Skocz do zawartości

[F10] 525dx- Auto start-stop- czy działa prawidłowo?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Chciałbym prosić bardziej doświadczonych użytkowników BMW F10 o podpowiedź odnośnie systemu "Auto Start-stop".

Według informacji znalezionych w internecie- system nie powinien aktywować się dopóki silnik nie osiągnie "temperatury roboczej".

Czy orientuje się ktoś jaką temperaturę należy rozumieć jako roboczą?

Pytam, gdyż od kilku dni zacząłem włączać auto start-stop jeżdżąc po mieście i np. dziś rano zdziwiło mnie, że wskazówka od temperatury praktycznie nie wstała jeszcze z 50 stopni, a na pierwszym skrzyżowaniu system się aktywował i auto zgasło.

Czy jest to normalne zachowanie?

Pytam, gdyż mam problem z nierówną pracą silnika na biegu jałowym i jednym z podejrzeń jest nieprawidłowa praca czujnika temperatury cieczy chłodzącej. Wskazywałoby na to między innymi to, że start-stop włącza się za wcześnie. Tylko czy faktycznie tak jest? Czy to jednak normalnie, że system jest aktywny latem już od samego początku, praktycznie jeszcze na zimnym silniku?

Z góry dziękuję za informację i pozdrawiam!

Opublikowano
Nigdy sie nie zagłębiałem jakie warunki muszą być spełnione by się aktywował ale...mam cenną radę. Wyłącz go na stałe jak najszybciej. To zabójca silnika, zwłaszcza rozrządu.
Opublikowano
  • Autor
Jest wyłączony na stałe, natomiast od 2 miesięcy borykam się z problemem nierównej pracy silnika, odczuwalnej zwłaszcza na biegu jałowym i akurat funkcja ta umożliwia mi jeżdżenie autem po mieście (auto na światłach wyłącza się, dzięki czemu nie występuje problem nierównej pracy). Jest to jedynie tymczasowe, do momentu zdiagnozowania i naprawy usterki, co niestety okazało się dość trudne (już 3 mechanik nie jest w stanie jednoznacznie stwierdzić o co chodzi, a aktualnie czekam aż wróci z urlopu żeby móc dalej działać w temacie).
Opublikowano
Wg. moich obserwacji system nie czaka na nagrzanie się silnika. Też praktycznie jeżdzę z wyłączonym, no chyba, że zapomnę. Ale jakie dokładnie parametry muszą być spełnione żeby system się aktywował to nie wiem.
Opublikowano
  • Autor

Poniżej informacja z instrukcji obsługi, którą znalazłem gdzieś w necie (dotyczy chyba serii 1):

Sytuacje, w których silnik nie zostanie wyłączony

Zanim silnik zostanie wyłączony, system sprawdza, czy spełnione są określone warunki pod względem bezpieczeństwa i komfortu.

W następujących sytuacjach silnik nie zostanie wyłączony:

- Temperatura zewnętrzne poniżej ok. +36

- W fazie nagrzewania lub chłodzenia wnętrza

- W przypadku obecności pary na przedniej szybie, gdy włączona jest automatyczna klimatyzacja

- Wysoka temperatura zewnętrzna i pracująca klimatyzacja

- Silnik nie jest rozgrzany do temperatury roboczej

- Akumulator silnie rozładowany, patrz Akumulator samochodu na stronie 186

- Po jeździe wstecz

- Nie zapięty pas bezpieczeństwa kierowcy

"Silnik nie jest rozgrzany do temperatury roboczej"- a u mnie praktycznie od razu po ruszeniu, temperatura ok. 50-60 stopni i start-stop się załącza, w związku z tym pomyślałem że być może jest coś nie tak z odczytem temperatury przez sterownik silnika, co tłumaczyłoby skąd nierówna praca silnika.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
oczywiście temperatura na liczniku to temp. oleju. Jeśli olej ma 50-60 tzn. chłodziwo może mieć już swoje 90
Opublikowano
  • Autor
Chyba nie do końca jest aż taka różnica. Sprawdzając temperatury w ukrytym menu pokazywało mi rozbieżność pomiędzy temperatura oleju i cieczy rzędu kilku stopni (+/- 5) maksymalnie.