Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie odnośnie amorków z wersji sportowej zawieszenia. Czy różnią się one wysokością od seryjnych? Wiem, że na pewno poduszki są niższe, bo zmieniałem i różnica wynosiła około 2 cm. Chciałbym założyć zwykłe amortyzatory na przód ponieważ sportowe są dla mnie zbyt twarde, a dodatkowo zaczynają się pocić, tylko boję, że przód będzie wyżej od tyłu. Czy ktoś orientuje się może jak to wygląda, jest duża różnica w wysokości?

Dodatkowo chciałbym zapytać, ponieważ zrobiłem prawie całe zawieszenie, zostały tylko oryginalne wahacze z przodu bez luzów. Ostatnio pojawił się na szybszych zakrętach, najcześciej przy zmianie kierunku jazdy (przekładaniu kierownicy) pojedyńczy klik-stuk, coś jakby sprężyna przeskakiwała. Macie pomysł gdzie szukać tego dźwięku?

Pozdrawiam

E36 M54b25 - Drift&Fun
  • Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)

Za wysokość samochodu odpowiadają sprężyny, tak samo głównie za twardość. Amortyzatory wytłumiają ruch sprężyny - zwykłe mniej tłumią, m-pak mocniej tłumi, odboje od m-pakietowych są którsze, ponieważ m-pakietowa sprężyna jest krótsza, przez co samochód niżej leży.

Jak chcesz zawieszenie mieć bardziej miękkie to przede wszystkim sprężyny, ale to doprowadzi do tego, że będzie stałwyżej (dłuższy ruch sprężyny = bardziej miękkie zawieszenie + amortyzator standardowy bardziej komfortowe wytłumienie)

Przeskakiwanie - posłuchaj kielicha jak ktoś przekręci kierownicą - może górne mocowanie amortyzatora?

Edytowane przez madseason
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Jest dokładnie jak pisze kolega.

Wywal rft i wrzuć opony wzmacniane to będzie dobra decyzja. Nie ruszaj zawieszenia, bo to ono odpowiada za fenomenalne prowadzenie.

Opublikowano

Panowie, co do opon jeżdżę jeszcze na zimowych 16stkach słychać i czuć na nich każda nierówność drogi. Owszem samochód prowadzi się idealnie, ale jednak wolałbym coś odrobinę mniej twardego. Co powiecie na to gdybym złożył standardowy amortyzator na poduszce i sprężynie z m pakietu, byłoby trochę bardziej miękko nie zmieniając wysokości?

może górne mocowanie amortyzatora?

Odpada, ponieważ obie poduszki są nowe

E36 M54b25 - Drift&Fun
  • Moderatorzy
Opublikowano

Jakie poduszki są nowe? Te co na amora zakładasz? To nie ma nic wspólnego z górnym mocowaniem (takie coś na górze kolumny mcpersona co ma śruby do przykręcenia budy) - jak poprosisz kogoś o pokręcenie kierownicą a ty włożysz głowę pod maskę to będziesz słyszał czy to to.

Niektórzy mówią, że sprężyny eibacha są komfortowe jak standard, a niskie jak m-pak. Ale nigdy nie zmieniałem więc nie dam głowy uciąc. Sama zmiana amortyzatora dużo może nie zmienić.

A co do opon to masz te 16 RUN on FLAT, czy zwykłe? Ciśnienie jakie w nich siedzi?

Opublikowano
Jakie poduszki są nowe? Te co na amora zakładasz? To nie ma nic wspólnego z górnym mocowaniem (takie coś na górze kolumny mcpersona co ma śruby do przykręcenia budy) - jak poprosisz kogoś o pokręcenie kierownicą a ty włożysz głowę pod maskę to będziesz słyszał czy to to.

Niektórzy mówią, że sprężyny eibacha są komfortowe jak standard, a niskie jak m-pak. Ale nigdy nie zmieniałem więc nie dam głowy uciąc. Sama zmiana amortyzatora dużo może nie zmienić.

A co do opon to masz te 16 RUN on FLAT, czy zwykłe? Ciśnienie jakie w nich siedzi?

W takim razie czym różni się poduszka amortyzatora od górnego mocowania amortyzatora, skoro to jest całość? Mówimy o tym samym, jeszcze nie widziałem żeby było coś innego w e39 albo e60, ale chętnie się douczę.

1_max.jpg

Opony oczywiście mam zwykłe, ciśnienie może faktycznie trochę za duże bo 2.4 i 2.6

E36 M54b25 - Drift&Fun
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@Reynald sam nazywasz w pierwszym poście amortyzator dodatkowy/Odbojniki poduszka, następnie mocowanie amortyzatora nazywasz poduszka a później nie wiesz o co chodzi i chcesz się douczać :?:

Wystarczy nie nazywać wszystkiego poduszką to nie będzie nieporozumień

Proponuję korzystać z realoem, używać ich nazw i nr. OEM

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!