Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Po 3 czarnych autach obiecałem sobie : nigdy więcej czarnego . Nigdy nie mów nigdy . Jest czarne jak smoła . Jest duży . I o dziwo łatwiej mi ustawić fotel żebym sięgał do pedałów niż w e87 . Napęd w sumie uznałem że całkiem nieźle sprawdza się w poruszaniu tego okrętu . Tym razem nie brałem pod uwagę żeby był szybki i zwinny . Przy tej masie to potrzebne by było duuużo mocy . Bez też jakiegoś turbo-wyposażenia . Chociaż termowizyjną kamerę to bym chciał mieć czy lampy przednie LED . Silnik ledwo ledwo słyszalny . Po jakiś 2 przygodach : jedna dosłownie miesiąc po wyjechaniu z salonu . Tylny zderzak pewnie ucierpiał . Szkoda na 2k euro . Druga szkoda po roku na 7 k euro . Tu już dwa błotniki , maska i zderzak ucierpiały . Prawa lampa wymieniona . Swoją drogą trzyma gorzej geometrię wiązki od lewej . Jeździł tym młody gość na zmianę z narzeczoną . No i zderzak znów do zdjęcia :) . Silnik jest mega czysty , albo wymyli albo ... wymieniony ? Nowa turbina . Nalot 244 kkm

VIN WBA5L31010D676704

-2.0d b47 190 koni

-automat

-brązowa czy ruda skóra i podstawowa elektryka foteli

-4 cupholdery ( no to jest najważniejsze )

-kierownica M

-nawigacja z dużym ekranem , idrive dotykowe

-klapa elektryczna

-pneumatyczny tył ( to chyba każdy ma )

-audio HIFI

-przeciwmgielne LED

-letnie opony 18" Bridgestone T005 RFT w stanie jak nowe , roczne .

-tylne szyby przyciemnione . nie czuję się już jak gupiki w akwarium

Co trzeba by zrobić :

-wiadomo , podstawowy serwis olej silnika plus filtr . filtr powietrza jest nowy . do kabinowego nie zajrzałem jeszcze

-olej w skrzyni , chociaż jest faktura i naklejka że w 2020 wymieniany był

-polerka prawego błotnika i maski . poprawka po poprzedniku

-błąd klapek w dolocie , raczej skończy się na wyjęciu całego kolektora

-pilnie na akcję serwisową chłodnicy EGR , jakiś tam mały niedobór płynu chłodzącego był więc coś na rzeczy jest .

-na wiosnę zderzak

-nowe mapy bo obecnie są z 2014 roku .

Poza błędem klapek wirowych w sterownikach czysto .Trochę fotografii :

6db8e6dcc6c06534med.jpgaf05fa4e7b43fab9med.jpged55fda570232d5bmed.jpg81391a8533174ebcmed.jpg7d06be89039c7ae2med.jpg577080b91bb2a43amed.jpg

Edytowane przez Paszczaku
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mały update :

chłodnica EGR wymieniona na nową

kolektor wymieniony na nowy . może płyn wybuchł i go uszkodził

kanały powietrza wyczyszczone

złącze sprysków kątowe poskładane tak jak to ma być a nie na taśmę biurową , poprawiona lewa dysza bo psikała poniżej wycieraczki

olej z filtrem czeka na mechanika

Mała korekta też :

olej w skrzyni wymieniony jednak w lipcu 2010 przy przebiegu 218 kkm . N prawie 280 kkm jest przewidziana kolejna wymiana . Tak prawi naklejka na przednim pasie .

Im starsze auto tym większe felgi , taka prawidłowość . Wyjechał według Brief-u na 17 . Teraz ma 18 . Drugi komplet to 19 ale idą na sprzedaż bo szkoda zawiasu .

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Miałem zagadkę co to tak dziwnie stuka-terkocze w kabinie w rejonach podłokietnika czy konsoli jak jadę po tarce przed przejściem dla pieszych albo ograniczeniem prędkości . No i znalazłem . Stukał panel z lampkami przedni . Czemu ? Bo ktoś już tam grzebał . Znaczy próbował go zdemontować ale mu nie wyszło . Rozdzielił się z bebechami na paru zatrzaskach i stąd ten luz . Czemu ktoś tam zaglądał ? Zauważyłem że po zamontowaniu i ruszaniu nim coś nad nim okropnie skrzypi . Po demontażu wyszło że plastikowa ramka podsufitki obok śrub mocujących ma taki kołek ustalający .I to on skrzypiał . To został ucięty . Wyszło przy okazji że ktoś prawą osłonę słupka A zdejmował .... dość nieprofesjonalnie i trzeba dokupić zaślepkę tą z napisem AIRBAG . Teoretycznie samą osłonę też bym wymienił ale dostać ładną używkę to jest problem . A 500 zł za kawałek plastiku nie wydam w aso .
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Z zewnątrz całkiem jak moja i też B47 :) Który rok i jaki przebieg? iDrive dotykowe tzn. ekran? Szyby fabryczne czy przyciemniane folią?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

2014 rok . LCI . Obecnie 245 kkm . Szyby przyciemnione . Nawet przyzwoicie to zrobione .

Ogólnie ten silnik daje radę . W sumie lata temu w e39 3.0d miało takie parametry i ludzie byli zadowoleni .

Do dzisiaj nie zmieniłem oleju ... wszyscy mechanicy - zarazki

Za miesiąc umawiam wymianę rozrządu . Bo raczej na niego czas .

Dwie rzeczy co mi nie pasują znaczy się z znanych problemów to wibracje przy 120 więc pewnie ... dyfer . I zrobię jednak wymianę oleju w skrzyni .

Dpf regeneracje co 800 km robią się . Jeżdżę głównie krajowymi i autostradami .

Jeszcze zaraz po zakupie prawie usuwałem tonę liści z wnęk pod servo hamulcowymi pod obudowami komputerów . Polecam tam zajrzeć wszystkim .

Opublikowano

Ładna sztuka :cool2:

Mam to samo z liśćmi na wiosne planuje to wymyć :)

A jak wyłapać kiedy DPF sie wypala? Juz zrobiłem 1500 km i nie zauwazyłem... +-500km miastem z korkami

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zapomniałem odpowiedzieć : nawigacja NBT Next ( chyba z HDD ) bez ekranu dotykowego . Zrobiłem update do 2020-1 ale nadal autostrada A1 kończy się w Pyrzowicach a nie do Częstochowy . Jak patrzyłem po dacie plików to jest to sierpień 2019 czyli miesiąc przed oddaniem tego odcinka .

Regenerację DPF jeśli się jedzie powoli poznać po takim jakby buczeniu z tyłu . Przynajmniej u mnie . Na autostradzie w sumie nie da się zauważyć nic . W e87 tego buczenia już nie było . Widać filtr już po tych 17 latach był mniej drożny . Tak to apikacja kolegi z forum plus dobry ELM327 . Minus tego rozwiązania to mułowata praca . Jednak kabel ENET albo ENET wifi to jest inny poziom pracy .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zapomniałem odpowiedzieć : nawigacja NBT Next ( chyba z HDD ) bez ekranu dotykowego . Zrobiłem update do 2020-1 ale nadal autostrada A1 kończy się w Pyrzowicach a nie do Częstochowy . Jak patrzyłem po dacie plików to jest to sierpień 2019 czyli miesiąc przed oddaniem tego odcinka .

Regenerację DPF jeśli się jedzie powoli poznać po takim jakby buczeniu z tyłu . Przynajmniej u mnie . Na autostradzie w sumie nie da się zauważyć nic . W e87 tego buczenia już nie było . Widać filtr już po tych 17 latach był mniej drożny . Tak to apikacja kolegi z forum plus dobry ELM327 . Minus tego rozwiązania to mułowata praca . Jednak kabel ENET albo ENET wifi to jest inny poziom pracy .

Ale mamy 2022 rok a nie 2020. Jaki sens takiej nieaktualizacji?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Taką aktualizację ... dostałem . I tak lepiej bo były mapy z 2014 .

Na forum sa przeciez 2022.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Widać szukałem tak żeby nie znaleźć. Wieczorem sprawdzę.

Tak wogóle to zapomniałem podziękować :( . Dzięki .

Brakujące drogi dorysowane .

Olej się zmienił . Weszło tak idealnie 5L . Następna wizyta za rok albo przy 265 kkm .

Za 2,5 miesiąca nowy rozrząd . Może dojadę .

A muszę zrobić małe dochodzenie bo mi w bagażniku coś skrzypi jak jadę powoli na nierównej drodze . Pewnie uszczelka klapy . Reszta wykończenia siedzi stabilnie .

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Za długo był spokój . Mieszek penumatyczny prawy rozszczelniony chyba . Auto na prawą stronę trochę przechylone przód i tył . Mieszek da się nacisnąć palcem więc ciśnienia niewiele albo nic .
  • 4 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Finalnie to raczej nie mieszki a jakaś słabość elektroniki . Miesiąc od "incydentu" i jest spokój . Przy okazji zajrzałem pod spód w rejon kompresora . Było tam już grzebane i poskładane tak sobie . Sama wanienka osłona kompresora miała 2 mocowania ułamane . Dalsza osłona trochę zdeformowana . Wiadro na kompresor trafiłem nowe w mocno cebulowej cenie . Wczoraj wymieniłem . Z dobrych wieści : jest nowy oryginalny kompresor z 2019 roku . Blok elektrozaworów też nowy ale jakiś zamiennik . Wygląda porządnie .

4fdc1e202c9ae9f7med.jpgc416673c5702f3abmed.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Nie mam . Dlatego zaślepka bez tej dziury . Jutro będzie nowa znaczy ładna . Bo zamówiłem w dobrej cenie . Potem się już biorę za przód . Zdjęcie zderzaka , lewy halogen nowy albo ładny używany bo mam wypiaskowany . No i ładny zderzak . Edytowane przez Paszczaku
  • 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wjechało pod maskę :

-nowy rozrząd , nowy olej , płyn chłodzący itp

-serwis klimatyzacji w sensie zrzut czynnika przed robotą i przywrócenie po robocie

-tuleja tylna dyfra

-przeprogramowanie Start-Stop , domyślnie jest wyłączony

Przy okazji wyszły 3 atrakcje :

- czynnika w klimatyzacji było za dużo o ponad 200 gram . pozdrowienia dla kogoś kto grzebał

- skrzynia biegów do silnika była lekko przykręcona . to jeszcze nic bo ... brakowało 2 śrub . już widzę ten post : Panowie jest lipa trochę , skrzynia wyleciała na na autostradzie :D

- kabel plusowy z tyłu za silnikiem nie przymocowany .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No gdybym nie robił rozrządu to pewnie zdziwienie lepsze niż po wybuchu silnika .

Ogólnie to myślałem o wymianie tych chromów na błotnikach na coś dymionego albo czarnego . Bo pasuje to jak świni siodło . I jutro zobaczę co z palnikiem prawym bo linia podziału światła jakaś taka pogięta .

Pozdrowienia dla oponiarza który kiedyś dokręcił koła . Dopiero "łamacz śrub" pokonał problem . Z wyliczeń na palcach 350 niuta było . Bo na pół metrowym kluczu musiałem trochę poskakać . Przy okazji się rozejrzę za nowymi takimi samymi oponami na przód . 1 mm ponad znaczek TWI to już średnio .

Wczoraj nowy filtr kabinowy HENGST ( dobrze że MADE IN POLAND ) i tylna wycieraczka BOSCH

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak pozatym muszę zainwestować w kamerkę przód tył . Bo mnie pewni funkcjonariusze chcieli wrobić w nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu którego nie było . Sprawę uratował tata bo jechał za mną i miał kamerę i się zrobiło zamieszanie co teraz ? Zresztą to nie pierwszy mi znany przypadek wciskania wykroczeń . To chyba jedyna formacja która w ciągu 2 lat straciła całkowicie moje zaufanie . O ile jakieś miała .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak . Kolega z pracy miał mniej szczęścia .

W służbowym w sumie już kolejnym 70mai Pro . Ta starsza wersja od kilku lat w ciągłym użyciu . Teraz pewnie A500s plus . Jedynie aplikacja mnie nieco wkurza że trzeba się logować .

Trochę doczyściłem plastiki po poprzedniku . Umyłem wnęki i boki drzwi . Potwierdza się że czarny kolor jest mega wymagający i upierdliwy w utrzymaniu . Dopompowałem koła z przodu i powoli się szykuję do nowych opon . Może też sprawdzę na szarpakach te przednie tuleje czy nie zmiękły po latach .

Opublikowano

Mam tą kamerkę i działa dobrze - ma wifi do podglądu, tryby 4k, 2k, FHD

- tryb parkingowy - działa super (każdy ruch samochodu się włącza filmik na 1 minutę - jak ktoś się zepsze/pchnie czy wiatr mocniejszy, no nowy rok nagrało fajerwerki)

- tryb parkingowy (time-laps) - tu mi po jednej nocy pokazał się komunikat o rozładowaniu akumulatora (więc nie polecam, byłem po trasie 4-5h więc akum naładowany)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ogólnie namierzyłem zderzak przód w kolorze i w stanie jak nowy . Tylko 400 km po niego wyjazd . U mnie tu dziesiątki zderzaków ale każdy uszkodzony w jakiś sposób . Taki to już mam .

Lewy przeciwmgielny przód wymieniłem . Trafiłem piękną używkę . Zdjęcie dla porównania . Między nimi jest miesiąc różnicy jeśli chodzi o datę produkcji . Oba z 2014 . Drugi w sensie że prawy jest bardzo ładny więc zostanie .

80b2e7c8bc9ed8e2med.jpg

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Seryjny hebel to jakaś lipa . Albo u mnie tył udaje że hamuje . Jedno hamowanie ze 170 i przednie tarcze fioletowe .

Nowe identyczne opony na przód . Tylko akcja się wielowątkowa zrobiła bo prawa felga do prostowania . Znów zdejmowanie wszystkiego . Przy okazji zrzucę zderzak . Bo przywlokłem jakiś w miarę ładny .