Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam zamiar kupic auto z niemiec a konkretnie e34. Jako ze nigdy nie mialem okazji takiej operacji przeprowadzac mam wiele zagadek.

Auto jest juz w Polsce.

Jak dokladnie wyglada po koleji procedura rejestracji auta w Polsce ?

Jakie musze otrzymac dokumenty od obecnego wlasciciela (samochod nie jest zarejestrowany w kraju)?

Ile kosztuja poszczegolne kroki procedury rejestracji auta ?

Czy umowe podpisuje jakas z Polakiem ktory ma teraz auto czy jak to wyglada ?

Auto ma oplacona akcyze i przeglad - ile zaoszczedzam?

Czekam na odpowiedzi :)

Opublikowano

Poczytaj TU...leniuszku :!:

Przywoziłem auto dwa tygodnie temu ze Stuttgatu, a więc tak:

1. Kupiłem/Umowa, odbiór brief-u, wyrejestrowanie

2. Niemiecki Powiat/rejestracja, tablice, ubezpieczenie ADAC (możesz z tego zrezygnować jak wieziesz na lawecie)

3. Tłumaczenie/ umowy i brief-u

4. Przegląd/ pierwszy w kraju

6. Agencja Celna/tam za śmieszne pieniądze (30 zł) przygotują Ci komplet dokumentacji do Urzędu Celnego i Urzędu Skarbowego, opłacasz akcyzę, którą wyliczą ci chłopaki z agencji

7. Urząd Celny/ czakasz na zaświadczenie o opłaceniu akcyzy

8. Urząd Miast/ haracz 150 zł

9. Urząd Skarbowy/ czekasz na zaświadczenie, że nie podlegasz VAT-owi

10. Opłacasz 500 zł na Fundusz Ochr. Środowiska

11. Rejestrujesz po wykonaniu wszystkich czynności powyżej

Opublikowano

jezeli masz oplacona akcyza to zalzy na ile byl rachunek . jezeli na 10 E to policz sobie 65% z 10E x kurs EURO w dniu zakupu auta , a przeglad to roznie , zalezy czy bylo wpisane na papierze czy auto uszkodzone przyjechalo czy nie . bo jezeli zwykly przeglad auta bez uszkodzen to 120 pln a jezeli pelbny to jak pamietam 180 pln albo 190 pln

reszta kosztow przed toba ;) i to najdrozszych :liar:

Opublikowano
...przeglad auta bez uszkodzen to 120 pln...

...z tego wniosek, że wszystko zależy od tego w jakim rejonie Polski się robi przegląd. Ja zapłaciłem 171 PLN w PZMocie, Lubin, dolnyśląsk...

Opublikowano
Z tego co mi wiadomo to koszt tzw. "pierwszego przeglądu" jest ustalony odgórnie i juz od kilku lat wynosi 169zł.I nie ma tu nic do rzeczy region gdzie jest robiony przegląd.Pare aut juz rejestrowałem i zawsze płaciłem 169zł-a przeglądy robione były na róznych stacjach (Wawa, Radom,Podlasie)
Pozdrawiam Grzesiek
Opublikowano
...koszt tzw. "pierwszego przeglądu" jest ustalony odgórnie i juz od kilku lat wynosi 169zł...

...dziwne rzeczy...bo to dziwny kraj: 2004 maj - przywiozłem E34 520 24V - przegląd 150 zł (odczytanie nr silnika 100 zł, początek UNII więc niestety przepłaciłem o 100 zł), 2005 wrzesień - przywiozłem Audi Avanta 1.9 TDI - przegląd 150 zł, i 2006 wrzesień - przywiozłem E34 525 - przegląd 171 zł...

...wszystko w PZMocie...opłaty na kwicie