Skocz do zawartości

528i n20b20 szarpie przy przyspieszaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, starałem się znaleźć temat podobny do mojego problemu niestety nie udało mi się (jeśli jest proszę o odesłanie)

Zacznę tak, auto obecnie ma przebieg 177 tyś, przy 165 tyś wymieniony został rozrząd a przy tym świece zapłonowe oraz panewki.

Problem jaki jest wygląda następująco, sporadycznie, potrafi wyskoczyć błąd napęd, raz na 2/3 miesiące, pojawiał on się zawsze przy niskich wartościach obrotowych silnika około 1500 do 2000 obrotów. Po tym zatrzymywałem się, gasiłem i odpalałem samochód i auto jechało znów normalnie. Ponadto na rozgrzanym silniku gdy nacisnę gaz do oporu przy około 4 tyś obrotów silnik potrafi szarpnąć raz lub dwa i dalej przyspiesza, co też nie dzieje się za każdym razem.

Po podłączeniu do komputera były takie błędy:

- CD8F01 Komunikacja z czujnikiem akumulatora - Brak wiadomości

- 130308 Regul. wałka rozrządu wydech - pozycja nie osiągnięta

- 120408 Regulacja ciśnie. doładowania - niedopuszczalny wzrost ciśnienia

- 120308 Regulacja ciśnie. doładowania - Ciśnienie zbyt niskie.

Mechanik skasował błędy i pojechałem na próbę, kilka razy przyspieszałem bardzo mocno i nic się nie działo, przy ostatniej próbie jednak silnikiem trochę szarpnęło, jednak po ponownym podłączeniu do komputera widoczny był tylko błąd akumulatora którego usunąć się nie da.

Czy ktoś z was miał taką sytuację? lub na podstawie swojego większego doświadczenia potrafi podpowiedzieć gdzie może leżeć problem?

Opublikowano
Jak dla mnie to cos z vanosem albo po prostu zle zlozyli rozrzad. Pewnie ktores kolo zebate jest przestawione o zabek.
Opublikowano
  • Autor
Hmm, rozrząd trochę mi nie pasuje, ze względu na to, że podana sytuacja dzieje się wyłącznie na rozgrzanym silniku. Na zimnym ( chociaż staram się tego nie robić, jedynie dla sprawdzenia) powyższa sytuacja nie wystąpiła nigdy. Co do vanosa racja bo po rozgrzaniu olej robi się rzadszy i gdzieś vanos może puszczać ciśnienie oleju i taki tego efekt. Jakie są możliwości sprawdzenia poprawności działania vanosow?
Opublikowano

Hey!

Miałem podobne objawy a przyczyną okazała się jedna z nowych wymienionych świec NGK - mikropęknięcie na porcelance - a już za xdrive się brałem:)

Mam do sprzedania 2 szt. felgi M-pakiet WZ 400 R18 9Jx18H2 IS 42
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hey wolfik

I jak rozwiązałeś juz swój problem? Bez odpowiedzi to mamy kolejny wątek który nikomu nie pomoże. ..

Mam do sprzedania 2 szt. felgi M-pakiet WZ 400 R18 9Jx18H2 IS 42
Opublikowano
  • Autor
Dzisiaj auto będę odbierał od mechanika, jak przetestuję i będzie wszystko hulać to dam znać co było do zrobienia i jakie były tego koszty :)
Opublikowano
Dzisiaj auto będę odbierał od mechanika, jak przetestuję i będzie wszystko hulać to dam znać co było do zrobienia i jakie były tego koszty :)

Czy udało Ci się rozwiązać problem??

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

mam podobne błędy. Czy udało Ci się rozwiązać problem, a jeżeli tak to czy mógłbyś się podzielić informacjami co było przyczyną?

Pozdrawiam.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam mam ten sam problem w x3 f25 n20 po diagnozie u mechanika też wskazywali na vanosa wydechowego udało wam się coś więcej dowiedzieć ? Wymieniłem świece lecz błąd wraca, czy zastosowanie płukanki plus zmiana oleju na 5w40 może przynieść jakieś efekty ? W tym tygodniu podmienię elektrozawory ale wydaje mi się że to nie tu jest problem bo dzieje się tak jak u kolegi tylko na wolnych obrotach. Może to być również pompa oleju ? Gdyż po 20 próbach sprawdzenie poziomu oleju udało się mi tylko raz. Jak myślicie ?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
U mnie problem tkwił w siłowniczkach sterujących vanosami. Wymieniłem wydechowy, a jakiś czas później wyskoczył błąd od ssącego. Wymieniłem ssący i na razie spokój.