Skocz do zawartości

pomocy!! moze skrzynia,moze przegob na wale..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wiec tak-

jechalem sobie spokojnie i nagle stalo sie tak jakbym wlaczyl luz..tzn auto jakby wyskoczylo z biegu ,mialem wrazenie jakby cos obcieralo jak dodalem gazu..czyzby to to moglbyc przegob? czy moze skrzynia.posiadam skrzynie steptronik e38 730d 2001r!!!!!!!!!!!!!!!!!

pomocy :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa:

a ja nie sprzedaje swojej 7ki.

odpowiem na kazde pytanie zwiazane z felgami,oponami.

Opublikowano
a chcialem powiedziec ,ze zadnych komunikatow nie wyswietlilo...pomozecie???? :modlitwa: :modlitwa:

Opublikowano
oj cos ta twoja fura za często staje ile ma przebiegu? przegób nie wał nie zostaje najgorsze ale niewiadomo a ręcznie jak wbijesz to coś rusza do przodu lub do tyłu?
BMW sie nie psuje
Opublikowano
:modlitwa: pomocy.....teraz normalnie jezdzi ale kto wie w kazdej chwili moze sie zepsuc..moze ktos jednak poradzi mi co mam robic?sprawdzic?... :modlitwa:

Opublikowano

stalo mi sie to tylko wczoraj pozniej normalnie jezdzilem,dzisiaj tez wszystko ok,jutro jade na komputer mam nadzieje ,ze cos wiecej bede wiedzial..ten konwerter to gdzie jest i jaki koszt????

przebieg 205tys..

Opublikowano
hmmmm...moze to i sprzeglo hydrokinetyczne"konwerter" a moze wiecie ile kosztuje nowe i czy duzo roboty z tym? trzeba wyjac skrzynie???

Opublikowano
a mozesz mi powiedziec na jaka sume mam byc przygotowany?

Opublikowano

jezeli chcialbys zrobic remont skrzyni na nowych czesciach , lacznie z nowym oryginalnym konwerterem to pewnie do 10tys zł....

ale jezeli poszedł konwerter to mozna go zregenerowac - koszt ok 500zł...

ale jezeli padl konwerter to skrzynia w rewelacyjnym stanie napewno nie bedzie...

Opublikowano

:jawdrop: :jawdrop: :jawdrop: :jawdrop:

coz taka jest cena milosci do BMW...moze jutro bede mial jakies info..

Opublikowano
Jeżeli chodzi o regenerację konwerterów to robi to firma Samko. www.samko.com.pl Z tego co wiem naprawiają większość automatów w europie. Najtaniej jest w ich macierzystym zakładzie w Rostkach. Koszt regeneracji całej skrzyni biegów ok 4500 zł.
Opublikowano

bylem w servisie,komputer nie wykazal zadnych bledow :D ,wiec wniosek z tego taki ,ze napewno to nie skrzynia,a jesli to konwerter to komputer zarejestrowalby jego awarie,a nie bylo zadnej..wniosek taki ,ze to na 99% przegob lub inna mechaniczna rzecz laczaca skrzynie z tylnym mostem ktora nie jest podlaczona do glownego komputera..

co typujecie? :?: autko nadal jezdzi tak jakby nic nie bylo...k....a co to moze byc??? nie chce aby mnie zaskoczylo w najmniej oczekiwanym momecie.. :duh:

Opublikowano

a myslisz ze w konwerterze sa jakies czujniki ?? myslisz ze jak sie zuzyja tarczki w skrzyni to komputer bedzie o tym wiedział ?? -> niby skad jak nie ma czujników zuzycia tarczek...

u mnie tez byla uszkodzona skrzynia a komputer nic nie pokazywał -> bo komputer nie zdiagnozuje uszkodzen mechanicznych skrzyni - co najwyzej efekty takie uszkodzenia ( po pewnym czasie ) np roznice pradkosci obrotowej itp

Opublikowano

Witam

Jeśli chodzi o warsztat to polecam ten z drugiego linka na ul. Kłobuckiej

o skrzyniach ZF-a wiedzą naprawdę dużo.

Co do przegubu to raczej niemożliwe bo jakby się rozleciał to następnego dnia też nie powinno dobrze jeździć a Twoje auto jeździ.

Spróbuj wrzucić wsteczny R jak przegub jest trafiony to mocno szarpie przy włączaniu R.

Opublikowano

fakt jest taki ,ze cos jest nie tak. :!:

ja w swoim komputerze zadnego komunikatu nie mialem!!!!

w servisie komputer nie stwierdzil zadnej awarii..wiec co moge myslec?

pozostaje mi sprawdzenie reszty podzespolow ukladu napedowego..

jesli to konwerter to czemu teraz dziala bez zadnych halasow itp..skrzynia dziala bez zastrzezen..

tak biore taka ewentualnosc ,ze moze komputer nie zlokalizowal czesci mechanicznych..i stad taka diagnoza..

jesli wrzuce "R" to zadnych szarpniec wiekszych nie ma porownujac wczesniejsza prace skrzyni,ale..byc moze to podswiadomosc ,ze przy zmianie biegu wyczuwam lekkie szarpniecie..

mialem wczesniej e34 525i tez automat a tez! mialem problem skrzyni aut. lecz kiedy mialem jakiekolwiek problemy zawsze pojawial mi sie tryb awaryjny na komputerze..stad tez moje spostrzezenie braku komunikatu w e38..byc moze w e38 jest inaczej..a moze to jakies :mad2: :mad2: :mad2: fatum.... :mad2: :mad2: :mad2:

jesli cokolwiek bede wiedzial oczywiscie was poinformuje..

Opublikowano

ja mialem walniety konwerter, a komputer nie pokazywal zadnych zwiazanych z tym bledow. poza tym konwerter czasem halasowal, potem byl spokoj, a potem znow dawal o sobie znac. jak juz byl powaznie uszkodzony, to dopiero slychac go bylo za kazdym razem.

skoro na razie nie ma zadnych niepokojacych to jezdzij i sie nie przejmuj.

ale jak te objawy zaczna powtarzac sie wczesniej, to wybierz sie do serwisu.

naprawde polecam chlopakow z ul.klobuckiej.

http://forum.7er.pl/images/signatures/212758479446f629c8be0f9.png
Opublikowano

dzieki za porady :cool2: :cool2: ,tez mysle ,ze teraz zaczne od walu napedowego itp..jesli to nie to to bede zmuszony pojechac na klobucka i tam juz beda wiedzieli co z tym zrobic. ale najpierw dowiem sie czy tutaj w bremen jest jakis dobry warsztat a moze tylko ciekawe za ile.. w servisie BMW by zrobili...w wawie jesli dobrze pamietam na Spokojnej tez robia automaty.. mam nadzieje ,ze niedlugo napisze wam,ze znalazlem przyczyne przy wale napedowym..

pozdrawiam.