Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jadąc 90-100km/h samochód zaczął się dziwnie zachowywać jakby skrzynia biegów momentami odpuszczała i załapywała ale tylko na biegu 7-8 po przełączeniu na ręczne sterowanie było tak samo stwierdziłem to samo przy spokojnej jeździe 110-120, na tempomacie również, może ma ktoś jakiś pomysł czemu ? Może to nie skrzynia, uczucie jakby odpuścił gaz na ułamek sekundy, skrzynia chodzi okej, błędów brak, EGR sprawdzony.

F31

Silnik B47

140tys nalotu,

09.2015 rok

• Moderatorzy
Opublikowano
Była to wina EGR, można zamekać :)

Czyszczenie czy wymiana?

spacer.png

Opublikowano

A sprawdziłeś sterowanie egr?

1 szczelność węży podciśnieniowych, czarny od podcisnien do elektrozaworu, czerwony od elektrozaworu do gruszki pod chłodnicą

2 szczelność wyżej wymienionej gruszki sterującej bypassem EGR

3 działanie elektrozaworu .

Mi samochód zaczął szarpać przy właśnie takich prędkościach jak u ciebie, bimmertool pokazywał błędy sterowania egr. Uszkodzony był czarny wężyk, w odległości ok 15 cm od elektrozaworu. Tam wchodzi pod osprzęt silnika, jest pare krawędzi o które trze, dodatkowo jest dość ciepło.

Wymieniłem wężyk (kupiłem metr za 9zl) i objawy zniknęły

Opublikowano

Wężyki podciśnienia to już raczej nie w B47

Sprawdziłeś np.btoolem jakie błędy pokazuje, u mnie przy takich objawach EGR do wymiany.

• Moderatorzy
Opublikowano
Wężyki podciśnienia to już raczej nie w B47

Sprawdziłeś np.btoolem jakie błędy pokazuje, u mnie przy takich objawach EGR do wymiany.

Tak jak napisał Rolciu bypass Chłodniczki spalin jest sterowany podciśnieniem.

spacer.png

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Mialem podobnie i mi pomógł reset adaptacji przepływomierza. Poszukaj w google "throthe body adaptation reset bmw". Wykonujesz to bezinwazyjnie... Spróbować warto może akurat...