Skocz do zawartości

Olej w autmatycznej skrzyni biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Nazbierałem dokumentacji, naczytałem sie, ale nigdzie nie znalazłem jak sprawdzić poziom oleju w atomatycznej skrzyni biegów. Chodzi o to czy na chodzącym silniku czy wyłączonym, Bagnet znalazłem :dance:

No i jak (gdzie)go dolać jeśli za mało. :?:

Michał 750
Opublikowano

Masz jak widze serie 7 z 88 roku czyli taką samą jak ja miałem tylko moja była 3000, ale skrzynie są takie same

wiec tak :

sprawdzasz olej w pozycji parking lub neutral

i nie na nagrzanym silniku , a na rozgrzanej skrzynce do około 40 stopni , to jest około 30 minut jazdy po miescie , na zapalonym silniku oczywiscie .

jesli auto ma duzy przebieg - dla dokładnego pomiaru mozna sprawdzac olej na biegu , "wtedy pompa działa olejowa" (kliny pod koła by auto nie odjechało i zaciagniety reczny )

Opublikowano
Generalnie widzę że nie ma cywilizowanego wlewu takiego dla uzytkownika? jak miałem VW to był bagnet do skrzyni i normalny wlew do getribe. Czy w BMW robi to tylko (teoretycznie) serwis? :?:
Michał 750