinii kilku osób, w tym takich które miały samochody w lakierze matowym zrezygnowałem ze względów praktycznych i wybrałem "Cosmos Black" (303), który w mojej subiektywnej ocenie jest jednym z najładniejszych czarnych lakierów.

https://visualizer.bmw-individual.com/Ipps/bmwoac?market=80006-PL&pdf=1&qrcode=1&header=1&page=imc&lang=pl&dc=14-1#top

Nie wiem, czy też Tobie sprzedawcy o tym mówili, czy to tylko taki bajer na laski z tym individual.

Opublikowano

Nie wiem ile jest w tym prawdy (może nie ma w ogóle), ale jak rozmawiałem z kilkoma sprzedawcami z różnych serwisów to dwóch mi powiedziało, że jak wybiorę lakier z palety individual to będzie to korzystne dla mnie, bo 'individuale' mają osobną linię produkcyjną (czy coś w ten deseń) i nie powinienem mieć opóźnień/problemów z produkcją.

Wyszło to niejako przypadkiem, bo na początku bardzo chciałem lakier "Frozen Black (U91), który z dodatkami shadow line wyglądałby (tak zakładam) bardzo ładnie, natomiast po zasięgnięciu opinii kilku osób, w tym takich które miały samochody w lakierze matowym zrezygnowałem ze względów praktycznych i wybrałem "Cosmos Black" (303), który w mojej subiektywnej ocenie jest jednym z najładniejszych czarnych lakierów.

https://visualizer.bmw-individual.com/Ipps/bmwoac?market=80006-PL&pdf=1&qrcode=1&header=1&page=imc&lang=pl&dc=14-1#top

Nie wiem, czy też Tobie sprzedawcy o tym mówili, czy to tylko taki bajer na laski z tym individual.

Może i coś w tym jest, ale moj sprzedawca nie namawial mnie na nic wrecz przeciwnie. Namawial mnie na proste konfiguracje wiec sam nie wiem jak to teraz jest. Cala ta sprawa z restrykcjami i termianmi produkcji jest dziwna i nierozumiala dla osob nie wtajemniczonych w procesy produckyjne. Trudno sie w tym wszystkim polapac jak to jest przydzielane. Jedni maja za 2,5 miesiaca inni czekaja pol roku albo i wiecej.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
16 tys za ładny czerwony kolor by auto się szybciej wyprodukowało to lekka przesada. :mad2: :mrgreen:
Opublikowano
16 tys za ładny czerwony kolor by auto się szybciej wyprodukowało to lekka przesada. :mad2: :mrgreen:

Nie zamawiałem w kolorze individual, żeby się szybciej wyprodukował, tylko dlatego, że mi się nie podobał żaden z podstawowych, a do cosmos black mam bardzo duży sentyment, bo moja była E39 540i, którą jeździłem przez ostatnie siedem lat taki miała (+ to co napisałem, że w mojej ocenie to najładniejszy czarny jaki widziałem)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Moje zamówione 29.09 - rozmawiałem ze sprzedawcą w zeszły wtorek - dalej brak jakiejkolwiek informacji jaki jest status zamówienia, kazał cierpliwie czekać :wink:

BTW - znajomy zamawiał dzień po mnie X3 i też nie ma potwierdzenia, że w ogóle zaplanowano produkcję.

odebrane 24.10.2022 / 150: 40W22 / 112: 16W22, 22W22, 30W22, 33W22, 39W22, zamówione 29.09.2021
Opublikowano
zamówiłem w połowie września i do odbioru w przyszłym tygodniu - po drodze musiałem usunąć aktywny tempomat. ale dealer chyba miał wolny slot stąd trochę szczęścia miałem.
Opublikowano
zamówiłem w połowie września i do odbioru w przyszłym tygodniu - po drodze musiałem usunąć aktywny tempomat. ale dealer chyba miał wolny slot stąd trochę szczęścia miałem.

Jaka wersja i jakie wyposażenie ?

Gdzie zamawiane ?

Ciekawi mnie np czy wybór silnika ma wpływ na terminy.

Moje zamówienie z 30.11 i teoretycznie ma być w produkcji w lutym - ciekawe czy będzie to realne…

icon1.png

Opublikowano
Moje zamówione 29.09 - rozmawiałem ze sprzedawcą w zeszły wtorek - dalej brak jakiejkolwiek informacji jaki jest status zamówienia, kazał cierpliwie czekać :wink:

BTW - znajomy zamawiał dzień po mnie X3 i też nie ma potwierdzenia, że w ogóle zaplanowano produkcję.

Trochę to dziwne, bo ja zamawiałem miesiąc po Tobie i mam już wyznaczoną datę produkcji...

Zapytaj go o status (kod) zamówienia w systemie BMW.

Opublikowano

Trochę to dziwne, bo ja zamawiałem miesiąc po Tobie i mam już wyznaczoną datę produkcji...

Zapytaj go o status (kod) zamówienia w systemie BMW.

Na kiedy masz wyznaczoną datę? Jaki dealer? Jaka wersja, wyposażenie - coś Ci wiadomo o restrykcjach?

icon1.png

Opublikowano

Datę produkcji mam wyznaczoną na trzeci tydzień stycznia - M135i, z wyposażenia nie mam niczego na restrykcjach (albo nie wiem, że mam).

Dealer to BMW Bońkowscy w Szczecinie (przedstawili najlepszą ofertę).

Opublikowano

Jaka wersja i jakie wyposażenie ?

Gdzie zamawiane ?

Ciekawi mnie np czy wybór silnika ma wpływ na terminy.

Moje zamówienie z 30.11 i teoretycznie ma być w produkcji w lutym - ciekawe czy będzie to realne…

118i + Mpak + kilka dodatków. Ubolewam nad tym tempomatem bo to jest genialna rzecz w korkach ale co zrobić....

Opublikowano

Nie jestem pewien ale w bmw 1 jest tempomat aktywny "starszego" typy czyli od 30km/h dopiero dziala. Wiec w korkach raczej by to nie dzialalo :(

Jeżeli się myle proszę mnie poprawic :D

Wiec nie ma bardzo czego żałować jezeli on działał od 30 km/h do powiedzmy 200 km/h :)

Opublikowano
Nie jestem pewien ale w bmw 1 jest tempomat aktywny "starszego" typy czyli od 30km/h dopiero dziala. Wiec w korkach raczej by to nie dzialalo :(

Jeżeli się myle proszę mnie poprawic :D

Wiec nie ma bardzo czego żałować jezeli on działał od 30 km/h do powiedzmy 200 km/h :)

Dostępna jest poniższa opcja:

544 Regulator prędkości z funkcją hamowania
Regulator prędkości z funkcją hamowania zapamiętuje żądaną prędkość w zakresie od 30 do 250 km/h i utrzymuje ją na stałym poziomie również podczas zjazdu ze wzniesień – w razie potrzeby automatycznie wyhamowując samochód. Funkcje obsługuje się na kierownicy wielofunkcyjnej.

Czyli zwykły tempomat który potrafi wyhamować samochód, lecz nie nie ruszy samoczynnie ze względu na pojazd z przodu (tzw. aktywny)

icon1.png

Opublikowano
Datę produkcji mam wyznaczoną na trzeci tydzień stycznia - M135i, z wyposażenia nie mam niczego na restrykcjach (albo nie wiem, że mam).

Dealer to BMW Bońkowscy w Szczecinie (przedstawili najlepszą ofertę).

Wygląda na to, że eMki mają wyższy priorytet, stąd pewnie krótszy czas oczekiwania :wink:

Swoją drogą wydaje się całkiem logicznym posunięciem ze strony producenta, że priorytetyzuje produkcję tych samochodów, z których ma większą marżę - w razie czego lepiej stracić klienta, który zostawi 120k niż takiego, który chce zostawić 200 lub więcej.

Moje zamówienie w m-pakiecie raczej bez tematów, które mają wpływ na wydłużenie produkcji, bo aktywnego tempomatu nie brałem (o ile dobrze kojarzę to chyba nic z listy objętej restrykcjami) :D

odebrane 24.10.2022 / 150: 40W22 / 112: 16W22, 22W22, 30W22, 33W22, 39W22, zamówione 29.09.2021
Opublikowano
Wygląda na to, że eMki mają wyższy priorytet, stąd pewnie krótszy czas oczekiwania :wink:

Ciekawe czy istnieje coś takiego jak wewnętrzna lista ustalania produkcji względem wyboru silnika - bo M135i to nie dziwie się, że ma wyższy priorytet.

Ale z tego co widzę, to M135i ma dostępny w konfiguratorze "Zestaw HiFi Harman Kardon Surround Sound" oraz "Wyświetlacz Head-Up". Za to nie ma aktywnego tempomatu (trochę w relacji do poprzednich postów).

Może ktoś się orientuje czy będzie można go dołożyć w przyszłości ? Bo chyba radar jest montowany z przodu - pewnie tylko wymiana przycisków na kierownicy i jakieś odblokowanie opcji w systemie? Ktoś przerabiał temat, interesował się albo dopytywał gdzieś w serwisie?

icon1.png

Opublikowano
Aktywny tempomat stop&go w 1er był w konfiguratorze na pewno jeszcze we wrześniu i chyba październiku. W listopadzie wyleciał (jako opcja w restrykcjach do zamówień i brak w konfiguratorze)
Opublikowano
Czytam wasze dramaty I jestem w szoku zamawiałem autko 5 sierpnia jakoś I odebrałem okolice 10 września jedynie zabronili mi brać ładowarki indukcyjnej. Tak mam 118i m pakiet mmanual parę dodatków ale autko szybko wpadło w moje ręce.