Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam w swojej G31 LCI pełne 5AU. Według instrukcji i filmów które widziałem, powinienem mieć również funkcję Asystenta zmiany pasa ruchu na autostradach:

Nie mam nawet opcji włączenia/wyłączenia tego w ustawieniach co jest dziwne bo większość funkcji niedostępnych w Polsce jest tam widoczna, pojawia się tylko informacja że niedostępne w tym kraju. Przytrzymanie kierunkowskazu podczas jazdy w Assisted Driving powoduje tylko rozłączenie systemu...

To samo z trybem Assist Plus:

Nie mam takiej opcji podczas jazdy w korku.

Korzystał ktoś z tego może? Macie w ustawieniach możliwość włączenia/wyłączenia?

Opublikowano

Według mnie na moment obecny nie działa to w pełni w krajach EU.

Jest kilka poziomów jazdy autonomicznej i tak np. w USA więcej jest "dozwolone".

U nas trzeba zawsze mieć ręce na kierownicy.

Opublikowano

Z tego zdaję sobie sprawę, jest kilka funkcji nie dostępnych w Polsce i widać to w ustawieniach systemu w samochodzie.

Np. Ostrzeganie o dojeżdżaniu do skrzyżowania z drogą uprzywilejowaną, automatyczne dostosowywanie prędkości do znaków. Ale te wszystkie opcję są widoczne w menu i po prostu nie da się ich włączyć, wyskakuje komunikat "Funkcja niedostępna w tym kraju".

Natomiast tego ustawienia zmiany pasa w ogóle u mnie nie ma i to mnie zastanawia...

Co ciekawe znalazłem takie coś na allegro:

https://allegro.pl/oferta/bmw-g11-g12-g30-modul-zmiany-pasa-driving-assist-7391294636

Stąd moje wątpliwości, może u mnie tego po prostu brakuje?

Opublikowano
U mnie to działa a auto mam z polskiej dystrybucji i MY2020 produkcja 2019 z ID7. Żeby zadziałało trzeba trzymać kierunkowskaz az auto zacznie zmieniać pas. Trwa to całe wieki no i wiadomo pas musi być pusty. Użyłem raz tak jak wspomagania parkowania i sterowania radiem gestami ;)
Opublikowano
Niezbyt rozumiem sens tej funkcji. Zamiast musnąć kierunkowskaz i lekko ruszyć kierownicą trzeba dłużej przytrzymać kierunkowskaz i nie ruszać kierownicą? Gdzie tu ułatwienie czegokolwiek :)
Opublikowano

Nie chodzi już o sam sens tego i jego tłumaczenie.

Z tego co widzę i czytam, domyślam się że brakuje u mnie tego modułu i nikt nawet mnie nie poinformował że go nie będzie.

Zapewne ma to związek z restrykcjami i po "ciuchu" mi to wymontowano, i to nie jest ok...

Czyli chyba czeka mnie nie miła rozmowa z salonem.

EDIT:

Wizyta umówiona, Pan telefonicznie już stwierdził że to napewno błąd kodowania, zobaczymy jutro...

Do osób które odbierały samochód jakoś w tym roku i mają pełne 5AU, macie taką opcję w ustawieniach:

Ustawienia>Asystenty Kierowcy>Jazda>Asystenty kierowania>Automatyczna zmiana pasa ?

Opublikowano

A więc po wizycie w ASO, nikt nie jest w stanie wyjaśnić braku tych funkcji.

Na placu stała również nowa G21 gotowa do odbioru, również z 5AU i również tej funkcji brakuje.

Poszło zapytanie do BMW Polska o wyjaśnienie.

Teraz pytanie, co zrobić jeśli się okaże że w związku z restrykcjami, został potajemnie usunięty ten moduł, jakieś pomysły czy coś można wywalczyć?

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
A więc po wizycie w ASO, nikt nie jest w stanie wyjaśnić braku tych funkcji.

Na placu stała również nowa G21 gotowa do odbioru, również z 5AU i również tej funkcji brakuje.

Poszło zapytanie do BMW Polska o wyjaśnienie.

Teraz pytanie, co zrobić jeśli się okaże że w związku z restrykcjami, został potajemnie usunięty ten moduł, jakieś pomysły czy coś można wywalczyć?

Dostales jakas odpowiedz z BMW Polska?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Odbierałem w lisopadzie 2021 i mam w ustawieniach funkcję automatycznej zmiany pasa ruchu i tworzenie korytarza życia.,

Czy ktoś wie w jaki sposób aktywować automatyczne przejęcie prędkości , zatrzymanie na czerwonym świetle i na znaku STOP??

Pozdrawiam
Opublikowano

Witam

U mnie również w G16 brak asystenta zmiany pasa ruchu mimo ze mam wszystkie systemy… a odbierałem w maju 2021. Jestem ciekaw odpowiedzi BMW. W salonie nie wykryli żadnych błędów i sami są zdziwieni (chyba że coś ukrywają)

Pozdrawiam

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Rozszerzone ADV jest zablokowane w naszym kraju, mozna oczywiscie odblokowac. Jezeli ktos by byl zainteresowany moge pomoc na dolnym slasku albo w nieczmech w NRW.

www.appscar.pl

ADP – Automatyczne dostosowywanie prędkości do ograniczeń

Funkcja jest rozwinięciem powyższego ADV, która ułatwia prowadzenie pojazdu poprzez automatyczne dostosowywanie prędkości samochodu w oparciu o znaki drogowe. Kierowca może dostosować system indywidualnie pod siebie i ustawić czy prędkości odczytanie z znaków mają być dostosowane dokładnie do tych wskazanych przez znaki czy mają być większe lub mniejsze. Tolerancja +/- 15km/h w stosunku do znaku.

ARS – Automatyczne reagowanie na sygnalizację świetlną

Funkcja jest składową i rozwinięciem powyższego ADV, która ułatwia prowadzenie pojazdu poprzez automatyczne zwalnianie i zatrzymanie pojazdu w przypadku wykrycia czerwonego światła wtedy, gdy jest to możliwe. System też umożliwia ruszenie po wykryciu zmiany światła na zielone.

AWZ – Automatyczne wykrywanie znaków STOP / USTĄP PIERWSZEŃSTWA

Funkcja jest rozwinięciem powyższego ADV, która ułatwia prowadzenie pojazdu poprzez automatyczne informowanie kierowcy dźwiękiem oraz sygnalizacją na zegarach / Head-Up w przypadku zbliżania się do skrzyżowania ze znakiem STOP lub Ustąp Pierwszeństwa, jeżeli kierowca nie zwalnia.

• Lubię to 1
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy ktoś doszedł do czegoś w kwestii tego Asystenta Zmiany Pasa Ruchu? Sam odebrałem nowe G31 niedawno, ze wszystkimi pakietami asystującymi i nie mam takiej funkcji. W menu jest tylko "automatyczne tworzenie korytarza życia"

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W Polsce asystent zmiany pasa ruchu nie jest oferowany. Ta funkcja ma być dostępna na naszym rynku dopiero w G60. 

Opublikowano

Podejrzewam, ze tak jak z SLI, ktore jest wylaczone w niektorych krajach, tak i tutaj mozna to zakodowac. Musi sie ktos zajmujacy sie kodowaniem wypowiedziec. Niektore rzeczy przechodza poprzez bimmercode. Inne wymagaja juz kodow.

• 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Cześć, 

Te opcje normalnie są zazwyczaj poblokowane w europejskich samochodach. Udało mi się to odkodować.

Jeśli ktoś jest z Poznania to mogę dokodować tego asystenta (LCA), plus ARS (Automatyczne reagowanie na sygnalizację świetlną) oraz AWZ – Automatyczne wykrywanie znaków STOP / USTĄP PIERWSZEŃSTWA/ CZERWONE Światło.  Mogę również pokodować zdalnie.

Dodatkowo udało mi się dokodować takie niedostępne normalnie opcje:

Dopasowanie radaru.jpg

Korytarz życia.jpg

LCA.jpg

Pierwszeństwo.jpg

Światła.jpg

Wyprzedzanie.jpg

Edytowane przez Grabi737
  • Lubię to 2