Skocz do zawartości

Termostat - spadek temperatury - czy tak powinno być ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio miałem robione kilka rzeczy i przy okazji wymieniony termostat (mechanik stwierdził po zdemontowaniu, że się nie domyka i lepiej wymienić na nowy). Wcześniej za bardzo na to nie zwracałem uwagi, ale wskaźnik temperatury gdzieś tam był w okolicach 80/90 stopni.

No ale teraz jak nowy termostat to zacząłem obserwować wskaźnik temperatury i auto się rozgrzewa normalnie, przy jeździe po mieście trzyma zawsze równo temperaturę na 90 stopni. Poza miastem też trzyma równo 90 stopni - Ale jak włączę ogrzewanie na 24 stopnie lub wyżej i co drugi bieg dmuchawy to spada od razu na ok. 85 stopni, jak włączę ogrzewanie na maksa i nawiew na maksa to spada na 80 stopni i tak trzyma cały czas. Tak samo na postoju jak włączę ogrzewanie na maksa to spada na 80 stopni i tak trzyma cały czas. Tak powinno być i jest ok ? Czy jednak ten nowy termostat coś niedomaga ???

Opublikowano
Mówisz o temperaturze płynu chłodniczego czy oleju? Bo jeśli o wskazówce na zegarach (która wskazuje temp. oleju) to on ciągle jest niedogrzany.
ad®ian™
  • 3 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 13.10.2021 o 10:23, gczarkowski1212 napisał(a):

Tak nie powinno być naprawa do poprawy

A to idzie coś poprawić, czy termostat do wymiany? 

Dziś wymieniłem stary termostat (BMW) na nowy, też oryginalny i w "porywach" wskazuje mi 60 st.C. (w menu). Na zegarze wskazówka "pokazuje" podobnie.  Ten stary termostat zdemontowałem, bo od niedawna zaczął szybko "łapać" temperaturę 100 st.C. a nawet trochę ponad przy jeździe 100 km/h.  Jadąc 120 km/h temperatura też zbliżała się do 120 st.C. Dodam, że na dworze jest jeszcze chłodno.  

Byłbym bardzo wdzięczny za zainteresowanie się tematem użytkownikom, którzy własnoręcznie wymieniali termostat, gdyż chciałbym zapytać o szczegóły.  

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.