Skocz do zawartości

Dziwne piszczenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jestem nowy na forum i tak nie bardzo wiem w którym dziale wpisać problem więc wpisuje tutaj. A więc problem polega na piszczeniu auta, gdy auto jest zimne nic się nie dzieje jednak gdy się nagrzeje auto na postoju zaczyna piszczeć, czasem to trwa parę sekund a czasem minute, piszczenie ustaje przy dodaniu gazu bądź ruszeniu. Wszystkie rolki oraz pasek sprawdzony, mechanicy nie potrafią znaleźć problemu dlatego proszę was o pomoc
Opublikowano
Nagraj dźwięk i wrzuć filmik może uda się coś zdiagnozować. Mam ten sam silnik i różne dźwięki słyszałem, ale piszczenia jeszcze nie uświadczyłem :)
Opublikowano
  • Autor
Jutro nagram wrzucę, ogólnie byłem pewny że to pasek ale już został kompletnie sprawdzony a nawet wymieniony, najdziwniejsze jest to że pisk jest jeszcze przez sekundę bądź dwie po wyłączeniu auta.., a nic zlego się z autem nie dzieje, żadnych błędów tylko ten pisk jest strasznie denerwujący
Opublikowano
Jak piszczy to wyjmij bagnet od oleju i zobacz czy nie przestaje.
Opublikowano
  • Autor
Ok jutro spróbuję i dam znać
Opublikowano
Jak piszczy to wyjmij bagnet od oleju i zobacz czy nie przestaje.

W tym silniku nie ma bagnetu od oleju

najdziwniejsze jest to że pisk jest jeszcze przez sekundę bądź dwie po wyłączeniu auta.., a nic zlego się z autem nie dzieje, żadnych błędów tylko ten pisk jest strasznie denerwujący

Jeżeli o ten pisk chodzi, to nic strasznego. Nie wiem od czego dokładnie to jest, ale nie ma się czym przejmować

Opublikowano
  • Autor
Najgorsze jest to że on potrafi piszczeć przez 30 sekund nawet jak stoję na czerwonym świetle.
Opublikowano

To jak nie ma bagnetu to poluzuj korek wlewu oleju.

Chodzi o to, że czasem odmy potrafią piszczeć. Mała zmiana ciśnienia wewnątrz silnika i już przestaje piszczeć. Jak dodasz gazu, też ciśnienie się zmienia i może przestać piszczeć.

Próbuj ten korek delikatnie uchylić bo wiadomo, jak odkręcisz całkiem to silnik zmieni swoją pracę… Uważnie wtedy obserwuj czy zmiana podciśnienia w silniku ma wpływ na to piszczenie.

Opublikowano
  • Autor
Niestety nie udało mi się dzis nagrać dźwięku gdyż jak na złość piszczał tak krótko że gdy tylko wysiadłem i próbowałem otworzyć maske to pisk cichł jednak mogę powiedzieć że jest on identyczny jak u kolegi powyżej który wrzucił filmik tyle że u niego on się pojawia na zawołanie a u mnie jest tylko jak się zatrzymam i cichnie po parunastu sekundach zwykle.
Opublikowano
A ja się też dołącze do tematu, ja np. mam taki pisk przy wolnych obrotach a jak dodam gazu to jest ok.

Chwile to piszczy a potem po dwóch minutach jest to samo.

https://www.youtube.com/watch?v=rBA_GDXxB2Q

Aż takiego piszczenia nie uświadczyłem u siebie. Widzę, że u kolegi skrzynia automatyczna, więc może tu jest problem. Mam manual, więc nie podpowiem

Opublikowano
  • Autor

Dziś auto trochę popiszczalo więc wrzucam filmik może ktoś coś wymyśli

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Zrobiles jak ci poradzono? Poluzowujac korek? Rownie dobrze moze byc zniszczone lozysko przy osprzęcie.

🙃🙃

Opublikowano

A może wentylator od nawiewu piszczy? :D

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Miałem ten problem. Została wymieniony separator oleju i problem został naprawiony.
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Rozwiązałeś problem? Co było przyczyną piszczenia? :)

PZDR :)

GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :dance:

http://img171.imageshack.us/img171/9086/2fn2.jpg

Opublikowano
  • Autor
Witam tak problem w końcu rozwiązany, winna okazała się odma była zapchana, mimo iż po odkreceniu korka od oleju nie było słychać że jest coś z nią nie tak mechanik ogarnięty mimo wszystko obstawił ją i po przeczyszczeniu nie piszczy już wcale