Skocz do zawartości

dlaczego faluja mi obroty na luzie??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam.jestem swiezym posiadaczem e36 318is i mam pytanko,a mianowicie:kupilem bunie 2 miesiace temu,wszystko bylo ok,ale miesiac temu silnik zaszalal tzn.obroty zaczely falowac,silnik gasl,nie dawal sie odpalic,wymienilem-wszystkie filtry lacznie z filtrem paliwa,olej,pasek i nic.Potem wyczytalem ze to moze byc wina komputera,odkrecilem go i okazalo sie ze byl juz rozkrecany-cos tam ktos lutowal i narobil zimnych lutow(poprawilem je jestem elektronikiem)silnik juz nie skacze,kreci sie ale nie pracuje rowno tzn.odpalam i stoi na 800 obrotow,ale skacze delikatnie w góre i dol po jakiejs 100 na strone.POMOZCIE !!Czy to moze byc silnik krokowy czy raczej wina komputera,niestety w Zielonej nie znam nikogo kto ma is-a i nie nie moge sprawdzic innego komputerka.Rozwazam rowniez kupno interfejsa,ale czy warto? :(
Opublikowano

Witam,

3 sprawy:

1) :search: - temat stary jak forum

2) jeśli masz gaz do 2-gen (włącznie) to "norma" + punkt niżej

3) sonda lambda - jeśli nie masz gazu to tu problem na 90%

Pozdrawiam

Opublikowano

WITAM, wczoraj siedzialem do 2 nad ranem i sledzilem te opisy ale:

1 nie mam gazu

2.sonda lambda jest ok-wymienilem i jest to samo

pozdrawiam

Opublikowano

...lub lapie lewe powietrze gdzies tak jak to mialo miejscu u mnie.

problem byl w tej gumie harmonijkowej za przeplywomierzem.

sprobuj odlaczyc przeplywomierz (na wylaczonym silniku) i zobacz czy sie poprawilo troche. jak tak to, zgodnie z moja znikoma wiedza, bedzie to albo nieszczelnosc, albo przeplywomierz trafiony.

pozdrawiam

Opublikowano
Jest prosty sposób na sprawdzenie gdzie łapie lewe powietrze...Weż WD-40 zapal silnik i popryskaj w okolicy kolektora dolotowego i przewodów od powietrza...jeżeli w pewnym momęcie samochód wejdzie na wyzsze obroty to znaczy że zassysa lewe powietrze w tym miejscu co własnie psiknołeś... :D
Pozdrawiam Grzesiek
Opublikowano
dzieki za podpowiedz,sorki ze tak pózno sie odzywam ale net mi padł!!jeszcze raz dzieki jutro zobacze co z tym lewym powietrzem.