Skocz do zawartości

320d pomocy!!!!!!!! - inspekcja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich urzytkuwnikow tego Forum i nietylko.

Wiec jestem tym szczesliwym wlascicielem BMW 320D z roku 1999r . Na te pytania co zadam teraz szczerze muwiac na tym forum nieznalazlem prostej odpôwiedzi bardziej kreci sie to w modelu e36 . Wiec moje pytanie jest takie : Pozostalo mi 800KM do konca jakiejs inspekcji co ta inspekcja moze mi jak dojdzie do zera zlego silnikowi zrobic?? A najechtniej dla wlasnego spokoju wolal bym zrobic reset bylem dzisiaj w salonie BMW i poprosilem o ta usluge ich odpowiedz byla taka zrobimy to ale kosztuje 600€ (Mieszkam w Paryzu) dlamnie to jest smianie sie z klijeta przecies zto tyle niemoze kosztowac co wy otym myslicie?? A co jeszcze dorzucili ze moga byc jakies wymiany i koszt wzrosnie . Wiec prosil bym wa&s bardzo abys cie mi pomogli zrobic ten restet dziekuje bardzo i pozdrawiam.

-----------------------------------------------------

F06 640i Xdrive

Opublikowano
(...) dla wlasnego spokoju wolal bym zrobic reset bylem dzisiaj w salonie BMW i poprosilem o ta usluge ich odpowiedz byla taka zrobimy to ale kosztuje 600€ (Mieszkam w Paryzu) dlamnie to jest smianie sie z klijeta przecies zto tyle niemoze kosztowac co wy otym myslicie??

:think: Chyba się nie dogadałeś. Wygląda, że serwisanci paryscy chcieli wykonać przegląd za 600 ojro, a nie samo kasowanie inspekcji.

Krótkotrwałe ignorowanie inspekcji - czytaj lekkie opóźnienie przeglądu - niczym bezpośrednio nie grozi. Samochód nie przejdzie w tryb awaryjny, nie zamilknie, itp. On sobie tylko "zapamięta", że mu w porę przeglądu nie zrobiono.

Ale kasowanie inspekcji bez zrobienia przeglądu :?: Nieładnie :naughty: :naughty: :naughty:

A jaki przebieg na liczniku :?:

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
  • Autor

Wiec tak autko kupilem 7 miesiecy temu bylo zrobione wszystko wszystkie servisy czy jkos tam no i pokazywalo mi an komputerku z enastepna inspekcja to za 19500KM a teraz jest na 800Km a autko ma teraz 180.000Km

a co dio dogadania sie to koles powiedzial z enieda sie tylko zrobic restetu oni musza pszeprowadzic calosc

F06 640i Xdrive

Opublikowano
  • Autor
600 euraków za 30cm miedzianego kabla wkładanego w odpowiednie dziurki w gnieździe diagnostycznym? :mrgreen:

Czy ta metoda dziala w e46 z 1999 2.0Diesel ? i w jaki sposob mam podlaczyc ?

Bo w mojej drugiej e36 compact z 98 roku metoda 7/19 nie dziala

F06 640i Xdrive

Opublikowano
600 euraków za 30cm miedzianego kabla wkładanego w odpowiednie dziurki w gnieździe diagnostycznym? :mrgreen:

Eeeee, bez przesady.

Pogadaliśmy sobie z autorem na GG i wychodzi, że panowie z Francji postawili warunek - albo inspekcja połączona z przeglądem, albo nic :!:

BTW, tutaj jest metoda resetowania inspekcji w E46:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=23205&highlight=e46+inspekcja

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
a mnie zostało 5000km do Inspekcji , i nie wiem czy sprzedać przed ?? czy zrobić ?? jeżeli we Francji tyle sobie krzyczą to ile u nas !! tyle że ja mam 240tyś km :( tyle że skasowanie nie oznacza ,że nie będę nic wymieniał, co oni robią przy inspekcji to ja też wykonam - tylko co ??
Opublikowano

W benzynowych beemkach e46 inspekcje sie robi co 25000 km.

Na ogol wymiana oleju i filtra wystarcza.Mozna dorzucic filtr powietrza.Wykasowanie inspekcji to pare sekund.

te gusta conducir? BMW
Opublikowano
  • Autor
Juz za kilka godzin zrobie test slynne: pin 7 nastepnie zaplon na 2 i pin 19 w moim przypadku to na 3sec

F06 640i Xdrive

Opublikowano
A ja się dowiem ile u nas w ASO życzą sobie za Inspekcje I bo i tak materiały,płyny pasuje zmienic tylko nie wiem jaki olej - wiem że Castrol longlife mam ale jaki to już nie wiem
Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie panow !!!!

Wiec jak muwielem powyrzej dzisiaj pszystopilem do operacji zaoszczedz 600€ ;) operacja powjodla sie znakomicie w moich dwoch Bemeczkach wszystko teraz gra E46 Pokazuje 22000KM a e36 pokazuja sie wszystkie kfadraciki na zielono.

Dziekuje wam bardzo ...

F06 640i Xdrive

Opublikowano
Witam ponownie panow !!!!

Wiec jak muwielem powyrzej dzisiaj pszystopilem do operacji zaoszczedz 600€ ;) operacja powjodla sie znakomicie w moich dwoch Bemeczkach wszystko teraz gra E46 Pokazuje 22000KM a e36 pokazuja sie wszystkie kfadraciki na zielono.

Dziekuje wam bardzo ...

Co z wymiana rzeczy przewidzianych w inspekcji takich jak olej, filtry etc? :roll:

Beda czekaly do nastepnej inspekcji? :twisted2:

Opublikowano
właśnie , ja napisałem że wykasuję ale materiały jakie należy wymienić wymienię - pierw sprawdzę ceny w ASO za Inspekcje I bo jak b,edzie niewielka różnica to pojadę , oni tam mi wlali olej Castrol wiem że longlife ale na fakturce pisze tylko SAE :(
Opublikowano
  • Autor

Co z wymiana rzeczy przewidzianych w inspekcji takich jak olej, filtry etc? :roll:

Beda czekaly do nastepnej inspekcji? :twisted2:

W sobote odbedzie sie wymiana oleju, filtru olejowego, filtru paliwowego, oraz filtru powietrza.

F06 640i Xdrive

Opublikowano

Witajcie,

jestem z Opola i tak samo jak kolega mam ta sama 320d tylko ze z 2000 roku

jak zapewne sie domyslacie niema w Opolu serwisu bmw .. wiec wszystkie wymiary i naprawy przeprowadzam w innych doskonalych warsztatach.. ale tak samo mialem problem z wyzerowaniem,

zaraz pocztam co tam ciekawego znajduje sie w tych 2 linkach wyzej i tez wykasuje, jezdzilem nia w Austrii .. ale 2 miesiace temu wrocilem do polski na stale wiec przerejestrowanie itp .. czyli spacerowanie od jednej stacji do drugiej urzety, clo ... itp .. ale mam to zasoba . .pozostaje kwestia licznika, wskazuje haniebne -2300km ... (niezle zaniedblame co ?) ale tak jak pisalem . auto zdrowe szczesliwie, tylko ten licznik :(((

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam

Wczoraj wziąłem się za samodzielną wymiane filtrów jako,z eposiadam swój garaż oraz sporo narzędzi w swoim e46 2.0D 136KM.

Zajęło mi to niestety 2,5h ponieważ nie wiedziałem,ze wystarczy spuscic oliwe przez klapke a ja sciągałem całą osłone :lol:

Olej spuszczony,więc kolejnie filtr paliwa. Wyciągam stary wkładam Boscha i nie pasuje :wink: ( moj kumpel miał tak samo)

Trzeba było nożykiem lekko rozwiercić otwór dolny. Ok. Tak więc filtr siedzi. Następnie filtr oliwy , i tu lipa,brak nasadki 36 :|

Więc wziąłem się za demontaż filtra powietrza,kolejno demontując połowe podszybia :P Kiedy się do niego dostałem wyjęłem go ,włożyłem nowy :cool2: No ,skoro mam zdemontowane poł silnika :lol: ,to przy okazji rach ciach filterek odmy. Ale był syf hehe.Skoro miałem rozebrane wszystko to przy okazji wyczyściłem w środku jakąs rure z nagaru od strony kierowcy,łączy się elastyczną :D Kupa syfu w środku heh. Tak więc skaładając wszystko do kupy zastanawiałem się czym odkręce obudowe f.oleju. Wziąłem do łapy szczypce i dało rade,nie kalecząc zbytno obudowy,wsadziłem więc filterek.

Poskaładałem wszystko do kupy po drodze wymieniłem jeszcze f.klimy. Autko zbiera ciut lepiej to fakt.

Zalałem oliwą Castrol 5w=40 edge 5l weszło.

Do rzeczy:

Kasowałem dziś inspekcje i system mostkowania 7 i 19 nie wypalił.

Wyzerowałe wg.poniższego schematu.

Seria 3 (E46) 09.99-04

Zerowanie przeglądu wynikającego z przebiegu.

Wyłączyć zapłon.

Wcisnąć i trzymać przycisk .

Włączyć zapłon.

Po 5 sek. pojawi się "OIL SEVICE" lub "INSPECTION" razem z informacją RESET lub RE.

Puścić przycisk .

Wcisnąć przycisk i trzymać aż napis RESET będzie migać.

Puścić przycisk.

Ponownie nacisnąć i puścić.

Wyświetlony zostanie nowy okres przeglądu.

Jeszcze raz nacisnąć i puścić przyciisk.

"END SIA" przeglądu.

Wyłączyć zapłon.

Nie jest to takie proste,niewiem jak to wyzerowałem ale napewno ni edo końca w ten sposób :P