Skocz do zawartości

320d pomocy!!!!!!!! - inspekcja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich urzytkuwnikow tego Forum i nietylko.

Wiec jestem tym szczesliwym wlascicielem BMW 320D z roku 1999r . Na te pytania co zadam teraz szczerze muwiac na tym forum nieznalazlem prostej odpôwiedzi bardziej kreci sie to w modelu e36 . Wiec moje pytanie jest takie : Pozostalo mi 800KM do konca jakiejs inspekcji co ta inspekcja moze mi jak dojdzie do zera zlego silnikowi zrobic?? A najechtniej dla wlasnego spokoju wolal bym zrobic reset bylem dzisiaj w salonie BMW i poprosilem o ta usluge ich odpowiedz byla taka zrobimy to ale kosztuje 600€ (Mieszkam w Paryzu) dlamnie to jest smianie sie z klijeta przecies zto tyle niemoze kosztowac co wy otym myslicie?? A co jeszcze dorzucili ze moga byc jakies wymiany i koszt wzrosnie . Wiec prosil bym wa&s bardzo abys cie mi pomogli zrobic ten restet dziekuje bardzo i pozdrawiam.

-----------------------------------------------------

F06 640i Xdrive

Opublikowano
(...) dla wlasnego spokoju wolal bym zrobic reset bylem dzisiaj w salonie BMW i poprosilem o ta usluge ich odpowiedz byla taka zrobimy to ale kosztuje 600€ (Mieszkam w Paryzu) dlamnie to jest smianie sie z klijeta przecies zto tyle niemoze kosztowac co wy otym myslicie??

:think: Chyba się nie dogadałeś. Wygląda, że serwisanci paryscy chcieli wykonać przegląd za 600 ojro, a nie samo kasowanie inspekcji.

Krótkotrwałe ignorowanie inspekcji - czytaj lekkie opóźnienie przeglądu - niczym bezpośrednio nie grozi. Samochód nie przejdzie w tryb awaryjny, nie zamilknie, itp. On sobie tylko "zapamięta", że mu w porę przeglądu nie zrobiono.

Ale kasowanie inspekcji bez zrobienia przeglądu :?: Nieładnie :naughty: :naughty: :naughty:

A jaki przebieg na liczniku :?:

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

Wiec tak autko kupilem 7 miesiecy temu bylo zrobione wszystko wszystkie servisy czy jkos tam no i pokazywalo mi an komputerku z enastepna inspekcja to za 19500KM a teraz jest na 800Km a autko ma teraz 180.000Km

a co dio dogadania sie to koles powiedzial z enieda sie tylko zrobic restetu oni musza pszeprowadzic calosc

F06 640i Xdrive

Opublikowano
600 euraków za 30cm miedzianego kabla wkładanego w odpowiednie dziurki w gnieździe diagnostycznym? :mrgreen:

Czy ta metoda dziala w e46 z 1999 2.0Diesel ? i w jaki sposob mam podlaczyc ?

Bo w mojej drugiej e36 compact z 98 roku metoda 7/19 nie dziala

F06 640i Xdrive

Opublikowano
600 euraków za 30cm miedzianego kabla wkładanego w odpowiednie dziurki w gnieździe diagnostycznym? :mrgreen:

Eeeee, bez przesady.

Pogadaliśmy sobie z autorem na GG i wychodzi, że panowie z Francji postawili warunek - albo inspekcja połączona z przeglądem, albo nic :!:

BTW, tutaj jest metoda resetowania inspekcji w E46:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=23205&highlight=e46+inspekcja

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
a mnie zostało 5000km do Inspekcji , i nie wiem czy sprzedać przed ?? czy zrobić ?? jeżeli we Francji tyle sobie krzyczą to ile u nas !! tyle że ja mam 240tyś km :( tyle że skasowanie nie oznacza ,że nie będę nic wymieniał, co oni robią przy inspekcji to ja też wykonam - tylko co ??
Opublikowano

W benzynowych beemkach e46 inspekcje sie robi co 25000 km.

Na ogol wymiana oleju i filtra wystarcza.Mozna dorzucic filtr powietrza.Wykasowanie inspekcji to pare sekund.

te gusta conducir? BMW
Opublikowano
Juz za kilka godzin zrobie test slynne: pin 7 nastepnie zaplon na 2 i pin 19 w moim przypadku to na 3sec

F06 640i Xdrive

Opublikowano
A ja się dowiem ile u nas w ASO życzą sobie za Inspekcje I bo i tak materiały,płyny pasuje zmienic tylko nie wiem jaki olej - wiem że Castrol longlife mam ale jaki to już nie wiem
Opublikowano

Witam ponownie panow !!!!

Wiec jak muwielem powyrzej dzisiaj pszystopilem do operacji zaoszczedz 600€ ;) operacja powjodla sie znakomicie w moich dwoch Bemeczkach wszystko teraz gra E46 Pokazuje 22000KM a e36 pokazuja sie wszystkie kfadraciki na zielono.

Dziekuje wam bardzo ...

F06 640i Xdrive

Opublikowano
Witam ponownie panow !!!!

Wiec jak muwielem powyrzej dzisiaj pszystopilem do operacji zaoszczedz 600€ ;) operacja powjodla sie znakomicie w moich dwoch Bemeczkach wszystko teraz gra E46 Pokazuje 22000KM a e36 pokazuja sie wszystkie kfadraciki na zielono.

Dziekuje wam bardzo ...

Co z wymiana rzeczy przewidzianych w inspekcji takich jak olej, filtry etc? :roll:

Beda czekaly do nastepnej inspekcji? :twisted2:

Opublikowano
właśnie , ja napisałem że wykasuję ale materiały jakie należy wymienić wymienię - pierw sprawdzę ceny w ASO za Inspekcje I bo jak b,edzie niewielka różnica to pojadę , oni tam mi wlali olej Castrol wiem że longlife ale na fakturce pisze tylko SAE :(
Opublikowano

Co z wymiana rzeczy przewidzianych w inspekcji takich jak olej, filtry etc? :roll:

Beda czekaly do nastepnej inspekcji? :twisted2:

W sobote odbedzie sie wymiana oleju, filtru olejowego, filtru paliwowego, oraz filtru powietrza.

F06 640i Xdrive

Opublikowano

Witajcie,

jestem z Opola i tak samo jak kolega mam ta sama 320d tylko ze z 2000 roku

jak zapewne sie domyslacie niema w Opolu serwisu bmw .. wiec wszystkie wymiary i naprawy przeprowadzam w innych doskonalych warsztatach.. ale tak samo mialem problem z wyzerowaniem,

zaraz pocztam co tam ciekawego znajduje sie w tych 2 linkach wyzej i tez wykasuje, jezdzilem nia w Austrii .. ale 2 miesiace temu wrocilem do polski na stale wiec przerejestrowanie itp .. czyli spacerowanie od jednej stacji do drugiej urzety, clo ... itp .. ale mam to zasoba . .pozostaje kwestia licznika, wskazuje haniebne -2300km ... (niezle zaniedblame co ?) ale tak jak pisalem . auto zdrowe szczesliwie, tylko ten licznik :(((

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam

Wczoraj wziąłem się za samodzielną wymiane filtrów jako,z eposiadam swój garaż oraz sporo narzędzi w swoim e46 2.0D 136KM.

Zajęło mi to niestety 2,5h ponieważ nie wiedziałem,ze wystarczy spuscic oliwe przez klapke a ja sciągałem całą osłone :lol:

Olej spuszczony,więc kolejnie filtr paliwa. Wyciągam stary wkładam Boscha i nie pasuje :wink: ( moj kumpel miał tak samo)

Trzeba było nożykiem lekko rozwiercić otwór dolny. Ok. Tak więc filtr siedzi. Następnie filtr oliwy , i tu lipa,brak nasadki 36 :|

Więc wziąłem się za demontaż filtra powietrza,kolejno demontując połowe podszybia :P Kiedy się do niego dostałem wyjęłem go ,włożyłem nowy :cool2: No ,skoro mam zdemontowane poł silnika :lol: ,to przy okazji rach ciach filterek odmy. Ale był syf hehe.Skoro miałem rozebrane wszystko to przy okazji wyczyściłem w środku jakąs rure z nagaru od strony kierowcy,łączy się elastyczną :D Kupa syfu w środku heh. Tak więc skaładając wszystko do kupy zastanawiałem się czym odkręce obudowe f.oleju. Wziąłem do łapy szczypce i dało rade,nie kalecząc zbytno obudowy,wsadziłem więc filterek.

Poskaładałem wszystko do kupy po drodze wymieniłem jeszcze f.klimy. Autko zbiera ciut lepiej to fakt.

Zalałem oliwą Castrol 5w=40 edge 5l weszło.

Do rzeczy:

Kasowałem dziś inspekcje i system mostkowania 7 i 19 nie wypalił.

Wyzerowałe wg.poniższego schematu.

Seria 3 (E46) 09.99-04

Zerowanie przeglądu wynikającego z przebiegu.

Wyłączyć zapłon.

Wcisnąć i trzymać przycisk .

Włączyć zapłon.

Po 5 sek. pojawi się "OIL SEVICE" lub "INSPECTION" razem z informacją RESET lub RE.

Puścić przycisk .

Wcisnąć przycisk i trzymać aż napis RESET będzie migać.

Puścić przycisk.

Ponownie nacisnąć i puścić.

Wyświetlony zostanie nowy okres przeglądu.

Jeszcze raz nacisnąć i puścić przyciisk.

"END SIA" przeglądu.

Wyłączyć zapłon.

Nie jest to takie proste,niewiem jak to wyzerowałem ale napewno ni edo końca w ten sposób :P