Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Przejrzałem wszystkie tematy w tym dziale odnośnie w/w tematu ale nic podobnego nie znalazłem ale za to znalazłem film na YT właśnie modelu 520d

i rzekomych różnic między tymi dwoma silnikami. Niestety, jak poczytałem komentarze wróciłem do punktu wyjścia czyli że ponownie nic nie wiem.

Postanowiłem zapytać Was jak to jest z tą róznicą między tymi dwoma jednostkami.. Do czego zmierzam.. Zastanawiam się nad zakupem modelu 518d i zrobieniu w późniejszym czasie nowej mapy na moc 200+

Czy te dwa motory różnią się tylko mocą czy mają inne trubiny, inne skrzynie biegów itd. Dlaczego o to pytam..? Ze względów finansowych nie chce kupować 520d skoro faktycznie(chyba) róznica jest tylko w mocy, to lepiej mi kupić 518d i zrobić w niej program..

Z Góry Dziękuję za wszelkie odpowiedzi :roll:

Axel
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zastanawiam się nad zakupem modelu 518d i zrobieniu w późniejszym czasie nowej mapy na moc 200+

Motory nie są takie same. Nie uważam też aby wszechobecne wgrywanie "gotowców" na 210 KM było rozsądne. Jednak uczciwe strojenie na 190-200KM, z kilkoma hamowaniami + logi, nie powinno zrobić krzywdy silnikowi.

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Spokojnie na nowym 518d idzie zrobić 210-220KM jak z 20D.

Trzeba tylko też limitery na skrzyni obejść, bo jest mocniej zdławiona, niż w 20D.

Generlanie 518D było, jest i będzie okazją do zakupu stosunkowo niedrogiego samochodu w klasie E o dobrych parametrach przyspieszenia właśnie wykonując chip tuning.

Odbradzam, tylko gotowe od bimmerów czy innych pseudo znawców z FB. Trzeba pojechać do tunera który ma hamownię obciążeniową i tam zrobi nam dobrego moda.

W serwisie nic nie zauważą, póki nie będzie awarii związanej z układem napędowym, wtedy warto pojechać i wgrać serię przed naprawą gwarancyjną i zrobić kilkadziesiąt km, żeby logi się zapisały świeże do kompa.

2018- BMW 5 G30
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A juz zlamano kody do LCI? Czy tam ogolem do BMW wyprodukowanych po 07.2020?

Nie :D

Tzn niby tak, ale trzeba ECU wysylac gdzieś.