Skocz do zawartości

318d 143km szybkie gromadzanie sadzy w dpf

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,panowie jak w temacie,po przejechaniu 30 km od wypalania w dpf potrafi nazbierac sie około 25 g sadzy po czym znowu włącza sie wypalanie ,silnik pracuje równo, normalnie przyspiesza

jakieś pomysły co sprawdzić?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
wtryskiwacze, nieszczelności w dolocie, ciśnienie wsteczne, czujnik temp. spalin itd.
Opublikowano
  • Autor

wtryskiwacze-nie powinien delikatnie nie równo chodzić? spalanie jest ok silnik naprawdę równo pracuję,

czujnik temperatury spalin według mnie pracuje prawidłowo ,wnioskuje po aplikacji i temperaturach przy wypalaniu

nieszcelnosc sprawdze,

a cisnienie wsteczne jakie powinno byc?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jaki przebieg ? Może agonia DPF-a, zapchany popiołem, bardzo mała pojemność.
Opublikowano
  • Autor

przebieg ponad 300tys, popiołu około 70g ,wiem ze trzeba było pewnie go wyprać ale czy to ma związek że poawia się tyle sadzy na krótkim odcinku?

celował bym w co innego ,wczoraj się wypalił do 2gram sadzy a po zrobieniu 6km było juz 8g i cisnienie wsteczne 16hpa,zgasiłem to wyskoczyło cisnienie wsteczne na 5hpa i sadza na 1,6g i stało do rana,rano jade do pracy przed odpaleniem 1,6g cisnienie wsteczne -10hpa,1 km po ruszeniu juz 7,7g cisnienie wsteczne -4hpa,5km pozniej juz soadło do 2,9g cisnienie wsteczne okolo 2tys.obrotów 34hpa,przed praca (30km drogi)juz 12,5g sadzy cisnienie wsteczne 60hpa ,zgasiłem auto przed praca sadza 3,2g cisnienie wsteczne -2hpa

dziwne te wartości,niewiem co ztym dpf czy prać czy kastrować ,czy może to czujnik ciśnienia

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Kup używany czujnik z teoretycznie niskim przebiegiem na znanym portalu są po 30-40zl. Wymiana to 5minut.

70g popiołu to już dużo - oczywiście bądź świadomy że ta wartość jest wyliczana, tak czy inaczej przy tym przebiegu warto byłoby profilaktycznie wyprać (jeśli po demontażu okaże się że jest cały) .

Przy normalnej pracy - im więcej popiołu tym szybciej będzie się zapełniać poziom sadzy.

spacer.png

Opublikowano
  • Autor

tak zrobie,zacznę od tego czujnika,wczoraj robiłem test pomiaru cisnienia wstecznego po kolejnym wypaleniu dpf,cisnienie wsteczne

837rpm 21hpa

1823rpm 33hpa

2810rpm 57hpa

3953rpm 91hpa

spróbuje wymienić ten czujnik i dam znać,dzis postaram się zamówić

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
tak zrobie,zacznę od tego czujnika,wczoraj robiłem test pomiaru cisnienia wstecznego po kolejnym wypaleniu dpf,cisnienie wsteczne

837rpm 21hpa

1823rpm 33hpa

2810rpm 57hpa

3953rpm 91hpa

spróbuje wymienić ten czujnik i dam znać,dzis postaram się zamówić

ciśnienie ok

Opublikowano
  • Autor
Cisnienie ok ,ale jednak na zgaszonym od rana wartosci na minusie
Opublikowano
  • Autor
zauważyłem jeszcze że sadza bardzo szybko przybiera na rozgrzanym silniku ,jak silnik jest zimny są to znikome ilości, może miał ktoś podobnie
Opublikowano
  • Autor
Dodatkowo dziwne wartości jak auto postoi ze dwa trzy dni to odrazu mniej sadzy się robi