Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, od jakiegoś czasu zastanawiam się nad wgraniem nowego softa dla skrzyni automatycznej. Skrzynia jest świeżo po wymianie oleju i uszczelki. Poprawiło się w niej to że nie szarpie podczas zmiany biegów oraz na postoju z N na D lub N na R. Problem w tym że skrzynia czasami trzyma auto na obrotach gdzie powinna już wrzucić na nizszy bieg oraz przy gwałtownym dodawaniu gazu na 4 lub 5 biegu robi redukcje z opóznieniem. Ktoś z was wgrywał już tego nowego softa ??
  • Moderatorzy
Opublikowano

Te objawy to niekoniecznie wina skrzyni. Możesz mieć usterkę, która zamula silnik i też będą takie objawy, np. EGR, czujnik ciśnienia doładowania, czujnik ciśnienia CR, przetwornik turbo, wężyki podciśnienia, itp.

Jedyne co w zmianie softu powinno pomóc to zniwelowanie opóźnienia w ruszaniu po przełączeniu z N na D, ale to trzeba wgrać konkretny soft, a nie najnowszy. Nie robiłem tego, bo nie wiem jak, a boję się uwalić sterownik. Pytałem tu na forum o instrukcję, ale bez odpowiedzi. Jak jesteś odważny to próbuj, chętnie skorzystam :)

Opublikowano

Nie ma strachu, wystarczy dobry akumulator po dłuższej jeździe, najlepiej wiadomo prostownik. Aktualizację przebiegają dość szybko, ważne by siedzieć nieruchomo żeby kablem nie poruszyć :evil: Do aktualizacji i skrzyni i motoru wystarczy WinKFP masz go razem z Inpą. Można też oczywiście DISem (chyba tylko wersja V44 to do weryfikacji)

Jeśli chodzi o opóźniony start:

Od 09/02

Basic control unit / Programmed EGS

7 518 709 / 7 552 736

Wibracje/dziwne dźwięki (efekt tarki) w przedziale od 1300 do 2100 obrotów

Od 09/01 do 08/02

7 518 709 / 7 542 324

od 09/02 do 08/03

7 518 709 / 7 528 840

Tu jest dobry filmik, który pokazuje jak szybko i sprawnie można zaktualizować DDE https://www.youtube.com/watch?v=y6h0KsZQaVI. Analogicznie jest dla skrzyni, ale to już musisz zdecydować który soft chcesz wgrać . Najnowszy do A5S390R to 7532300.

• Moderatorzy
Opublikowano
Faktycznie mam taki efekt jakbym jechał po tarce, a ja się zastanawiałem czy to coś z zawieszeniem :mrgreen: Jak się zagrzeje to jest trochę lepiej. OK, dzięki, jak znajdę trochę czasu to się nad tym pochylę, tyle, że u mnie WinKFP jest po niemiecki i nic nie kumam :cry2: