Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Muszę kupić nowy aku do f30 328i. Oryginalnie miałem 90Ah, 900A który jest ciężko dostępny. Chce kupić 95Ah, 850A. Używam ISTA+, ale tam mogę tylko zarejestrować nowy akumulator o takich samych parametrach.

Jakiego programu użyć żeby zmienić na 95Ah? Taki program co obsłuży serie f z kablem ENET. Czy to będzie E-SYS?

Z góry dzięki za info.

• Moderatorzy
Opublikowano
Wymienilem 90/900 na 95/800. Nie robilem kodowania. Wszystko dziala poprawnie.

Tylko nie zapomnij o rejestracji wymiany :)

spacer.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jednak przekodowalem z 90Ah AGM na 90Ah zwykly (kodowanie przez bimmercode) - bez tego nie ladowal poprawnie.

Rejestracje tez zrobilem (przez inpa)

a.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć

Jestem tu nowa i jeżeli ten wątek był już poruszany to góry przepraszam :)

Mam problem z akumulatorem. Wymiana z 90Ah na 95Ah Etron

Po wymianie akumulatora przestała działać kamera cofania. Bezpieczniki całe, żaden błąd na komputerze się nie wyświetla :mad2:

Jeśli ktoś coś, to będę wdzięczna za pomoc :)

Opublikowano

Cześć :)

Możesz uściślić:

1. Czy wymiana była przeprowadzana na podtrzymaniu zasilania?

2. Czy była robiona rejestracja nowego akumulatora np. ISTĄ-D

3. Jakim programem/aplikacją były sprawdzane błędy np. ISTA-D czy może Bimmer-tool?

4. Czy przed wymianą akumulatora zdarzało się, że komputer odłączał jakieś moduły-funkcje w samochodzie?

5. Kto sprawdzał bezpieczniki i czy wszystkie odpowiedzialne za dany moduł/funkcję?

Jeśli wymiana była robiona bez podtrzymania napięcia, to moim zdaniem jest większe prawdopodobieństwo, że w elektronice-module odpowiedzialnym za kamerę coś złego się zadziało. Chyba, że podczas wymiany ktoś ingerował w inne połączenia niż tylko odłączenie i podłączenie klem?

Nie sądzę też, żeby nowy akumulator był wadliwy (pewnie sprawdzone parametry?) i przyczyniał się do tego, że np. główny komputer wyłączył od razu moduł od kamery cofania-powinny być chociaż komunikaty lub błąd.

Jeżeli specjalista, który sprawdził wszystko nie znajduje przyczyny, to ja w ostateczności jeszcze raz odłączyłbym akumulator na dłuższą chwilę. Może coś się zresetuje?