Skocz do zawartości

Twardy pedał sprzęgła

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jadąc dzisiaj do domu napotkałem problem, nie chciał mi wejść 5 bieg, akurat wjechałem na luzie na podwórka bo stało się to dosłownie 100m od domu. Zatrzymałem auto zdjąłem nogę ze sprzęgła i pedal został w podłodze, żaden bieg nie chciał wejść. Udało się odjąć pedal z podłogi z pomocą ręki, jednak zrobił się tak twardy ze nie da się go wcisnąć nawet do połowy tego co było. W efekcie nie mogę wbić żadnego biegu. Sprawdziłem czy w okolicach pedalow lub wysprzeglika jest jakiś wyciek ale nic z tych rzeczy. Dodam ze wcześniej nie było żadnego objawu ze może coś się psuć a sprzęgło miałem wymienione jakieś 4 miesiące temu i elegancko do tej pory działało. Co to może być?

Opublikowano
Masz płyn hamulcowy? Docisk był wciśnięty przy montażu? Chodzi o to słoneczko
Opublikowano
To samo co wyżej. Kiedy pierwszy raz wymienialem sprzęgło, oczywiście po taniości na inne używane to nie wcisnąłem sloneczka na docisku i pedał był twardy jak kamień.
Opublikowano
  • Autor
Docisk był wciśnięty przy montażu, plyn hamulcowy na prawidłowym poziome. Dzisiaj postanowiłem rozebrać wysprzeglik, po rozkręceniu rozleciał się w drobny mak, założyłem nowy, wymieniłem płyn i odpowietrzylem. Pedał sprzegla zrobił się luźny, za luźny i nie odbija tak jak trzeba. Odpalam auto wciskam sprzęgło i próbuje wbić bieg i nie wchodzi. Natomiast gdy wbije bieg przed odpaleniem, wcisnę sprzęgło i zapale auto to zamiast stać w miejscu rusza. Nie mam już pomysłu co to może być.
Opublikowano
  • Moderatorzy

Pompa sprzęgła ?

Wyjmij wysprzęglik tylko musisz go czymś zablokować, żeby tłok nie wystrzelił i zobacz jak pedał sprzęgła reaguje na obciążenie. Jeśli jest opór to bym stawiał na łapę sprzęgła. Może trzpień, na którym się opiera jest pęknięty i łapa nie przesuwa łożyska. Jak nie ma oporu to źle odpowietrzone lub pompa zdechła.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jak jest luźny to tak jak Fuser pisze albo pompa albo źle odpowietrzony, odeścij trochę płynu ze zbiorniczka, strzykawka z wężykiem, poluzuj odpowietrznik i próbuj wcisnąć płyn przez odpowietrznik. W ten sposób lepiej i szybciej odpowietrzysz.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
  • Autor

Pompka sprzegla jest sprawna. Czyli w sprzęgle musiało się coś wydarzyć. We wtorek rozbiorę skrzynie i będę pisał co i jak.

Dzięki za pomoc panowie!