Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dziś podczas jazdy ze stała prędkością,poczułem jakby pojazd dostawał nagle kopa, a po chwili tracił lekko moc i znowu: więcej mocy i spadek. Takie szarpanie.

Za chwilę spod maski słychać stukanie jak źle wyregulowany zawór w starym polonezie.

Nie dymi, niemniej mam wrażenie jakby mu brakowało na jalowych z pół cylindra. Jakby nieco szarpał, podskakiwal.

Zawór??

Opublikowano

Chwilowo nie mogę nigdzie podpiąć.

Wygląda mi to na zawór, samoregulator, wtrysk lub(najmniej prawdopodobne)dziurawy tlok.

Tak to wyglądhttps://youtu.be/iG8dZZETN6c

Opublikowano
Postawa to sprawdźić błędy ,wtedy jest punkt zaczepienia.

Jesli nie ma błędów to parametry w tym przypadku z najwiekszym naciskim na wtryski.

obawiam się go odpalić, a tylko tak mógłbym sprawdzić parametry silnika(wtrysków)

Opublikowano
sam włączony zapłon i odczyt błędów . może coś już będzie wiadomo . klapki w kolektorze są ?

Absolutnie nie ma.

Po powrocie spróbuję się wpiąć i poczytac

Opublikowano

Więc potwierdza się problem z korektami paliwa ,co może wskazywać na wtrysk,ewentualnie problem z kompresją (zawór, tłok)

Delphi nie ogarnia dobrze bmw,podłącz coś dedykowanego,to podpowie który cylinder.

Możesz też zrobić pomiar kompresji.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

U mnie bardzo podobnie stuka może nawet bardziej kopci z wlewu oleju, ale stuka jak się dobrze rozgrzeje. Zrobiłem około 15 tyś. km i cały czas jest tak samo. Po kupnie czyli 15 tyś. km temu robiłem od razu rozrząd i było troszkę złota na filtrze oleju a olej czarny i szarawy, w misce żadnych większych kawałków panewki albo innych ciał obcych. Na korbowodach luzów nie było to ich nie rozkręcałem.Na pewno jest spadek kompresji na 4 cylindrze bo test robiłem test szczelności i powietrze leciało przez pierścienie bardziej niż w innych cylindrach. Około 1000km temu wymieniłem tylko filtr oleju i teraz sprawdzałem i nie ma opiłków. Co dziwne korekty w normie wręcz idealnie najwięcej +0,7 i brak błędów.

Na pewno szykuje się już remont silnika i u mnie i u autora tematu.Tak że pierwsze co to kontrola filtra oleju, i testy szczelności cylindrów.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To stukanie to chyba normalna sprawa...

chociaż może nie w aż takim stopniu.

ktoś w jednym z wątków pisał że to słychać pompę wody jak dobrze pamiętam

miałem tak w x5, jeździłem i nie było problemu

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...
Opublikowano
To nie chodziło o pompę wody tylko o podciśnieniową, że niby stuka jak się odkręci korek wlewu, u autora stukanie jest z korkiem. U mnie pompa nie stuka na zimnym bez korka, tylko stuka z lewej strony silnika mniej więcej po środku i też z korkiem na ciepłym.
Opublikowano
Takie stukanie to dźwięk uderzania tłoka o zawór który się zawiesza. Zbyt duży luz na prowadnicy powodować będzie takie zawieszanie się zaworu i spadki kompresji.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja już po....

To stukanie i wywalanie spalin korkiem wlewu oleju po otwarciu to był....rozpieprzony stworzenie tłoka na 5 cylindrze. Luz był wyczuwalny gołą ręką i pokuszę się o stwierdzenie, że Ok 0.5 do 1 mm!!!!!

Opublikowano
Witam

U mnie bardzo podobnie stuka może nawet bardziej kopci z wlewu oleju, ale stuka jak się dobrze rozgrzeje. Zrobiłem około 15 tyś. km i cały czas jest tak samo. Po kupnie czyli 15 tyś. km temu robiłem od razu rozrząd i było troszkę złota na filtrze oleju a olej czarny i szarawy, w misce żadnych większych kawałków panewki albo innych ciał obcych. Na korbowodach luzów nie było to ich nie rozkręcałem.Na pewno jest spadek kompresji na 4 cylindrze bo test robiłem test szczelności i powietrze leciało przez pierścienie bardziej niż w innych cylindrach. Około 1000km temu wymieniłem tylko filtr oleju i teraz sprawdzałem i nie ma opiłków. Co dziwne korekty w normie wręcz idealnie najwięcej +0,7 i brak błędów.

Na pewno szykuje się już remont silnika i u mnie i u autora tematu.Tak że pierwsze co to kontrola filtra oleju, i testy szczelności cylindrów.

Pozdrawiam

To był sworzeń tłoka...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Masz może zdjęcia? Przypuszczam że tłok do wymiany. Co z głowicą, co z panewkami na korbie? Gdzie konkretnie luz się zrobił? Czy uszkodzona była też rurka od natrysku oleju na tłok?

No i oczywiście dzięki za podzielenie się informacją. Wychodzi na to że dużo silników ma taki problem.

Opublikowano

Nie mam żadnych zdjęć.

Wymieniłem silnik.

luz był jedynie na sworzniu tłoka.

Opiłki w filtrze. Wyczuwalny ręką luz. Sądzę, że może miesiąc i korba wyszłaby bokiem. żadnych innych uszkodzeń nie stwierdziłem.Inpa niczego nie pokazywała na wtryskach i co dziwne żadnych uchybów na kompresji!