Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak wiem, że były już tematy w tym zakresie, lecz nie było nic o PDC w E34...

...jak włączę na automacie wsteczny to PDC pipczy jednostajnym dźwiękiem przez ok. 5 sekund, następnie...milknie nie reaguje na pojazdy zaparkowane, ściany budynków, chyba nie muszę tłumaczyć, że to jest mi niezbędne...żona nieraz jeżdzi Laughing , ale poważnie, co to może być, raczej czujnik przy skrzyni jest OK, bo po każdym włączeniu wstecznego, jak już pisałem PDC pipczy, ale dlaczego później na nic nie reaguje. Może wiecie jak się za to zabrać? Czy jest możliwe, że wszystkie sensory szlag trafił? Czy poprostu jeden siadł, a wtedy już reszta nie działa. Czy aby to sprawdzić/naprawić konieczny jest demontaż tylnego zderzaka?

• Członkowie klubu
Opublikowano
Jeśli jeden czujnik "padł" to cały układ PDC wyłącza się - musisz zlokalizować uszkodzony czujnik i podmienić [zdarza się iż czujnik jest dobry tylko instalacja jest uszkodzona]

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

nie powinno nic piszczec jak włączysz wsteczny kontrolka powinna sie zaświecić i tyle dopiero przy zbliżaniu sie do przeszkody powinno zacząć pikać coraz częściej w miare zbliżania sie do przeszkody i około 20 cm od przeszkody ma być sygnał ciagły po zmianie biegu na D też ma świecić i jeszcze działać PDC dopiero jak masz około 10-15 km/h jadąc-ryszając z miejsca postoju kontrolka automatycznie gaśnie PDC sie wyłącza

jeżeli czujnili ą w listwie zdeżaka nie musisz zdejmowac całego tylko samalistwe ale najlepiej podłączyć komp

BMW sie nie psuje
Opublikowano
nie powinno nic piszczec

a piszczy, przy każdym włączeniu wstecznego na ok. 3-5 sekund...może raczej 3 :lol:

jak włączysz wsteczny kontrolka powinna sie zaświecić

...jaka kontrola :?:..a PDC napewno mam :lol:, świadczą o tym te cztery dingsy na tylnym zderzaku oraz czarna skrzyneczka w lewym schowku bagażnika (Touring) z napisem PDC BMW coś tam, coś tam :lol:

nie musisz zdejmowac całego tylko samalistwe ale najlepiej podłączyć komp

Jak to zdjąć aby nic nie połamać :?: A do kompa podłączałem i nie czyta PDC :( ...

Opublikowano

marek760i zrobiłem zdjęcia...ale wysyłam Ci mailem, bo nie mam pojęcia jak wkleić zdjęcia w temat... :oops:

...Panowie nie mam żadnego włącznika PDC, on się uruchamia przy włączeniu R...

Opublikowano

Z tego co wiem to w E34 nie było takiego wyłącznika PDC jak w E32...System sie automatycznie aktywował przy włączeniu R ....

Niech Ci ktos włączy ten R i sprawdz czujniki tak jak Ci mowiłem

Opublikowano
...musisz zlokalizować uszkodzony czujnik i podmienić [zdarza się iż czujnik jest dobry tylko instalacja jest uszkodzona]

...tak tylko jak to zrobić, gdy komp nie "czyta" PDC...z instalacją w razie jej uszkodzenia to sobie poradzę, ale jak to cholerstwo rozebrać tzn. zderzak/listwę???

Niech Ci ktos włączy ten R i sprawdz czujniki tak jak Ci mowiłem

..spróbuję...ale niepokoi mnie ten dźwięk o którym pisałem na początku...w instrukcji pisze wyraźnie: boczne czujniki mają zakres od 20 cm za zderzakiem do 40 cm od tego miesca, a środkowe (chyba jak pamiętam...) 1,20 m i powinny pipczeć coraz częściej w miarę zbliżania się do przeszkody, gdy się zbliżą na 20 cm to ma być ciągły dźwięk...a u mnie po włączeniu R odrazu dźwięk ciągły ok. 3 sekundowy... :mad2:

Opublikowano
nie denerwuj sie właśnie tak sie oznajmia awaria systemu tym dzwiękiem sprawdź tak jak mówi Frank chłop wie co mówi a z resztą damy sobie rade i powiedz czy to PDC to orginał i czy czujki sa w listwie bo zdjęć jeszcze nie ma
BMW sie nie psuje
Opublikowano
Noooo wszystko wygląda na orginalne, czujniki są w listwie (4 sztuki) a i skrzyneczkę PDC znalazłem (w lewym schowku na ściance...oczywiście w części bagażowej :lol: )...zdjęcia poszły jakieś 20 minut temu... :phone:
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Tak jak koledzy piszą - ciągły sygnał świadczy o awarii. Zacznij od diagnozy czujników: kumpel do wozu i "R" wraz z hamulcem oczywiście :mrgreen: zbliżając rękę do czujników będziesz słyszał reakcję czujnika [delikatny stuk] zepsuty czujnik będzie "milczał". Uzywka do E38 to koszt ok.100 PLN do Twojego pewnie to samo bo i czujnik może ten sam.

UIHZ9556.JPG

• Członkowie klubu
Opublikowano

Nie widzę Twoich zdjęć ale wg mnie to należy wyjąć tylko listwy nr 3, 4 i 7 na tym rysunku:

http://img232.imageshack.us/img232/1042/zderzake34kl3.png

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

Zdjęcia dzięki uprzejmości marek760i

http://www.marek760i.republika.pl/waj1.jpg i http://www.marek760i.republika.pl/waj2.jpg ...tak to u mnie wygląda, nie mam żadnego wyłącznika PDC, uruchamia sią, a raczej powinien uruchamiać się przy włączeniu R.

Opublikowano

żeby było bardziej czytelnie: znalazłem jeszcze coś takiego, to jest właśnie u mnie w aucie (100%, po rozkodowaniu VIN-u mi to wyszło)...ale teraz ponawiam pytanie, czy te czujniki wyjdą mi z listwą, czy muszę odkręcać cały zderzak...wiecie chodzi o to, żeby sobie czegoś nie "polepszyć"...

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/c/n/15.png

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Wyobraźcie sobie, że nigdzie używek nie mogłem do chwili obecnej trafić! Na Allegro jest oferta do E39, sprzedający zarzeka się, że do E34 będą pasować, ja nie wiem, może ktoś z Was się wypowie, czy kupować, czy nie...takie oferuje:

http://img479.imageshack.us/img479/7356/pdcfi2.jpg